Здравейте,имам проблем с празния ход на газ.Както си върви колата и когато си пойска започва да не държи обороти на празен ход,ако слезна и разместя винта на изпарителя се оправя и продължавам,дакато не се случи отново.При повторното появяване на проблема,за да се нормализира работата го връщам в първоначалното положение.Дава ми разход 12 на 100 извънградско със средна скорост 90 100.Мембраните са добри ,изпарителя е изчистен отвътре.Колата е Голф 2 1,8 карбуратор пиербург 2е2,на бензин няма проблеми.Изпарителя е вакуумно ловато.
Случвало ли се е на някой друг това нещо?
Проблем с празен ход временно!
- dimitar4o91
- Автомобил:
- Двигател:
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Проблем с празен ход временно!
Започни оттам, че разходът 12/100 не е никак нормален за скорости 90-100км/ч. Там се крие ключът и за оборотите на празен ход. Помирисвал ли си си ауспуха
Ако цитираният от теб разход е засечен правилно то отзад трябва да мирише доста силно на сурова, неизгоряла газ. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Щом на бензин според теб всичко е наред значи двгиателя е наред и запалителната му система също.
От тук най-вероятния варянт е да имаш теч на газ от някъде ,огледай всико и другия варянт е мембраните съвсем да не са ти неред.Дори да са на 2 години напълно е възможно да са за боклука.Не вярвам и да си дал много богата смес защото ще вдигнеш празен ход над 1000оборота.Или теч или изпарителя ти съвсем не е толкова в час колкото си мислиш.
От тук най-вероятния варянт е да имаш теч на газ от някъде ,огледай всико и другия варянт е мембраните съвсем да не са ти неред.Дори да са на 2 години напълно е възможно да са за боклука.Не вярвам и да си дал много богата смес защото ще вдигнеш празен ход над 1000оборота.Или теч или изпарителя ти съвсем не е толкова в час колкото си мислиш.
- stefan4o
- Контакти:
renault_19 написа:Не вярвам и да си дал много богата смес защото ще вдигнеш празен ход над 1000оборота.
Тук си в много голяма заблуда. Мога да ти обогатя доволно газта, направо да тече през ауспуха сурова и да си на доста под 1000 оборота. Недей така.

- ninkotv
- Автомобил: [Golf 2] [Tiguan 5N] [Audi A3 8L]
- Двигател: [HK 1983] [CBAB 2010] [AGN 1999]
Проверка на всички вакуми, тампон под карбуратора, смяна на въздушен филтър и газов филтър, реглаж на изпарител от специалист и ако няма подобрение ще се търсят други проблеми. При мен след тези манипулации се оправи.
- dimitar4o91
- Автомобил:
- Двигател:
Не мирише на газ отзад и никаде по колата.Проверено е и със сапунена вода. Ако филтъра ми е мръсен, то той ще пропуска по-малко въздух,от тук ще иска по-малко газ за нормална смес.това вярно ли е или аз съм в заблуда?
- silvers
- Автомобил: MK3 2.0 16v
- Двигател: ABF
Мога само да те уверя че колата ти или по точно карбито или по точно от тампона на които лежи карбито а може и от самата плочка която е поставена на карбуратора за газ .Другия вариант е да имаш някой вакум регулатор по карбито който вече е на път да си ходи от там да пада нивото на вакума а изпарителя да не знае какво става. Третия е изпарителя да не ти е наред макар и само да ти се струва че всичко по него е ок, но този третия е последен за които много се съмнявам.
Други варианти са изключени
Други варианти са изключени
-
- Автомобил:
- Двигател:
@stefan4o
Прав си , не се изразих и аз много точно.
Исках да кажа следното примерно като намаляваш сместа от изпарителя( така наречената чувствиетлност на мембраната) та сместа обеднява и оборотите падат.Когато я увеличаваш те се вдигат до един момент и после почват пак да падат,явно вече от много богата смес.
И идеята ми беше че човек като си е играл с изпарителя би трбявало да е усетил този момент.
Прав си , не се изразих и аз много точно.
Исках да кажа следното примерно като намаляваш сместа от изпарителя( така наречената чувствиетлност на мембраната) та сместа обеднява и оборотите падат.Когато я увеличаваш те се вдигат до един момент и после почват пак да падат,явно вече от много богата смес.
И идеята ми беше че човек като си е играл с изпарителя би трбявало да е усетил този момент.
- stefan4o
- Контакти:
Да, ама ако други хора са му творили по колата на колегата... а той не може и не знае как да я настрои не стават работите.
Освен това щом изпарителят "забравя" настройката си и е нужна корекция е твърде вероятно проблемът да е в самия него - дали в мембрани или в механизъмчето за чувствителност на мембраната. Вуйчо ми си взе турски чисто нов изпарител, колкото и да се мъчих не успях да му докарам приличен празен ход, както и да въртях винта му. Отишъл при едно чиче и то се сетило да му смени пружинката под пластмасовия винт и - воала, вече изпарителят реагира коректно на винта.
Освен това щом изпарителят "забравя" настройката си и е нужна корекция е твърде вероятно проблемът да е в самия него - дали в мембрани или в механизъмчето за чувствителност на мембраната. Вуйчо ми си взе турски чисто нов изпарител, колкото и да се мъчих не успях да му докарам приличен празен ход, както и да въртях винта му. Отишъл при едно чиче и то се сетило да му смени пружинката под пластмасовия винт и - воала, вече изпарителят реагира коректно на винта.
- dimitar4o91
- Автомобил:
- Двигател:
по колата човъркам само и единствено аз.настройката на газта я правя по следния начин:
от изпарителя настройвам чрез чувствителността на мембраната максималните обороти,които при мен са 1000 защото съм си направил такива на бензин.а настройката на тройника в движение я правя и са развити на някакво средно положение-еднакво двата.Това правилно ли е?
Тампона под карбуратора ми е здрав,защото като го разклатя не мени обороти колата.
от изпарителя настройвам чрез чувствителността на мембраната максималните обороти,които при мен са 1000 защото съм си направил такива на бензин.а настройката на тройника в движение я правя и са развити на някакво средно положение-еднакво двата.Това правилно ли е?
Тампона под карбуратора ми е здрав,защото като го разклатя не мени обороти колата.
-
- Автомобил: ШКОДА ОКТАВИЯ
- Двигател: BLS 2008
Според мен от тройника се регулира количеството на сместа,а от изпарителя качеството и.Оборотите се регулират от карбуратора.Много газаджии тройника го заменят с обикновен кран.
-
- Автомобил:
- Двигател:
От карбуратора оборотите на газ не знам как ще се регулират 

- stefan4o
- Контакти:
Може, може. Явно не си имал досег с карбуратори
Имат едно винтче за отвора на др.клапа при празен ход. Посредством него могат да се регулират - респ. като я позатвориш - оборотите глъхнат малко.
В общи линии е правилно според мен. Аз по същия начин настройвам своята. Само че след като коригираш вървежа от тройника, после пак трябва да дооправиш сместа от винта на изпарителя.

Имат едно винтче за отвора на др.клапа при празен ход. Посредством него могат да се регулират - респ. като я позатвориш - оборотите глъхнат малко.
по колата човъркам само и единствено аз.настройката на газта я правя по следния начин:
В общи линии е правилно според мен. Аз по същия начин настройвам своята. Само че след като коригираш вървежа от тройника, после пак трябва да дооправиш сместа от винта на изпарителя.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Е като движиш дросела ясно че оборотите се променят. Това малко не ми е регулиране на мен.На карбуратора обикновенно си има пак някакъв винт за сместа, който влияе на празния ход на бензинаи няма общо с дросела.
В смисъл така ще прецакаш и оборотите на бензин като местиш дросела.Според мен двете горива трябва да се регулират независимо.
В смисъл така ще прецакаш и оборотите на бензин като местиш дросела.Според мен двете горива трябва да се регулират независимо.
- stefan4o
- Контакти:
Колега, на карбуратор 2е3 имаш ДВА болта за реглаж. Единият действително е за сместа. Вторият посредством един лост блокира дроселовата клапа в някакво положение, за да може все пак да не се затваря напълно и колата да има ПХ. При карбураторите мисля всичките имат този за др.клапа.
При настройка на карбуратора се ползват и двата болта. Преди да се сложи плочката на газовата се гласи колата на бензин да са й ОК оборотите и вървежа и тези болтове там повече не се пипат. Продължава се с тези на тройника и на изпарителя.
При настройка на карбуратора се ползват и двата болта. Преди да се сложи плочката на газовата се гласи колата на бензин да са й ОК оборотите и вървежа и тези болтове там повече не се пипат. Продължава се с тези на тройника и на изпарителя.
Върни се в “Автогазови уредби”