Бутилка - пълнене

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
vasko_bulgaria
Автомобил: VW Passat B8 Variant_Polo 6R
Двигател:

Бутилка - пълнене

Мнениеот vasko_bulgaria » Пон 26 май 2014 13:34

Здравейте колеги!

В началото след монтажа на газовия инжекцион, когато бутилката (тороидална) се напълнеше почваше да дрънчи, но последните 3 зареждания това явление го няма, а просто почва в някакъв момент супер бавно да пълни и служителите на бензиностанцията казват,че била пълна,НО аз не мога да разбера дали наистина е пълна, не се препълва бутилката, сондата ли има проблем или е нещо друго.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Бутилка - пълнене

Мнениеот myrshavija » Пон 26 май 2014 13:57

vasko_bulgaria написа:... аз не мога да разбера дали наистина е пълна ...
Виж колко литра пише на колонката или на касовата бележка!

Потребителски аватар
vasko_bulgaria
Двигател:

Мнениеот vasko_bulgaria » Пон 26 май 2014 14:10

myrshavija написа:
vasko_bulgaria написа:... аз не мога да разбера дали наистина е пълна ...
Виж колко литра пише на колонката или на касовата бележка!

Не чакам почти никога да свърши изцяло газта и винаги пълня догоре.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 26 май 2014 14:20

Аз също почти никога не чакам да свърши газта, но и не е никак трудно да се направи 1-2 пъти за тест - все пак може лееееко да се напрегнеш, ако искаш да получиш отговор на въпроса си, вместо да чакаш някой друг да го направи вместо теб. Най-лесно и сигурно можеш да си отговориш сам.
Освен бутона "цитат" има и бутон "нов отговор".

Потребителски аватар
vasko_bulgaria
Двигател:

Мнениеот vasko_bulgaria » Пон 26 май 2014 14:24

Само не разбирам защо се заяждаш ама както и да е. Зададох си въпроса с идеята някой от колегите с опит да каже дали това е нормално. Съжалявам,че съм ти нарушил спокойствието и че съм те "напрегнал"

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пон 26 май 2014 14:59

Моята бутилка не е тороидална и няма евросонда, но:
В началото след монтажа, когато започне да се напълва, започваше да дрънчи клапана на сондата и спираше.
След време налягането от колонката започна да преодолява клапана и бутилката се пълни, докато спре изцяло да влиза газ - което не е хубаво.
Затова, когато зареждам, изрично предупреждавам газаджията на газстанцията - изтрака ли, спира веднага.
И наистина можеш да я изпразниш веднъж изцяло и да видиш после колко газ ще ти събере.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 26 май 2014 15:03

Без съмнение Мършавия е най-големия заядливец във форума, ама в тази тема той се опита да ти помогне, а ти вместо да му благодариш.........
И аз мисля, че най-лесния и сигурен начин за диагноза на проблема е да изпразниш бутилката докрай и да засечеш колко ще събере.
Другия начин за диагноза е да се отвори бутилката, ама преди това разбира се трябва пак да се изпразни.

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Пон 26 май 2014 15:14

И моята бутилка е кръгла (на мястото на резервната гума е. 40 литра е по паспорт. Като взех колата и като ходех да зареждам винаги пълнех до горе, беше есента все пак и зимата. Но веднъж като посмятах и засякох 2-3 касови бележки разбрах че се пълни до горе. Убедих се в това като веднъж точно на бензиностанцията преди да вляза в нея на светофара ми придърпа и газта свърши. Влязох на бензин заредих до горе и събра 40.6 литра 600-те грама ги слагам за това че са останали в тръбата за пълнене (от чашката до бутилката). Сега от както се стопли времето не я пълня до горе, оня ден ми свърши и съм заредил само 30-31 литра газ за 35 лева беше. И моята бутилка трака като се зарежда и свири дори малко. Тръбата ми е доста дълга и нагъната отдолу. Също така забелязах, че стрелката остава на едно и също ниво при 32 литра и при 40 литра. Не продължава да се вдига повече стигне ли 32 литра. И само да вметна, че на някои бензиностанции клапана ми сработва и изключва на 80%, а в други се пълни до горе. Правих експеримент веднъж: казах до горе беше на Шел и спря на 18литра и нещо (вътре имаше газ де). Веднага след това на ОМВ отивам и казвам пак догоре и ми напълниха още 10 лева 6,630 помня беше. Това разбира се беше преди 1-2 месеца, не сега в жегите. Старата кола като часовник спираше на 31.8-32 литра и винаги и лято и зима я тъпчех до горе. Но с тази ще внимавам. :wink

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Пон 26 май 2014 16:21

Колеги, газовите бутилки се пълнят до 80 % от капацитета им - вижте си внимателно информационните таблеки.

На моята - 70 л, като свърши газта - слагам точно 56 литра газ (с дребни изключения, ако например ще тръгвам на път, а пък знам, че в нея има литър-два газ).

Това пълнене до 80 % от капацитета е за да остане "въздушна възглавница" над пропан-бутана - с цел безопасност, за да има кой "да обере луфта" при евентуални разширения на газта.

Предишната ми кола беше с 40 литрова бутилка - нея пълнех с по 32 литра, никога повече.

А за тракането на ограничаващия клапан - нищо чудно редовното зорене при всяко зареждане да му повлияе... На моя клапан гледам да му го спестявам.

Последна промяна от mrpetrov на Пон 26 май 2014 16:24, променено общо 1 път.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 26 май 2014 16:22

Ти конкретен въпрос не си задал, а си описал какво искаш да знаеш:
vasko_bulgaria написа:... аз не мога да разбера дали наистина е пълна, не се препълва бутилката, сондата ли има проблем или е нещо друго.
Това, което направих аз, е да кажа, че ти най-добре можеш да уточниш дали бутилката се пълни до предвидения капацитет и дали се препълва. Не мисля, че който и да е от форума може със сигурност да определи дистанционно тези две неща и да си заложи лявата топка за достоверността на думите си.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пон 26 май 2014 16:47

това дали ще изтрака предпазния клапан зависи и от налягането на газ-колонката
в сливен на един от лук-овете зареждам на празна бутилка 25-26 литра и започва да трака и спира,не съм забелязал колко бара е налягането на газа.
на другия лук бутилката се пълни до около 34-35 литра ,като налягането е 11бара
а на самата бутилка пише че е 40 литра

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Пон 26 май 2014 17:10

на лукойл тука в Шумен налягането е 15 бара, На Шела е 12-13, а на ОМВ е винаги 10 бара, най много 11. Само на ОМВ тъпче догоре, при другите две вериги ограничителя включва заради по високото налягане ли е не знам. Мисля че трябва да е противоположно при ниско налягане да включва, а при високо да оттърва и да се тъпче догоре. С това не съм наясно, ако някой знае да обясни :gruebel Винаги го следя кат зареждам. А предимно на ОМВ ходя вече почти година, засега съм доволен от тях, гледам следните критерии за една бензиностанция, качеството на горивата което си е относителен показател, 2ро обсмужване и отношение на персонала, и да няма шмекери с литри цени промоции отстъпки и други такива. Изментят ли ме на някоя верига там вече не стъпвам ако ще и златно гориво да ми предлагат. Зареждам само на големите вериги, малки квартални бензиностанции и газстанции само в краен случай, ако съм в друго населено място и ако съм на зор. преди дълъг път си пълня от тук бутилката до горе. Следя и дали ми дават касова бележка и си я искам, малките газстанции не дават и затова ги избягвам. Сори за отклонението, отплеснах се.
И да за пълненето на 80% и аз следя само прреди дълъг път я тъпча до горе, когато зареждам непосредствено преди пътуването. :th_up

balkito
Автомобил: vw golf 3
Двигател: 1.8 1993

Мнениеот balkito » Пон 26 май 2014 18:54

Колега аз лично правя така
Когато слагам газ почти винаги е до горе много рядко слагам за 5 лева или за 10 примерно понеже нямам повече в себе си, пълня ли до горе почне ли да трака спирам ... закръглям само цената ако е 14.25 слагам за 15 лева
като почне да трака е почти пълна това е знак че от повече няма смисал понеже после стават излишни разходи за ремонт по газовата бутилка ;]]

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пон 26 май 2014 20:54

е то значи излиза че клапана ще трака ако газта е с по голямо налягане

а каква е разликата между това да ти натъпчат 20 литра газ в бутилката с 9 бара и втори път с 16 бара примерно?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 26 май 2014 21:44

Лятно време след пълнене догоре поне 50 км преход за да ти е спокойно.Ако се пълни късно вечер и се тръгва рано сутрин /7-8 1/няма проблем.Пълна бутилка и високи температури са противопоказни.

Върни се в “Автогазови уредби”