B4 1.8 mi самофорсиране на газ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

B4 1.8 mi самофорсиране на газ

Мнениеот Pet_rov » Вто 09 юли 2013 19:35

Привет на всички. От известно време ми се появява един проблем. Не че му обръщам много внимание, но започва леко да ме дразни. Става дума за следното - при извънградско шофиране примерно със 100, вдигам крак от педала за газта и колата се самоускорява 2, 3 пъти самичка. Ако съм освободил от скорост, двигателят се самофорсира до 3000 об. пак около 2, 3 или 4 пъти. Стъпковото моторче е 2-ра употреба, 6 пиново. Ефектът не се проявява на бензин.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: B4 1.8 mi самофорсиране на газ

Мнениеот Iezekil » Вто 09 юли 2013 22:06

Ако си 100%сигурен,че ефекта го има само на газ,то няма как да се набеди стъпковото или каквото и да е друго.Остава въздуха.От някъде буха въздух-дали тампона на моното,дали въздуховода е сцепен някъде-търси.Хубаво е да покараш на бензин за да си убеден,че системата е изрядна.Отделно не знам оригинално дали не трябва да си с 4 пиново моторче.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Вто 09 юли 2013 22:16

Стъпковото моторче е
бензина трябва да го впръска за да се ускори
а газта си тече ли тече

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 09 юли 2013 22:26

Моторчето не впръсква,а задържа дроселовата клапа.Ефекта от задържането е същия и на бензин-влиза въздух.ТПС-а отчита позицията на дросела-в примерния случай,че се отваря или,че е отворен и дюзата си впръсква.Няма как да е моторчето,а проблема да е само на газ.Иначе да,ако го правеше на бензин виновника щеше да е той.Колегата трябва да покара на бензин,за да сме сигурни.

Потребителски аватар
Pet_rov

Мнениеот Pet_rov » Сря 10 юли 2013 7:50

Карал съм я на бензин. Няма такова самофорсиране. Моторчето е 6 пиново, защото има датчик на Хол вътре заради компенсиране оборотите при включен климатик. Поне така си мисля аз. Моното не мръдва, клатил съм го. Въздуховодът също е здрав. Просто на газ го прави отвреме-навреме, когато си иска. Стъпковото, което беше на колата, също е 6 пиново. Бяха му стопени четките и износено роторчето. Смених ги, но не работи както трябва и се принудих да взема това. Със старото моторче този ефект го нямаше, но може да е било и заради това, че не работи. Иначе си държеше обороти на празен ход на газ и бензин.

radionov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот radionov » Сря 10 юли 2013 10:32

Това самофорсиране няма как да го избегнеш и не само при теб е така, просто екуто си компенсира нещо което не му харесва.

Потребителски аватар
Pet_rov

Мнениеот Pet_rov » Сря 10 юли 2013 10:39

Просто ми беше интересно от какво се получава този ефект. Доколкото знам, имам сложено реле на ЕКУ-то, което прекъсва всеки път захранването, за да не трупа грешки. И не винаги го прави, само когато то си реши. Не че ми пречи особено, но все пак...

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 10 юли 2013 11:25

Въпроса тук е какво имаш сложено на ламбдата.Ако нямаш нищо я изключи пробно и карай на газ без нея.

Няма какво да компенсира ЕКУ-то при изключена дюза.Не съм запознат с 6пиновите моторчета,но предлагам един експеримент-изключи степ мотора от буксата и покарай пробно без него.Ако проблема е налице то със сигурност или е механичен,или софтуерен.Втория вид проблем включва ламбдата,ако не е изключена е възможно да се мъчи да компенсира някак бедната смес посредством ЕКУ-то и то да впръсква бензин.

Ако имаш ламбда емулатор остава да набедиш ТПС-а.Има теми как се замерва и настройва,не е трудно.
Ако пък проблема отпадне с изключване на моторчето ще набедим него.Вземаш мултицета и замерваш пиновете,най-вече ония за датчика на върха му.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 10 юли 2013 11:56

Нередовна смес от карането на газ(бедна най-често), изключи временно ламбда сондата и ще видиш , че няма да задържа, при каране на газ и с ламбда и без все тая, а на бензин едва ли караш повече от 10 мин, че да те бърка леко завишения разход. Някои слагат реле на сондата да я изключва на газ и вкл на бензин. От ламбда емулатора ефекта е все едно си изключил сондата за това моно.

Потребителски аватар
Pet_rov

Мнениеот Pet_rov » Сря 10 юли 2013 12:07

Доколкото знам, ламбдата не е изключена. Мисля, че е прекъсната дюзата за бензин, когато работи на газ с реле, защото близо до моното виси едно такова. Има и още едно до газовия клапан, но не съм проследявал кабелите му. Освен това, мога да изключвам бензиновата помпа и като карам в положение "само на газ", тя не работи. Този номер взе да става, когато смених стъпковото моторче.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 10 юли 2013 12:31

Е щом съвпада със смяната може и нещо с него да не е наред.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Сря 10 юли 2013 13:22

Моторчето си е наред,просто предварението е много.
Най-добрия вариант е да си караш така.
Ако искаш да се държи нормално връщаш делкото по книга(спира да "върви"),връщаш ТПС(вдига разхода)завиваш максимално винтовете по изпарителя(спира да пали и ускорява ,като преди) :icon_lol

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Сря 10 юли 2013 13:52

Същите неща при подобен мотор - 1.8 МИ. ADZ в Толедо. Кара, вара - изфорсира се сам.. те това е, Баце... Май просто ще се свиква.

Потребителски аватар
Ivo 1983
Автомобил: Golf 3

Мнениеот Ivo 1983 » Сря 10 юли 2013 15:17

Същия двигател в Г3 - понякога и при мен се забелязва такова самоускорение. Но само еднократно. Явно съм в начален стадии :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Pet_rov

Мнениеот Pet_rov » Сря 10 юли 2013 20:13

Делкото не е пипано, ТПС доколкото знам, също. Така като чета мненията, ще я оставя така. Докато се скапе, Да е здрава да ме вози

Върни се в “Автогазови уредби”