Не знам за тук ли е темата и правилно ли е заглавието, ако не ме поправете, а ако прецените че темата е ненужна я махнете.
Пускам темата с цел колегите с Газови уредби да обърнат сериозно внимание на цялата инсталация както и да си проверяват бутилките(има сервизи за изпитване под налягане), аз лично имам книжка от 13г. и доста навъртяни километри, като 11г. от стажа ми съм карал само на Газ и винаги съм казвал(дори спорил), че е безопасно, повярвай те ми че може би никога няма да се кача в кола с газова уредба, а за децата ми да не говорим.
Случката е от петък(12,06,2015г) след обяд.
Двама май колеги отиват на Плевен да приберат един служебен автомобил, пътуват с Опел с газова уредба с бутилка на мястото на резервната гума, инцидента става в обратна посока на 15км. от Враца.
По-думите на колегата който е карал въпросната кола, бутилката е гръмнала и пред колата се образувал голям бял облак(предполагам Газ), пламаци, огън и т.н. няма
Най-доброто в цялата история е че на него му няма нищо, само уплаха и стрес.
Последиците за колата, който разбира се са без значение, счупено стъкло на 3-та врата, изхвръкнали стопове и изкривена 3-та врата(заден капак), това което според мен е намалило силата на взрива (ударната вълна или незнам как да го нареча) е че резервната гума е била върху бутилката.
Какво е станало и защо, аз немога да си отговоря.
Внимавайте с Газовите уредби!!!
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Re: Внимавайте с Газовите уредби!!!
Освен да не и е работил поплавъка и да са я напълнили на 100% с газ преди да тръгнат.Сега са жеги,газта се разширява и като няма къде да отиде е разцепила бутилката
Друго обяснение нямам.

- vanko_VW
- Автомобил: Ford Focus
- Двигател:
Ми колега и аз това си помислих, но маршрута е Враца-Плевен-с.Мраморен(там дето е гръмнала), а това са около 200км без да са зареждали, все около 12 литра да е изгорила, другото е че колата седи на паркинга на работа и цял ден я пече слънцето.
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
Ехе, такъв Опел май отдавна не съм виждал. Ако и бутилката е била на неговата възраст, нищо чудно.
Имала ли е въобще евроклапан тая бутилка?
Иначе, ако не си виждал взрив на бутилка, ето: https://www.youtube.com/watch?v=bOFfA5MtRHw

Имала ли е въобще евроклапан тая бутилка?
Иначе, ако не си виждал взрив на бутилка, ето: https://www.youtube.com/watch?v=bOFfA5MtRHw

Последна промяна от НарКол на Нед 14 юни 2015 16:10, променено общо 1 път.
- vanko_VW
- Двигател:
Не съм гледал за евроклапан, но най-вероятно няма, а на колко години е бутилката(уредбата) немога да кажа.
Колега мислиш ли че всички коли(на газ) имат Евроклапан и всички си преглеждат уредбите или това се случва само когато има проблем?
Колега мислиш ли че всички коли(на газ) имат Евроклапан и всички си преглеждат уредбите или това се случва само когато има проблем?
- mrpetrov
- Автомобил: 1997 Passat B5
- Двигател: 1.6 AHL
А колегата дали може да даде снимка на информационната таблека на бутилката?
- vanko_VW
- Двигател:
Сега не, утре като отида на работа ще снимам.
-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
Тази бутилка като я гледам не си знае годините. По новата наредба 10 години след датата на производство не трябва да мине годишен технически преглед.
- vanko_VW
- Двигател:
batmit написа: По новата наредба 10 години след датата на производство не трябва да мине годишен технически преглед.
трябва или не трябва?
-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
При ГТП вкарват данните от паспорта на бутилката в системата. След това, където другаде да отидеш на преглед данните стоят в базата данни. Примерно: Бутилката е 2008г. произведена /няма значение кога си я монтирал/ 2018г. си купуваш нова бутилка. Виж на тази как се е разпорил шева. По заварките корозира изтънава и ..... Така е по наредба дано да се спазва.
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Щом се е разминало само с материални щети, направо да заколят едно яре за курбан. Аз лично съм виждал коли, с бутилки от тези старите с червен надпис на тях "Огнеопасно" и си ги карат
Всичко е на късмет.
Един мой приятел на мк2-ката бутилката я смени на 12 години експоатация, и то без да има проблем. Просто не е намерил пункт да мине на преглед с тази. И си я смени!
Трябва да се обръща внимание и на тази система на автомобила, а не само да се кара.

Един мой приятел на мк2-ката бутилката я смени на 12 години експоатация, и то без да има проблем. Просто не е намерил пункт да мине на преглед с тази. И си я смени!
Трябва да се обръща внимание и на тази система на автомобила, а не само да се кара.

- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Има и добро в цялата история.Че са се отървали невредими.Иначе щяхме да ги гледаме по новините 

- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Такива теми от будни граждани най- ги обичам. Как на база на частния случай - изгнил Опел на 20+ години се дава генерален извод за за всички коли с ГИ по света. Те на това му викам аз логическо заключение.
Sent from my HTC Desire C using Tapatalk
Sent from my HTC Desire C using Tapatalk
- vanko_VW
- Двигател:
siso_k написа: Как на база на частния случай - изгнил Опел на 20+ години се дава генерален извод за за всички коли с ГИ по света.
Колата може и да е на 100+ години, какво значение има това, може да е на дядо Москвича с нова газова уредба, може да е кола на 6-7-8години, но със стара бутилка.
Генерален извод не правя, просто искам да кажа да се внимава с Колите на Газ.
Какво искаш да ми кажеш за всички коли по-света(ние сме в България), я попитай 10-човека с коли на газ да видиш че половината от тях не са поглеждали на колко години са и бутилките, попитай ги също дали ако няма проблем с колата(газовата уредба) ходи през определено време на някъв преглед с нея, сега ще ми кажеш, че при ГТП то ги проверяват, да ама там наистина ли го правят(има места дето го правят, но са малко) или само ти взимат парите.
Каква е разликата между бутилка за обикновена газова и такава за ГИ, че аз незнам, както съм написал от 2години карам дизел и не съм се интересувал от Газови уредби
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Никога не съм харесвал газовите уредби като идея. Знам че не е така, но от малък разсъждавам за ГО като бомба в колата, която дори и да не гръмне, ебава майката на колата. И когато 2009г на подземния паркинг на The Mall пред мен гръмна уредбата на един голф и си изгубих слуха за два дена, заедно с някое друго натъртване ми се затвърди мнението да стоя далеч от газта. Знам че във форума е пълно с ентусиасти на газовите уредби и може би дори половината от тях ги държат толкова изрядно колкото говорят, но булшинството карат до "отказ", минават преглед при приятел. Не се нахвърляйте върху "будния" гражданин, ако бяхме в държава като Германия където за да минеш преглед трябва монтьор обстойно да ти огледа колата(и там се заобикаля закона, но доста по-трудно), нямаше да има нужда от такива теми.
Върни се в “Автогазови уредби”