Vento 2.0i 94г - неравномерна работа на двигателя на газ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Vento 2.0i 94г - неравномерна работа на двигателя на газ

Мнениеот инжектопляктор » Сря 24 сеп 2014 20:21

Имам малък внезапен проблем с АГУ-то. Взех едната количка, карах я известно време и после на газ все да придърпва в определени обороти, най-осезаемо при движение със скорост над 120км/ч. Случва се и иначе. По проблема смених свещи и се оправи малко положението. Искам да разбера от какво може да работи неравномерно и да глъхне като мощност. На бензин посоченото явление го няма. Колата е газов инжекцион. Преди да я бях взел, стояла е няколко месеца почти без да бъде карана. Сипах газ, като преди това я карах малко на бензин. Ядове никакви. На газ определени километри относително безпроблемни, но сега се появи посоченият проблем.

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Re: Vento 2.0i 94г - неравномерна работа на двигателя на газ

Мнениеот mrpetrov » Чет 25 сеп 2014 12:48

Колко точно са тези "определени километри" на газ без проблеми?
Защото, виж - това са старо до ново филтърче за течната фаза след 6500 km с газ, зареждана само от една газстанция:
filtri-techna-faza.jpg

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 25 сеп 2014 19:09

Около 300км активно каране на газ. Смяташ, че проблемът е от филтър?

Потребителски аватар
andreygg
Автомобил: Polo 6n2
Двигател: AUA 2000

Мнениеот andreygg » Чет 25 сеп 2014 22:58

Виж отнякъде да не смука въздух /скъсан маркуч/.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 26 сеп 2014 0:21

Може ли проблемът да се дължи от пукнатина и повреден маркуч от масленият сепаратор, завит с винтове на горният капак на двигателя? Намерих едно леко побългаряване при пластмасовият щуцер, който влиза в двигателя(от масленият сепаратор). Тая част на системата хич не съм уверен, че е херметизирана.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 27 сеп 2014 14:12

Смених маркуча и масленият сепаратор. Няма промяна. Други маркучи няма. Вече не придърпва на често, ами двигателят си работи с по-големи вибрации и видимо по-малко мощност. Тук таме като че ли се "отпушва" на моменти. :cry Пишман станах. Газовият инжекцион е DT Gas Systems. Има някакъв датчик с надпис Vacuum pressure sensor Или нещо от сорта. На единият му щуцер има маркуч, на другият не знам дали е имало нещо. Има и 4 пинов конектор.

Последна промяна от инжектопляктор на Съб 27 сеп 2014 14:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Мнениеот plameney » Съб 27 сеп 2014 14:27

Някои възможни причини може да са:
Филтрите по пътя на газта-течна и изпарена фаза
Задръстени отвори на газта на изпарителя
Задръстен газов клапан на изпарителя
Ниско налягане на изпарителя
Слаба циркулация на антифриза през изпарителя
Замърсени или задръстени газови дюзи
Замърсени или с нарушен ход на буталцето газови инжектори
Прекъснал еденичен инжектор и ако мотора е фул груп тресе и няма мощност.

При мен се оказа веднъж последното(Пасат б3 2е).На единия инжектор кабела на щекера се държеше само в гумичката на щекера.Смяна на щекерчето и всичко е ок.
Започни ако искаш с тази проверка.На газ изключвай един по един инжекторите и ако е от тях ще се разбере лесно.То е като при неработеща свещ.Ако изключиш работещ инжектор ,ще остане на 2 цилиндъра и ще угасне.Ако уцелиш от първия път неработещия,няма да има промяна в работата на мотора.
Успех

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 27 сеп 2014 14:59

Забравих да отбележа, че вчера забелязах как стрелката на оборотомера, докато съм на газ на празен ход играеше нагоре-надолу. Между 900 и 1100/200 оборота. Работата е, че не виждам как за 300км - я има, я няма - се е задръстило нещо до такава степен, че да доведе до текущото състояние.
п.п Като прехълца, ГИ взе да ми дава и грешка - мигат едновременно червената лампичка за бензина и зелената за газ. Мисля си - може ли и от газ-та да е, да сменя газостанцията?

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Мнениеот plameney » Нед 28 сеп 2014 0:06

Провери кава грешка дава ГИ и може да се оправиш по-лесно.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 28 сеп 2014 0:30

Мерси за съвета, но нямам кабел. Искаше ми се проблемът да е решим по друг начин. За читав газ-аджия пътуването е 30км, а пък в делничен ден почивка принципно не се дава. Грешката на ГИ може да е и от мокротията, минах през няколко локви, да съм намокрил нещо..Другата седмица четвъртък ще ходя на диагностика на ГИ, но ми се искаше да го закрепя до тогава.
Отделно не съм очарован от електриката на VW. Преди това карах друга марка автомобил, а VW го взех, защото го хвалеха като идиотоустойчив и евтин за поддръжка. То повече работа има по електриката от старият ми автомобил(който е с няколко години по-стар от Vento-то). Може и на такъв да съм случил, не знам.
Аномалията с ГИ ми е много интересна. Заредих няколко пъти газ в Лукойл. Както си вървеше относително добре, така почна да дърпа и да губи мощност. Сега дърпането понамаля, но работи неравномерно и видимо с по-големи вибрации. Виждал съм на празен ход да играе стрелката на оборотите значително. Не знам какво може да стане толкова за няколкостотин километра и какво толкова да се разкалибрира. Нови свещи Champion от тия с 3-те електрода(земи) по каталог купувах. Маркуч смених и масленият сепаратор. Нещо газ-та да е кофти?

Последна промяна от IvanMan на Нед 28 сеп 2014 15:32, променено общо 1 път.
Причина: Не е необходимо да цитираш предишното мнение! Използвай бутон "Нов отговор"!

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Мнениеот plameney » Нед 28 сеп 2014 0:40

Ами всяко ново поколение коли е по-неприятно за обслужване.Имаме Пасат Б3 93' 2000куб.Ремонт можеше да се направи на пътя дето се вика.Смяна на ангренаж пред блока за няма час.Сега съм с Пасат Б5, за смяна на ангренажа се почва сваляне на броня,радиатор,антифризи..
Какво толкова има по тоците,че аз освен едни ксенони на б5 и релета за фаровете и клеморед на Б3 не помня да съм правил.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 28 сеп 2014 7:37

Явно не считаш за нужно да споделиш от кой град си. Може някой отзивчив колега да ти помогне все пак?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 28 сеп 2014 8:23

Около Бургас се намирам.
plameney написа:Какво толкова има по тоците,че аз освен едни ксенони на б5 и релета за фаровете и клеморед на Б3 не помня да съм правил.

Примерно задните ел.стъкла трябва да ги човъркам. Лампата в жабката не свети. Лампата в багажника не свети. Много интересно е направено при мен - радиото работи без колата да е на контакт, а клаксонът работи само като е запалена. Зумера за забравени фарове ту работи, ту не работи. :mhihi

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 29 сеп 2014 19:29

plameney написа:При мен се оказа веднъж последното(Пасат б3 2е).На единия инжектор кабела на щекера се държеше само в гумичката на щекера.Смяна на щекерчето и всичко е ок. Започни ако искаш с тази проверка.На газ изключвай един по един инжекторите и ако е от тях ще се разбере лесно.То е като при неработеща свещ.Ако изключиш работещ инжектор ,ще остане на 2 цилиндъра и ще угасне.Ако уцелиш от първия път неработещия,няма да има промяна в работата на мотора.
Успех

Специално искам да отправя благодарности към теб. Оказа се, че проблемът е от щекер на един от газовите инжектори. Изгасихме един и веднага даде грешката на ГИ, която ми излизаше все по-често, докато днес дори не можех да карам на газ въобще. Езичето, което трябва да се хване на зъбчето на самият инжектор на единият щекер беше някакво пукнато и не го държеше. От вибрациите или отпреди, без да го забележа, то е било измъкнато малко. Изглежда постепенно се е измъквало повече, докато вече не е правело връзка. АГУ ми е за профилактика, но ще изтрае 2 дни. До тогава съм вързал всички щекери със свински опашки, така че да не могат да се разместят щекерите.

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Мнениеот plameney » Пет 03 окт 2014 20:55

Ей,добре че си го хванал проблема.Профилактиката освен филтри и мембрани е добре да включва и проверка на хода на буталата на газовата рейка.Ако се налага регулиране на хода на буталцата,трябва и нова настройка на горивната таблица на газовия компютър :th_up

Върни се в “Автогазови уредби”