Регистрация на ГИ?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
INJENERA1
Автомобил:
Двигател:

Регистрация на ГИ?

Мнениеот INJENERA1 » Пет 11 сеп 2015 9:14

Здравейте!

Преди време си монтирах ГИ, до сега не знаех и не съм чул да искат регистрация на ГИ, минал съм технически прегледи, като не ми искаха документ за регистрация, но в последния път т.е. вчера бях на преглед и проблема се яви - искат регистрация на ГИ. Моля за помощ, защо се изисква това и не е ли достатъчно документите, който издава газаджията, който монтира ГИ?

Къде може да се направи подобна регистрация и горе-долу как вървят цените? Примерно някъде в Бургас, че е по-близо? :neutral

Много благодаря за информацията!!!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Регистрация на ГИ?

Мнениеот kris11 » Пет 11 сеп 2015 9:35

Отдавна няма регистрация на ГУ/някъде от края на 2011 г./.То и единици сервизи имаха право за издаване на паспорт за ГУ. На ГТП сигурно са ти искали паспорт на бутилката за видят дали е в списъка с EN номер. Записват също и номера на бутилката и гледат годината и.
Аз лично имам паспорт на ГУ.Цената на паспорта на ГУ беше 10 лв.

INJENERA1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот INJENERA1 » Пет 11 сеп 2015 10:23

TiL написа:На мен при монтажа на ГИ-то ми казага, че преди ГТП трябва да отида в КАТ да ми впишат в талона газ/бензин, че можело да имам ядове ако не е вписано в талона.

Да, и на мен ми казаха това, но никой не е казвал, че иска регистрация... и затова се се изненадох...

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 11 сеп 2015 10:55

TiL написа:На мен при монтажа на ГИ-то ми казага, че преди ГТП трябва да отида в КАТ да ми впишат в талона газ/бензин, че можело да имам ядове ако не е вписано в талона.

Аз доколкото знам се иска вписване в талона само ако има смяна на собственост, т.е. издаване на нов талон по някаква причина. В началото щяха да искат масова смяна на талони, но после им дойде акъла и го отмениха.

INJENERA1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот INJENERA1 » Пет 11 сеп 2015 10:59

777 написа:

Аз доколкото знам се иска вписване в талона само ако има смяна на собственост, т.е. издаване на нов талон по някаква причина. В началото щяха да искат масова смяна на талони, но после им дойде акъла и го отмениха.

За сега нямам намерение да сменям талон, да си гледат работата. Ако е безплатно може да се навия :wink иначе не е честно спрямо сиромаха :icon_sad

Yavor1984
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Yavor1984 » Съб 12 сеп 2015 16:42

Здрасти Колега,

За Бургас нямам идея. Аз сложих ГИ и минах през КАТ София за смяна на талон - към 10лв. Има го в закона, че трябва да се впише.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 12 сеп 2015 21:14

Минах преди половин месец технически преглед без да ги интересува дали е вписано АГУ-то в талона или не. Колата съм я купил с ГИ. И нямам намерение да се редя по невероятните опашки в КАТ, за да ми преиздадат талона.

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Нед 13 сеп 2015 13:00

Преди 2 месеца минавах преглед с на бащата ми Опела,който е с газов инжекцион,но не е вписан в талона.В пункта за ГТП искаха паспорт на бутилката и да пише в талона,че е газ/бензин.Пожелах им приятен ден,отидох в друг пункт казах им да пишат колата само на бензин и си минах прегледа без проблеми.

INJENERA1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот INJENERA1 » Нед 13 сеп 2015 18:06

Yavor1984 написа:Здрасти Колега,

За Бургас нямам идея. Аз сложих ГИ и минах през КАТ София за смяна на талон - към 10лв. Има го в закона, че трябва да се впише.

10лв за какво? Смяна на талон или регистрация на газово?

INJENERA1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот INJENERA1 » Чет 17 сеп 2015 8:01

Здравейте, колеги!

Проучих въпроса!

Оказа се, че наистина по закон има указано, че трябва да има регистрация, но има и вратичка с която, ако ви спре КАТ, ако е нужно можете да си представите протокола за монтаж на газовото, което е достатъчно или пък ако сменяте талона на автомобила.

След това, ако се смени талона и в него пише, че сте на газ/бензин не е необходимо да се прави регистрация. Като това нещо е до момента, докато не измислят нещо онези охранените умници в парламента.

Поздрави на всички и благодаря на тези, които се отзоваха!!!

:th_up

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Чет 17 сеп 2015 9:47

Март месец ми монтираха газов инжекцион. Не ми издадоха нито паспорт, нито някакъв друг документ, освен списъка с компонентите за монтажа и една бележка за бутилката. После минах преглед на газовата система и ми издадоха сертификат за първоначален преглед. Казаха ми, че няма повече както да се прави откъм документация, а хората са с реномиран сервиз, надали ще ме излъжат.

INJENERA1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот INJENERA1 » Чет 17 сеп 2015 12:25

Странно!

Marto_Polo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_Polo » Пет 25 сеп 2015 8:41

Аз минавах юли месец на преглед с ново монтиран ГИ. Първо проверих в един пункт за ГТП как стоят нещата, където ми казаха, че ако бутилката е произведена до 2013г. няма проблем да мине, ако обаче е след 2014г. трябва да се прави първоначален преглед на уредбата в специализирани сервизи. От монтажа на ГИ-то имам протокол за монтажа и паспорт на бутилката. След това отидох в друг пункт, където ми направиха първоначален преглед на ГИ-то (срещу 30лв, отделно от 30-те лв. за прегледа на колата), като им трябваше протокола от монтажа (казаха, че протокола за монтаж се изисква, само ако бутилката е произведена след 2014г.). След този преглед ми издадоха някакъв протокол за ГИ-то, който важал 10г. и вече като съм минавал на преглед не трябвало да плащам допълнително за преглед на газовата.

Сега се чудя нужно ли е да минавам и през КАТ, за смяна на талона или този протокол ми е достатъчен?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 25 сеп 2015 9:26

"След този преглед ми издадоха някакъв протокол за ГИ-то, който важал 10г."
Да да, ама надали. След 5г ще запееш друга песен заради бутилката.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Пет 25 сеп 2015 10:24

Ако ГИ е монтиран след нормативната уредбва, е задължително в талона ти да пише газ/бензин, ако ГИ ти е сложен преди да влезе в сила тази нардба/закон, не си задължен да сменяш талона, още като излезе тоя кирлив закон, това казаха!

Върни се в “Автогазови уредби”