Проблем с изпотяването на бутилката!

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
golf3
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем с изпотяването на бутилката!

Мнениеот golf3 » Сря 07 мар 2007 16:59

Здравейте,дали не мога да търся,или няма нишо по форумите ,не знам?Та да споделя!Защо ли толкова много ми се изпотява бутилката,та чак се притеснявам че ще почне да ръждясва около нея? :078: То си е естествено до някъде! Понеже бутилката(с газта вътре)е изстинала,и като се загрее в колата-ГОТОВО ИЗПОТЯВА СЕ!Ама то много бе! :horror: :horror: Ако някой има идея,как да се избегне това,нека пише! Май трябва някаква топлоизолация на бутилката! :gruebel

Потребителски аватар
monstera
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот monstera » Сря 07 мар 2007 17:27

Tя и мойта бутилка се изпотява доста, ама предполагам е защото влиза вода в багажника и вътре е доста влажно. Ще трябва да го оправя. :oops:
Погледни дали не се пълни багажника от някъде с вода, ако е така има теми от какво може да е и как се оправя.

Потребителски аватар
golf3
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот golf3 » Сря 07 мар 2007 19:39

НЕ ПРИЯТЕЛЮ,проверил съм и това!С гаранция е от изпотяването.Отначало и аз така си мислех.Та и ти имай тези неща в предвид! :dontknow:

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Сря 07 мар 2007 20:44

Golf3, имаш ли климатик?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 07 мар 2007 21:21

Потребителски аватар
golf3
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот golf3 » Чет 08 мар 2007 10:20

За климатик,имам,но изпотяването става сега -зимата,и то от парното(от затоплянето).Бе става нещо като бира извадена от хладилника в топла стая! :uuoooh:

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 08 мар 2007 12:22

golf3 написа:За климатик,имам,но изпотяването става сега -зимата,и то от парното(от затоплянето).Бе става нещо като бира извадена от хладилника в топла стая! :uuoooh:

Точно така става, температурата на въздуха се повишава от климатика, което увеличава и съдржанието на водни пари (повишава се влажността), докато бутилката остава с по-ниска температура доста дълго време (това са 20-40 килограма газ и стомана все пак, необходимо е доста време, за да се затопли). Когато температурата на бутилката е под тази на оросяване започва кондензация на водните пари по повърхността на бутилката и започват да 'текат водите'.

Ако поставиш изолация на бутилката ще 'размиеш' резкия температурен пад между въздуха и повърхността на бутилката, най-лесно (малко двойнозалепваща лепенка) и евтино (кинта на квадрат) е да пробваш да я увиеш с онази материя която се поставя под ламината (как да се предпазим от конденза е сложна сметка, скоро 'ше пусна една уеб сметачка за таз работа). Внимавай с подбора на материя за топлинна изолация на бутилката, щото можеш да преместиш точката на оросяване вътре в изолацията.

Успех.

Потребителски аватар
el.jay
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот el.jay » Пет 09 мар 2007 1:08

хм..аз като ходих при моите газаджий ми казаха, че нещо под бутилката е за смяна, точно защото е изпотена. Не съм ходил оттогава, но ако те притеснява мини да ги питаш; адреса на л.с. 8)

п.с. без климатик съм

Потребителски аватар
dimitarpetrov
Автомобил: HONDA CR-V 2003
Двигател: K20 i-VTEC - 150 hp

Мнениеот dimitarpetrov » Пет 09 мар 2007 6:05

Колега, няма да се притесняваш - на това му казват "адиабатно разширяване на газовете" - най-просто - когато рязко разширяваш газ (течността рязко се превръща в газ) няма време за топлообмен, а за да превърнрш течност в газ необходима топлина, която поради сравнително високата скорост на процеса няма как да "влезе" в системата от околният въздух, просто изсмуква тая топлина от все още течната газ и бутилката, което води до тяхното пре-охлаждане спрямо околния въздух и ако той е влажен - ето ти конденз от влажен въздух върху студена бутилка! (като потна бира например!)
Това е нещо нормално, стига да не ти ръждясват болтовете и шините!
тегли им една боя или поцинковащ спрей, а може, както е казал Емо да и сложиш изолация, но риска да почне да събира вода вътре е опасна! Пък и лятос бутилката ще ти държи бирата в багажника студена!

Върни се в “Автогазови уредби”