Здравейте след проблем с колата лятото отделих доста време за четене и разглеждане за направа на кабел за ГИ. Проблемът обаче не се оказа в ГИ и бях поотложил малко занимавката с този кабел. Но след нескопосаната настройка след последното ходене на майстор за донастройка и след поредните 30 лв за настройка при което колата почна да превключва много по-късно на газ се изнервих и темата пак дойде на дневен ред. Тогава реших, че ще пробвам и си поръчах един кабел, за който се чудех още от лятото. Така кабелът дойде преди около 2 седмици, но нямах време да се занимавам с него. Днес разполагах с това време и се заиграх. Кабелът си идва с линк за драйвери, които без проблеми работят с Windows 7. Инсталирах кабела и дойде по-трудната част да намеря разположението на на пинчетата на буксата за връзване на компютъра на ГИ и PC. След няколко измервания и доста четене стигнах до следното разположение на пиновете:
След това продължаваме със следната процедура:
1. Свързвате схемата към USB порта на компютъра/лаптопа и към буксата на газовия инжекцион.
2. Стартирате програмата на БСМ и задавате верния номер на СОМ порта(ако имате повече от един).
3. Завъртате ключа на контакт и изчаквате да се чуе едно продължително изпиукване и след това да светне в зелено индикатора за връзка в основния прозорец на програмата. Тогава ще ви покаже и основните настройки.
4. Може да запалите двигателя и да си ръчкате по настройките.
Когато свършите с ръчкането първо изгасете колата и тогава спрете програмата на БСМ и разкачете кабелите.
ЗАХРАНВАНЕ НА СХЕМАТА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА САМО ПРИ СТАРТИРАНА ПРОГРАМА!!!
Софтуера за Каргаз може да намерите на официалния сайт на БСМ в менюто Сертификати софтуер драйвери.
До колкото четох в нета тези кабели стават и за други ГИ, но трябва да определите пинчетата на букса на вашия ГИ.
П.С.Надявам се темата да ви е полезна. Аз бих помолил ако някой има по-подробни инструкции или линкове с информация за настройки на ГИ да удари едно рамо да се по образовам още малко по въпроса. Всяка информация ще ми е полезна.
Кабел за настройка на ГИ Cargas и др.
- eurogas
- Автомобил: Jeep
- Двигател: 4.7 V8
- Контакти:
Re: Кабел за настройка на ГИ Cargas и др.
Супер, само ми кажи откъде да си намеря букса за връзка с газовия комп., някаква алармаджийска ми прилича? 

- mafiota
- Автомобил: Audi A6 C5
- Двигател: APU
И моят кабел е изграден на същият принцип, но до колкото знам при някои модели (вкл. и Тамона) оригиналните кабели за настройка са оптично разделени към PC-то, т.е. да не се индуктира ВВ импулс и да опука някое USB.
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
eurogas написа:Супер, само ми кажи откъде да си намеря букса за връзка с газовия комп., някаква алармаджийска ми прилича?
То кабела идва с такива буксички в края

и може да си ги наредиш на самата букса на самия ГИ.
-
- Автомобил:
- Двигател:
mafiota написа:И моят кабел е изграден на същият принцип, но до колкото знам при някои модели (вкл. и Тамона) оригиналните кабели за настройка са оптично разделени към PC-то, т.е. да не се индуктира ВВ импулс и да опука някое USB.

- mafiota
Казват си го дори в инструкцията за монтаж:
Хитро, а
Для установления связи блока управления с компьютером необходимо устройство посредник
- адаптер. Фирма предогает два таких устройства: адаптер COM порта и USB адаптер.
Первый дёшев, прост в применении и не требует установки драйверов на компьютере.
Второй, к тому же обладает оптоизоляцией, т.е. изолирует персональный компьютер от
высоковольтных статических разрядов возникающих в автомобиле. USB адаптер является
преобразователем UART – USB, поэтому требует установки дополнительного драйвера на
персональном компьютере. Драйвер прелогается на фирменном компакт диске, а также
размещён на сайте фирмы. Руководство по установке драйвера Вы найдёте в описании USB
адаптера.
Хитро, а

- vwfena
- Контакти:
Да хитро е ама ако следваш последователността описана в първото мнение мисля, че пак няма опасност или поне е минимална.
-
- Автомобил:
- Двигател:

- mafiota
emzobg написа:.......просто ще прекъсне конекцията.
Mммм да за винаги от този USB изход
-
- Автомобил:
- Двигател:
Добре, мисли к'вото си искаш.
Аз имам десетки настроени автомобили с ТТЛ адаптер и нито един изгорял USB.
Аз имам десетки настроени автомобили с ТТЛ адаптер и нито един изгорял USB.
- mafiota
бихте ли споделили коя версия на драйвера за PL2303 използвате?
- vwfena
- Контакти:
Аз ползвах тази от линка в ebay, но не се получи и му пуснах един ъпдейт и всичко е ОК.
- mafiota
vwfena написа:Аз ползвах тази от линка в ebay, но не се получи и му пуснах един ъпдейт и всичко е ОК.
От дивайс менъджера директно ли го обнови ?
- vwfena
- Контакти:
Да от дивайс мениджъра го ъпдейтнах, сега погледнах и в програмите в контрол панела, но не пише версия на драйвера.
- mafiota
vwfena написа:Да от дивайс мениджъра го ъпдейтнах, сега погледнах и в програмите в контрол панела, но не пише версия на драйвера.
От дивайс менъджера, като се отиде на съответния виртуален ком може да си види версията на драйвера - при включен кабел!
Иначе от линка който е по-горе от ибей излиза че драйвера е от 2005г.:
PL-2303 Software and Drivers
Код: Избери всички
Filename Release Date File Size
--------------------------------------------------------------------------------
wd_pl2303h-hx-x_v20019v2021.zip 2005/8/11 1471 KB
--------------------------------------------------------------------------------
PL-2303 USB to Serial Bridge (H, HX, X) Installshield Driver Setup Program
v2.0.0.19 for Win98SE/ME
v2.0.2.1 for Win2K/XP/2003 (XP Logo Certified)
For Prolific USB VID_067B&PID_2303 Only
(for Mobile Phone, GPS, Modem, IrDA USB Serial Cable)
Последният драйвер мисля че трябва да е версия 1.7 от 07.12г., но несъм сигурен и затова питам
Върни се в “Автогазови уредби”