Помощ за настройка на нивомер Romano с RisN
-
- Автомобил: polo 6n2
- Двигател: AHW
Помощ за настройка на нивомер Romano с RisN
Здравейте.Имам проблем с вярното отчитане на количеството газ в бутилката от диодите на копчето. С програмата Risn в Vehicle configuration,Sensors, тип Gas level sensor e настроено в момента на Not standard inverted Може ли някой да ми каже какви стойности да задам за reserve 1/4 2/4 3/4 Бутилката е 39 литрова на мястото на резервната гума.Събира около 32 литра. Благодаря предварително. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Помощ за настройка на нивомер Romano с RisN
Малко е играчка.
Развиваш сензора и го разкачаш.
Обикновено са 0-90 Ома.
Та с магнит го местиш на празно и гледаш в софтуера текучщото показание, после местиш докато отчете следващото показание и така до пълна.
Дано да е някой сензор с 5-6 нива, че да не си играеш много много
Развиваш сензора и го разкачаш.
Обикновено са 0-90 Ома.
Та с магнит го местиш на празно и гледаш в софтуера текучщото показание, после местиш докато отчете следващото показание и така до пълна.
Дано да е някой сензор с 5-6 нива, че да не си играеш много много

- bega4a
- Автомобил: opel_omega_b
- Двигател: X30XE_ manual
10,50.75,100
-
bega4a написа:10,50.75,100
Колега,Стойност 10 на reserve ли го слагам и така на горе или 10 е на 3/4 ?
- bega4a
- Автомобил: opel_omega_b
- Двигател: X30XE_ manual
Слагаш 10 на резерва,след това 50на 1/4,след това75 на2/4,след това 100 на 3/4.Като смениш цифрите минаваш към следващата клетка с ентер и като свършиш даваш акцепт,и трябва да работи.
-
bega4a написа:Слагаш 10 на резерва,след това 50на 1/4,след това75 на2/4,след това 100 на 3/4.Като смениш цифрите минаваш към следващата клетка с ентер и като свършиш даваш акцепт,и трябва да работи.
Благодаря много.Отивам да пробвам.P.S. Така ми показва грешка levels refs.are not correct.и не приема зададените настройки
- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
sebulba1 написа:Така ми показва грешка levels refs.are not correct.и не приема зададените настройки
И при мен е така! Някой може ли да помогне?????

-
GTspecial написа:sebulba1 написа:Така ми показва грешка levels refs.are not correct.и не приема зададените настройки
И при мен е така! Някой може ли да помогне?????
Аз вече го зарязах,защото какви ли не стойности задавах,и все не става.Колега,ако се справиш с проблема,моля пиши коректните стойности.Поздрави.
За всяка бутилка трябва да се подходи различно,някои работят коректно,други-не.Ако си с тор. бутилка задай за резерва-254,след това 180,120,80.Аз така процедирам.
-
caravel написа:За всяка бутилка трябва да се подходи различно,някои работят коректно,други-не.Ако си с тор. бутилка задай за резерва-254,след това 180,120,80.Аз така процедирам.
Благодаря много.Днес ще пробвам и ще пиша резултата.Точно с такава бутилка съм.Поздрави.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Никой тук май не си задава въпроса какво точно мери и как? Ръгат разни цифри у "кампютрито" и се чудят що резултата е кат на слатиската борса 
В същност тези стойности, които задавате са на съпротивлението на различни дължини на пътечката на потенциометъра. Те нямат връзка с количеството газ, защото ви липсва "графиката" на зависимостта на хода на поплавъка от количеството на газта. Тя е спецефична за всяка система "бутилка - нивомер" и зависи от обема и формата на бутилката, както от вида и монтажа на нивомера и самата бутилка
Правилния метод на тариране е с пълнене на колонка и задаване на стойностите отговарящи на действителните литри.

В същност тези стойности, които задавате са на съпротивлението на различни дължини на пътечката на потенциометъра. Те нямат връзка с количеството газ, защото ви липсва "графиката" на зависимостта на хода на поплавъка от количеството на газта. Тя е спецефична за всяка система "бутилка - нивомер" и зависи от обема и формата на бутилката, както от вида и монтажа на нивомера и самата бутилка

Правилния метод на тариране е с пълнене на колонка и задаване на стойностите отговарящи на действителните литри.
- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
caravel написа:За всяка бутилка трябва да се подходи различно,някои работят коректно,други-не.Ако си с тор. бутилка задай за резерва-254,след това 180,120,80.Аз така процедирам.
Така не стана! Вчера ми свърши газта, а показваше 1 зелена точка,

Върнах си оригиналните - 199-160-93-39
Бутилката е 52 литра, събира 41-2.
Но много рано ми светва червената точка:
минавам 120-130 градско
и 180-200 извънградско
При положение, че средния разход е 12-13
(градско 15-16, извънградско 9-10)
Това значи, че резервата е някъде към 18литра..което си е 45% от бутилката..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Чукча май е само писател, а не читател
В поста над твоя съм написал как се прави - отиваш на някоя газостанция, вечерта, когато не е натоварено и им е скучно
, засичаш стойностите - литри на колонката/ съпротивление на сондата - и от там нататък си знаеш...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Абе то и аз съм написал, как да процедира ама ...
- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
bayspiro написа:Чукча май е само писател, а не читателВ поста над твоя съм написал как се прави - отиваш на някоя газостанция, вечерта, когато не е натоварено и им е скучно
, засичаш стойностите - литри на колонката/ съпротивление на сондата - и от там нататък си знаеш...
Значи Чукча прочете написаното 10 пъти и се опита да си го интерпретира нагледно!
Последно ще обясни какво е разбрал, а вие кажете дали е така:
на празна бутилка сипвам примерно 10 литра и виждам на програмата колко е съпротивлението и го записвам!
след това още 8 литра и пак записвам съпротивлението!
след това още 8 ....пак записвам....
след това още 8 ....пак записвам....
след това още 8 ....пак записвам.....
Написвам го така, защото бутилката е 52литра, реални 41-2
Искам да има и малко по-голям запас от резерва, за да не стане гаф с по-късно виждане на индикацията за резерва!
И последен въпрос, явно за вас ще е въпрос от Чукча, ама ще си питам!
На програмата на Романо 5-те клетки ясно..там вписвам конкретното съпротивление!
Аксепта е ясен, но там където пише LIVELLO - това ли е текущото показание на сензора???
Върни се в “Автогазови уредби”