Колеги преди повече от 8 години закупих и карам ПАСАТ В4,1.8 мотор ABS,с газова уредба.Изпарителят е BRC AT90 E. От тогава до днес по нея нищо не е пипано.Бях реших да сменя филтъра на клапан (преди изпарителя),но монтьора ми каза,че такъв нямам там и ,че не се сменя.
Разхода градско сега ми е 13.5 - 14 литра,като карам на къси разстояния от по 5-10 км.Извънградско със скорост до 100 км./ч. ми дава 8.3-8.7 литра.
Необходимо ли е след толкова години и пробег от около 80000 км. да сменям изпарителя и ли мембраните му? Кога ще е нужно да направя профилактика на уредбата и каква да е тя?
Уредбата е слагана от предишният собственик в Пловдив и мисля при необходимост от профилактика да я закарам при този майстор в сервиза му.
Моля за съвет!
Изпарител BRC
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Изпарител BRC
Според мен не пипай.
В газовия клапан има цедка, която обира гняста, но щом ти върви колата не го барай
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
По принцип повечето клапани имат филтър, така че най вероятно и твоя има. За мембраните не знам дали е толкова наложително да се сменят, но при каране на къси разстояния е хубаво през няколко години да се сменят гумичките в изпарителя, защото се втвърдяват и не държат на студено.
Най лесния начин да ги тестваш е на студен мотор да запалиш и да прехвърлиш на газ. След това изключваш мотора и ако след една минута успееш да запалиш безпроблемно(на бензин) значи всички е наред
Най лесния начин да ги тестваш е на студен мотор да запалиш и да прехвърлиш на газ. След това изключваш мотора и ако след една минута успееш да запалиш безпроблемно(на бензин) значи всички е наред

Ще го тествам!
-
- Автомобил: Passat 4
- Двигател: AGG
Не пипай колата. Карай ще си покаже.
Върни се в “Автогазови уредби”