Голяма разлика в разхода на газ при пълна и празна бутилка
-
- Автомобил:
- Двигател:
Голяма разлика в разхода на газ при пълна и празна бутилка
С газов инжекцион съм монтиран в Италия на автомобил 2003 г. Зареждам от едно и също място и карам извънградско по един и същи маршрут. При пълнене до горе и след това отново допълване до горе - разход 9/100. При празна бутилка и пълнене примерно за 10 лв., и каране отново до празна бутилка - разход 13/100. Защо се получава така и, какъв е всъщност реалният разход на колата - 9 или 13?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Голяма разлика в разхода на газ при пълна и празна бутил
Ами ... първото, над което да се замислиш е дали на всяко зареждане до горе, побираш еднакво количество газ.
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
korepetitora написа:С газов инжекцион съм монтиран в Италия на автомобил 2003 г. Зареждам от едно и също място и карам извънградско по един и същи маршрут. При пълнене до горе и след това отново допълване до горе - разход 9/100. При празна бутилка и пълнене примерно за 10 лв., и каране отново до празна бутилка - разход 13/100. Защо се получава така и, какъв е всъщност реалният разход на колата - 9 или 13?
Защото не засичаш правилно!...засича се от празно до празно!Разходът ти е 13/100!!!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Абе незнам как се засича по-правилно, но ще зареждам "пълно-пълно", защото разхода ми е 9/100, а не 13. Просто се чудя, защо се получава така?! Иначе благодаря за отговорите.
- eurogas
- Автомобил: Jeep
- Двигател: 4.7 V8
- Контакти:
Откакто карам на газ, винаги съм зареждал само догоре, като намалее наличното количество я допълвам пак догоре, изминатите километри и заредените литри са реалния разход, а зареждания за 10 лева и при мен винаги ми дават нереален разход, затова не го практикувам. 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Реалният ти разход, колега, е 13/100. Но го засичай с по-пълна бутилка. Т.е. пълни да речем 25 литра и карай докато свърши, тогава грешката ще е доста по-малка, отколкото ако слагаш за по 10 лева 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Да, наистина е така. Бутилката ми е 56 литра. За 10 лв. на празна бутилка разхода е много голям - както е при мен в случая 13/100. На бензиностанцията ми казаха, че е хубаво да има повече гас в бутилката, защото налягането в нея е по-голямо и колата харчела по-малко. Доколко е така, незнам. Но пак я засякох при "пълно - пълно" за 85 км. и разхода ми беше 8.5/100. Благодаря за отговорите!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Днес отново я засякох на дълго с пълна бутилка и разхода се вдигна неочаквано за мен на 11/100. Обяснявам си го с това, че когато пълнех бутилката преди да засеча, налягането на колонката показваше 10 бара, а когато след това я допълвах - 12 бара, Т.е колонката е вкарала повече газ втория път заради по-голямото налягане. Все пак и някой друг може да сподели мнение по този въпрос.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Аз така и не разбрах какво им гледате на тези манометри по колонките. Налягането било по-голямо, а на другата по-малко - е и?
Газовата бутилка всеки път зарежда различно количество при пълнене (освен ако не е махнат поплавъка - Тогава винаги се пълни догоре!
И всеки път като свърши газта в бутилката остава различно количество газ, сигурно сте забелязали, че като свърши газта и колата угасне, ако изчакате един час колата отново пали на газ и често с тази празна бутилка могат да се минат 10, че и повече километри.
Повечето теми за нереален разход се дължат на неправилно засичане.
Газовата бутилка всеки път зарежда различно количество при пълнене (освен ако не е махнат поплавъка - Тогава винаги се пълни догоре!
И всеки път като свърши газта в бутилката остава различно количество газ, сигурно сте забелязали, че като свърши газта и колата угасне, ако изчакате един час колата отново пали на газ и често с тази празна бутилка могат да се минат 10, че и повече километри.
Повечето теми за нереален разход се дължат на неправилно засичане.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Да, и тази тема е типичен пример как НЕ трябва да се засича разход на газ.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Да,с метода на колегата след няколко 9 на 100 ще има едно неочаквано 20 на100.
Като иска да си я засича от пълна но до празна.И понеже истината е посредата,реалния разход ще е 11/100.`
Като иска да си я засича от пълна но до празна.И понеже истината е посредата,реалния разход ще е 11/100.`
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
korepetitora написа:Абе незнам как се засича по-правилно, но ще зареждам "пълно-пълно", защото разхода ми е 9/100, а не 13. Просто се чудя, защо се получава така?! Иначе благодаря за отговорите.

моята бутилка събира 33литра от празна. Карам докато мине на бензин, карам 20-тина км на бензин и зареждам 32 литра всеки път. Знаеш точно колко си сипал (виждаш че не те лъжат), после знаеш точно колко си изхарчил до празно, защото толкова си сипал. Карал си на бензин известно време което е вярната рецепта за максимално запазване на дългото безпроблемно функциониране на всички системи. "Пълно пълно" е различно винаги, на бензин е ок, но на газ зависи от налягането на колонката, от температурата на околната среда, от това къде ще ти заседна поплавъка и още куп фактори. + това на всяко зареждане сложи, че те лъжат с едно константно количество, без значение колко литра си заредил. Като таксата на банкомата... дърпа ти левче , пък ти ако искаш 400лв ги дърпай на 40 пъти..
viewtopic.php?f=22&t=47759
Темата е старичка, но е твърде интересна, прочете я цялата!
Аз обикновено зареждам за 10 лв. не карам много, но ще взема вече да я пълня догоре, та да видя дали ще, не да гори по малко, а дали ще лъжат по малко в зареждането! Щото ако погледнеш логически, то няма как да има разлика в разхода, ще има разлика в излъганото количество на газстанцията!
Темата е старичка, но е твърде интересна, прочете я цялата!
Аз обикновено зареждам за 10 лв. не карам много, но ще взема вече да я пълня догоре, та да видя дали ще, не да гори по малко, а дали ще лъжат по малко в зареждането! Щото ако погледнеш логически, то няма как да има разлика в разхода, ще има разлика в излъганото количество на газстанцията!
-
- Автомобил:
- Двигател:
"моята бутилка събира 33литра от празна. Карам докато мине на бензин, карам 20-тина км на бензин и зареждам 32 литра всеки път. Знаеш точно колко си сипал (виждаш че не те лъжат), после знаеш точно колко си изхарчил до празно, защото толкова си сипал."
Хареса ми това твърдение на DoH_KuXoT, изглежда най-реалистично. Но при мен ще е малко по-трудно с бутилка 56 л. и газов инжекцион да засичам, защото трябва да мина 800 - 900 км. почти наведнъж, а иначе все трябва да следя колко км. съм минал на бензин, за да си изчисля разхода на газ, пък то идва смесено каране...
Хареса ми това твърдение на DoH_KuXoT, изглежда най-реалистично. Но при мен ще е малко по-трудно с бутилка 56 л. и газов инжекцион да засичам, защото трябва да мина 800 - 900 км. почти наведнъж, а иначе все трябва да следя колко км. съм минал на бензин, за да си изчисля разхода на газ, пък то идва смесено каране...
Върни се в “Автогазови уредби”