renault_19 написа:Аз си обяснявам нещата по следния начин,но мога и да греша.За разлика от електрическия изпарител на вакумния за да пусне газ му трябва вакум,тоест мотора трябв да повърти на стартер за да дръпне вакума и да пусне газ.Сигурно при по-стари мембрани и по-студено време вакума трябва да е още по-голям,отделно че мотора върти и по-бавно заради по-гъстото масло от студа и затова ства така.През деня като спреш за 2-3-4 часа маслоно не е толкова гъсто като през ноща и е останала някаква газ в тръбата между изпарителя и плочката и мотора тръгва по-лесно.Ако бъркам ме поправете.
Горе-долу си прав. По принцип вакуумните изпарители имат един бутон, на който някои му казват "почерпка", други "обогатител". Като дадеш на контакт имаш един ел.клапан, който прави еднократно натискане на мембраната и пуска малко газ в маркучите (чува се едно "цък"). Въпросният обогатител, сработва същия този клапан и вкарва още газ. Аз може би от повече от година-две изобщо не го ползвам при палене. Дори в момента ми е махнат изцяло. Колата си пали без проблем и изобщо не може да става дума за много въртене (останах с впечатление, че въртиш доста време?). Предполагам, че идва реч за центровка на газовата, ако всичко по запалителната система ти е изправно. Не е лошо да хвърлиш едно око и на белезите на центровката на запалването все пак за всеки случай. Става лесно и не се иска кой знае какво нито като знания, нито като усилия и време.