B4 1.8 mi самофорсиране на газ
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
B4 1.8 mi самофорсиране на газ
Привет на всички. От известно време ми се появява един проблем. Не че му обръщам много внимание, но започва леко да ме дразни. Става дума за следното - при извънградско шофиране примерно със 100, вдигам крак от педала за газта и колата се самоускорява 2, 3 пъти самичка. Ако съм освободил от скорост, двигателят се самофорсира до 3000 об. пак около 2, 3 или 4 пъти. Стъпковото моторче е 2-ра употреба, 6 пиново. Ефектът не се проявява на бензин.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: B4 1.8 mi самофорсиране на газ
Ако си 100%сигурен,че ефекта го има само на газ,то няма как да се набеди стъпковото или каквото и да е друго.Остава въздуха.От някъде буха въздух-дали тампона на моното,дали въздуховода е сцепен някъде-търси.Хубаво е да покараш на бензин за да си убеден,че системата е изрядна.Отделно не знам оригинално дали не трябва да си с 4 пиново моторче.
- alexx
- Автомобил: SantaFe
- Двигател:
Стъпковото моторче е
бензина трябва да го впръска за да се ускори
а газта си тече ли тече
бензина трябва да го впръска за да се ускори
а газта си тече ли тече
- Iezekil
Моторчето не впръсква,а задържа дроселовата клапа.Ефекта от задържането е същия и на бензин-влиза въздух.ТПС-а отчита позицията на дросела-в примерния случай,че се отваря или,че е отворен и дюзата си впръсква.Няма как да е моторчето,а проблема да е само на газ.Иначе да,ако го правеше на бензин виновника щеше да е той.Колегата трябва да покара на бензин,за да сме сигурни.
- Pet_rov
Карал съм я на бензин. Няма такова самофорсиране. Моторчето е 6 пиново, защото има датчик на Хол вътре заради компенсиране оборотите при включен климатик. Поне така си мисля аз. Моното не мръдва, клатил съм го. Въздуховодът също е здрав. Просто на газ го прави отвреме-навреме, когато си иска. Стъпковото, което беше на колата, също е 6 пиново. Бяха му стопени четките и износено роторчето. Смених ги, но не работи както трябва и се принудих да взема това. Със старото моторче този ефект го нямаше, но може да е било и заради това, че не работи. Иначе си държеше обороти на празен ход на газ и бензин.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Това самофорсиране няма как да го избегнеш и не само при теб е така, просто екуто си компенсира нещо което не му харесва.
- Pet_rov
Просто ми беше интересно от какво се получава този ефект. Доколкото знам, имам сложено реле на ЕКУ-то, което прекъсва всеки път захранването, за да не трупа грешки. И не винаги го прави, само когато то си реши. Не че ми пречи особено, но все пак...
- Iezekil
Въпроса тук е какво имаш сложено на ламбдата.Ако нямаш нищо я изключи пробно и карай на газ без нея.
Няма какво да компенсира ЕКУ-то при изключена дюза.Не съм запознат с 6пиновите моторчета,но предлагам един експеримент-изключи степ мотора от буксата и покарай пробно без него.Ако проблема е налице то със сигурност или е механичен,или софтуерен.Втория вид проблем включва ламбдата,ако не е изключена е възможно да се мъчи да компенсира някак бедната смес посредством ЕКУ-то и то да впръсква бензин.
Ако имаш ламбда емулатор остава да набедиш ТПС-а.Има теми как се замерва и настройва,не е трудно.
Ако пък проблема отпадне с изключване на моторчето ще набедим него.Вземаш мултицета и замерваш пиновете,най-вече ония за датчика на върха му.
Няма какво да компенсира ЕКУ-то при изключена дюза.Не съм запознат с 6пиновите моторчета,но предлагам един експеримент-изключи степ мотора от буксата и покарай пробно без него.Ако проблема е налице то със сигурност или е механичен,или софтуерен.Втория вид проблем включва ламбдата,ако не е изключена е възможно да се мъчи да компенсира някак бедната смес посредством ЕКУ-то и то да впръсква бензин.
Ако имаш ламбда емулатор остава да набедиш ТПС-а.Има теми как се замерва и настройва,не е трудно.
Ако пък проблема отпадне с изключване на моторчето ще набедим него.Вземаш мултицета и замерваш пиновете,най-вече ония за датчика на върха му.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Нередовна смес от карането на газ(бедна най-често), изключи временно ламбда сондата и ще видиш , че няма да задържа, при каране на газ и с ламбда и без все тая, а на бензин едва ли караш повече от 10 мин, че да те бърка леко завишения разход. Някои слагат реле на сондата да я изключва на газ и вкл на бензин. От ламбда емулатора ефекта е все едно си изключил сондата за това моно.
- Pet_rov
Доколкото знам, ламбдата не е изключена. Мисля, че е прекъсната дюзата за бензин, когато работи на газ с реле, защото близо до моното виси едно такова. Има и още едно до газовия клапан, но не съм проследявал кабелите му. Освен това, мога да изключвам бензиновата помпа и като карам в положение "само на газ", тя не работи. Този номер взе да става, когато смених стъпковото моторче.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Е щом съвпада със смяната може и нещо с него да не е наред.
Моторчето си е наред,просто предварението е много.
Най-добрия вариант е да си караш така.
Ако искаш да се държи нормално връщаш делкото по книга(спира да "върви"),връщаш ТПС(вдига разхода)завиваш максимално винтовете по изпарителя(спира да пали и ускорява ,като преди)
Най-добрия вариант е да си караш така.
Ако искаш да се държи нормално връщаш делкото по книга(спира да "върви"),връщаш ТПС(вдига разхода)завиваш максимално винтовете по изпарителя(спира да пали и ускорява ,като преди)

Същите неща при подобен мотор - 1.8 МИ. ADZ в Толедо. Кара, вара - изфорсира се сам.. те това е, Баце... Май просто ще се свиква.
- Ivo 1983
- Автомобил: Golf 3
Същия двигател в Г3 - понякога и при мен се забелязва такова самоускорение. Но само еднократно. Явно съм в начален стадии 

- Pet_rov
Делкото не е пипано, ТПС доколкото знам, също. Така като чета мненията, ще я оставя така. Докато се скапе, Да е здрава да ме вози
Върни се в “Автогазови уредби”