Колеги, газовата бутилка е с евро сонда /клапан/, 30литрова в гаранция. Преди зареждаше окло 25-26л, а сега 5 зареждания бутилката се пълни на 100%. Доколкото знам, а и така пише в паспорта на бутилката трябва да зарежда 80%, което е 24л. Газаджията ми обяснява, че си имало клапан и си зареждало колкото трябва, да ама не - пълни се догоре, което лятно време е опасно.
Моля, някой газаджия да даде съвет какво да правя докато още е в гаранция.
Газова бутилка се пълни 100%
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Газова бутилка се пълни 100%
moqta botilka e 24 litra i se pulni 25 ... kazaha mi 4e bilo normalno
Последна промяна от EliPavlova на Пон 04 фев 2013 14:28, променено общо 1 път.
Причина: 1. Писането на кирилица и на български език е задължително!
Причина: 1. Писането на кирилица и на български език е задължително!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Щом е в гаранция отиваш и ще ти я оправят. Вероятно пръчката на поплавъка трябва да се огъне нанякъде.
Много хора не знаят колко литра са им бутилките, струва ми се, че колегата с латиницата е от тях. Така или иначе бутилката наистина не трябва да се пълни догоре. Ако в бутилката има само течност и температурата и се повиши ще стане кофти. Сондите си имат клапани за такива случаи да изпускат, ама и това не е безопасно защото цялото купе може да се напълни с газообразна взривоопасна смес.
А май тези клапани не сработват винаги и бутилките се поразцепват "лекичко".
Много хора не знаят колко литра са им бутилките, струва ми се, че колегата с латиницата е от тях. Така или иначе бутилката наистина не трябва да се пълни догоре. Ако в бутилката има само течност и температурата и се повиши ще стане кофти. Сондите си имат клапани за такива случаи да изпускат, ама и това не е безопасно защото цялото купе може да се напълни с газообразна взривоопасна смес.
А май тези клапани не сработват винаги и бутилките се поразцепват "лекичко".
-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
Колега, преди 20г имаше малко газстанции и много се чакаше да заредиш, един колега напълни бутилка 50л на 100% и я остави на слънце, не се разцепи но главата изхвръкна, един вестник в багажника беше станал на малки парченца все едно са го яли мишки. Добре че не е имало искра от някъде. Затова пълня само по 20л, но така се случи, казах на бензинджията догоре и хвана 29.500, за проба още няколко пъти пак над 29л. Чудя се дали въобще има сложен клапан или са си го спестили.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
И моята напоследък започна да събира 28-29, а е 30-литрова. Преди години нямам спомен да е побирала толкоз. На какво се дължи това - оставям на фантазиите на всеки да си избере 

- jorostamenov
- Автомобил: golf 3
- Двигател: abs 92 1.8mi 90k.c
и на фантазията на газ станцияко колко лъжат
аз моята бутилка я пълня до горе само когато тръгвам на по дълго каране иначе си сипвам по 20 лева

Последна промяна от jorostamenov на Съб 02 фев 2013 20:56, променено общо 1 път.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Едва ли са спестили клапана. Настройката на поплавъка е малко сложна и не винаги се получава от първия път. Това е много популярен проблем, докато бях на газ и моята бутилка се пълнеше догоре, просто свикнах да я зареждам непосредствено преди пътуване, така, че да изгоря поне няколко литра преди да паркирам. Има голямо значение дали бутилката не е завъртяна нанякъде, всяка сонда е за определен ъгъл на наклона и ако завъртиш бутилката вероятно ще се отрази на работата на поплавъка.
Не съм сигурен дали едновремешните сонди изобщо са имали предпазен клапан. Иначе устройството му е много просто и надеждно, ама..
Така или иначе щом е в гаранция е лесно - отиваш и ти я оправят.
На Стефанчо вероятно от старост поплавъка му заяжда и не затваря навреме, ама неговата едва ли е в гаранция.
Не съм сигурен дали едновремешните сонди изобщо са имали предпазен клапан. Иначе устройството му е много просто и надеждно, ама..
Така или иначе щом е в гаранция е лесно - отиваш и ти я оправят.
На Стефанчо вероятно от старост поплавъка му заяжда и не затваря навреме, ама неговата едва ли е в гаранция.
-
Сондата работи, защото на главата има показател, който си работи и отчита нормално, на 24л е мах, след това отива нагоре 2-3мм.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Сондата има няколко независими устройства - това, че едните не работят не се отразява на работата на другите. Все едно да кажеш, че щом фаровете светят значи колата е в пълна изправност.
Сондата трябва да има:
1Предпазен клапан
2Обратен клапан на зареждащата тръбичка
3Клапан за спиране на зареждането
4Кранчета на двете тръбички
5Показалец за нивото на течността
Може и да съм изпуснал нещо.
Щом имаш гаранция изобщо не разбирам защо си я пуснал тази тема - сондата е показала гаранционен дефект ще идеш и ще го оправят.
Стрелката също е вързана за поплавъка, значи вероятно самия клапан нещо се е прецакал щом поплавъка се движи нормално.
Сондата трябва да има:
1Предпазен клапан
2Обратен клапан на зареждащата тръбичка
3Клапан за спиране на зареждането
4Кранчета на двете тръбички
5Показалец за нивото на течността
Може и да съм изпуснал нещо.
Щом имаш гаранция изобщо не разбирам защо си я пуснал тази тема - сондата е показала гаранционен дефект ще идеш и ще го оправят.
Стрелката също е вързана за поплавъка, значи вероятно самия клапан нещо се е прецакал щом поплавъка се движи нормално.
-
Колега, главата и марка Ferroni няма кран от бутилката към зареждачката.
Темата я пуснах, защото газаджията ме убеждава, че всичко е нормално.
Темата я пуснах, защото газаджията ме убеждава, че всичко е нормално.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Ами явно не е нормално.
Май трябва да пуснеш тема, че ти е отказана гаранцията в друг раздел и ще получиш съвети какво да предприемеш. Може би КЗП или нещо от този род.
Май трябва да пуснеш тема, че ти е отказана гаранцията в друг раздел и ще получиш съвети какво да предприемеш. Може би КЗП или нещо от този род.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Отиваш и искаш да сменят баланса,толкоз.Както ти каза един колега,провери дали е сложена правилно бутилката,ако е пура.Трябва на 30 градуса да е завъртяна,а не права.
-
Бутилката е пура и главата е наклонена. Има още 4мес гаранция, така, че ще ходя пак при газаджията.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Добре де, а преди години като я нямаше тая схема за пълнене до 80% и се сипваше до горе що не гърмях бутилки и не изхвърчаха сонди?
-
- Автомобил: Passat 4
- Двигател: AGG
brum написа:Добре де, а преди години като я нямаше тая схема за пълнене до 80% и се сипваше до горе що не гърмях бутилки и не изхвърчаха сонди?
Какво визираш с това "преди години"? От както е изнамерена и се ползва газ се знае за температурните и разширения и т.н
Не напразно бутилките за газ, битови се пълнят до определени литри, не случайно се оставя 20% толеранс при пълненето на бутилките на автомобилите с тези поплавъци и сонди и т.н Аз съм на 34 години, от 16г. карам кола с газ, а преди това колата ни пак беше на газ и лично с баща ми махнахме поплавъка на бутилката заради липсата и опашките по газостанциите.
Върни се в “Автогазови уредби”