Странен проблем с оборотите на празен ход

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
jordancho
Автомобил: VW Bora
Двигател: AGZ 1999

Странен проблем с оборотите на празен ход

Мнениеот jordancho » Вто 02 апр 2013 15:15

Здравейте колеги, порових се из раздела, но не открих като моя проблем, а ми се иска да чуя и някое и друго мнение, преди да търся "експертното" мнение на някой гладен майстор.
Колата е VW Vento 1,8 mi AAM, с газова уредба Lovato вече на 6 год., имам си и нещо като ламбда монитор, за да си наблюдавам газовата смес. Колата си върви нормално, разхода ми е нормален, въздушния и газовия филтър се сменят редовно, на бензин проблеми нямам.
Проблема който се появи с оборотите на празен ход от около 2-3 месеца е следния:
Настройвам си уредбата (правя го от години) - на загрял мотор, празен ход - леко богата смес, чувствителност, високи обороти - всичко както си трябва, обаче след като измина 200 - 300 Км., постепенно сместа на празен ход започва да обеднява (наблюдавам го на ламбда монитора) и то до толкова че двигателя започва да притриса, в дадени моменти дори може да изгасне. Завъртам месинговия винт в едната и другата посока (с по 1 оборот, колкото да го раздвижа) и в крайна сметка го оставям в абсолютно същото положение в което си е бил преди това и оборотите заспиват (ламбда монитора отново показва богата смес). И така докато отново не измина 200 - 300 Км, и филма се повтаря. Имам чувството, че в крайчето на месинговия винт се събира някаква оттайка или друга гнилоч и постепенно го позапушва, и като го развъртя наляво надясно, тази оттайка успява да премине и той отново се отпушва. Вадил съм го, но си изглежда чист, няма никакви боклуци, оттайки, въобще нищо.
Другото, което ми прави впечатление, че когато уредбата беше сравнително нова, като отвъртя пластмасовата врътка на дъното на изпарителя изтичаше нещо, а сега от година и половина насам, когато и да го отвъртам, не тече нищо.
Аз лично си мисля, че изпарителя започва да си заминава, но бих се радвал да чуя и вашето мнение.
Предварително благодаря на всички отзовали се.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Re: Странен проблем с оборотите на празен ход

Мнениеот i.e.i » Вто 02 апр 2013 15:38

За 6 години е заслужил една "профилактика" :th_up

bunaq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bunaq » Вто 16 апр 2013 19:58

Колега преди изпарителя имаш едно филтърче сменял ли си го изобщо и ако не си смени си го че основно от него е пробоема нз колко пари е ама ми се върти в.главата че не е скъпо даже е доста ефтино, дано сам ти помогнал

Потребителски аватар
jordancho

Мнениеот jordancho » Сря 17 апр 2013 8:42

Това филтърче го сменям редовно колега. Евтино е - 2 лв. Но проблема ми не е от него, просто изпарителя вече е за нови мембрани. Ходих при един газаджия, и той смята, че е време за профилактика, дори се учуди че съм минал над 120000 Км с този изпарител, при положение че обикновено проблемите започвали на 70000 Км.
Чел съм по въпроса, и мисля сам да се пробвам да си сменя мембраните, пък да видим какво ще стане, в най-лошия случай ще се набутам с 20 лв. за ремонтния комплект :)

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Сря 17 апр 2013 15:51

И продухаи каналите с въздух че за тези км. и алуминият хваща окис.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Пет 03 май 2013 12:34

Оправи ли го?
120к.км :)) какво ли му е ?

Потребителски аватар
jordancho

Мнениеот jordancho » Пет 03 май 2013 23:28

Все още не съм, нямам време. Другия месец се надявам да остана по-свободен и да имам 1-2 дни в които колата няма да ми трябва.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Съб 04 май 2013 19:29

jordancho написа:Все още не съм, нямам време. Другия месец се надявам да остана по-свободен и да имам 1-2 дни в които колата няма да ми трябва.

Плаче си за рециклиране тоя изпарител, май.

Потребителски аватар
jordancho

Мнениеот jordancho » Съб 04 май 2013 22:40

Вече проучих въпроса - български комплект за рециклиране - 20лв. италиански комплект - 32лв.
И понеже аз ще се пробвам да го рециклирам, мисля да взема българския, та ако не се справя, поне да не ме е яд.

Потребителски аватар
jordancho

Мнениеот jordancho » Съб 31 авг 2013 3:20

Здравейте колеги, все още не съм намерил време да се занимая с изпарителя, но пък той спря да прави проблеми, минавам над 2000 Км на месец, но от как започна лятото не съм имал никакви проблеми. Но все пак се надявам през септември да остане малко време да се занимая и с това.

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Пон 02 сеп 2013 17:53

На автомобил друга германска марка от преди 1990-та - от както се научих, веднъж годишно - нов комплект мембрани на изпарителя със всички там гумички и уплътнения, продухване на каквото може да се продуха, и нямам никакви проблеми.

Нищо че изпарителя е "куча марка" - поне гореспоменатите консумативи са ми евтини - 18лв ремонтен комплект. Като ги видях, че са толкова - взех 3 комплекта.

И нямам никакви проблеми.

Намирай време, вземай един от евтините ремонтни комплекти, и му сменяй вътрешностите, които подлежат на смяна на този изпарител твоя, и после си карай с кеф! :c020

янко янков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот янко янков » Сря 04 сеп 2013 8:18

Вземи италианските,по добри са

Потребителски аватар
jordancho

Мнениеот jordancho » Сря 23 окт 2013 17:48

И в крайна сметка колеги, купих италианските мембрани "Lovato", a малко след това си купих друга кола, и мембраните така си ми останаха.

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Сря 23 окт 2013 21:17

Честито!

Да си я караш със здраве и без аварии! :th_up

Върни се в “Автогазови уредби”