Коко ще ми гори Абд-то ако съм на Метан

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
dj_nako
Автомобил: Golf 5 tsi
Двигател: BMY 2007

Коко ще ми гори Абд-то ако съм на Метан

Мнениеот dj_nako » Нед 07 окт 2007 23:28

Значи количката ми е голф 3 Абд и съм се замислил да слагам метанова уретба поради факта че строят метанстанция в моя град.Сега колата ми гори 6/100 извънградско и 8/100 градско при скорост от 100 км/ч (без мн зор) извънградско.
Въпросите ми са:как се измерва разхора на метан,в какви единици(литри,килограми),1 литър бензин на колко метан е равен,каква е цената на метана,за колко лева ще минавам 100 километра при разход на бензин 7/100.
Ако има колеги които са добре запознати с темата "Метан" нека споделят мнения и отговори на моите въпроси.

п.п много са ми въпросите ама не мога да намеря друга тема с толкова мн информация в нея. :oops:

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Пон 08 окт 2007 13:15

Ей тука доста подробно е обяснено за метана, бензина.....
http://www.remixbg.com/htmDocs/Ikonomic ... 202006.htm

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 08 окт 2007 13:29

Все пак трябваше да зададеш и въпроса ..колко ще падне мощността на колата с този ДВГ?

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 08 окт 2007 14:09

joker написа:Все пак трябваше да зададеш и въпроса ..колко ще падне мощността на колата с този ДВГ?

или по друг начин.. дали останалите коне от всичките които измряха заради метана, 15-ските джанти с 195/65 гуми.. ще могат да дърпат 1200 килограма купе и няколко метанови бутилки :lol:

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Re: Коко ще ми гори Абд-то ако съм на Метан

Мнениеот kossel » Вто 09 окт 2007 9:34

dj_nako написа:Значи количката ми е голф 3 Абд и съм се замислил да слагам метанова уретба поради факта че строят метанстанция в моя град.Сега колата ми гори 6/100 извънградско и 8/100 градско при скорост от 100 км/ч (без мн зор) извънградско.
Въпросите ми са:как се измерва разхора на метан,в какви единици(литри,килограми),1 литър бензин на колко метан е равен,каква е цената на метана,за колко лева ще минавам 100 километра при разход на бензин 7/100.
Ако има колеги които са добре запознати с темата "Метан" нека споделят мнения и отговори на моите въпроси.

п.п много са ми въпросите ама не мога да намеря друга тема с толкова мн информация в нея. :oops:

Колега слагай метан и не се чуди нито за момент, аз съм с 3 бутилки по 20 литра в багажника - общо 60 кг (имам и тороидална ботилка за пропан бутан и тя си работи) днеска засякох разхода ми 166км с 8.28 кг метан ( или 5 лв на 100 км) Метана е най доброто гориво - реално е въздух. Няма нищо такаво като падане на мощността ...или поне аз вече му свикнах ..с 120 км си върви с съвсем малко натискане на газта. Сега само се проклинам че не сложих метан преди 30 месеца , сега щах да съм спестил 3000 лева. И накрая не ги слушай тези дето нямат метанови уредби а само коментират ..питай хора които имат метан на колите си ... иначе все едно в форум за рено да хвалиш пасат ;-)

Потребителски аватар
IVD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот IVD » Вто 09 окт 2007 9:51

ABD си е куцо на бенз., като сложиш газ окуцява още представям си на метан как ще върви по нагорнище. Скоро един приятел сложи метан на 1.8 90 коня ауди 80. Изтрая 2 седмици отиде сложи ТАП и пак казва че колата по-куца от колкото на газ.
Колега имам ABD и мога да кажа че при сегашната цена на газта 100км смесено са си ~8лв.
За 2-3лв на 100км не съм сигурен че си заслужава инвестиция от 1000лв естествено ако не си Taxi :lol:

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 09 окт 2007 13:05

Батка, ако не ти пука че колата ще се превърне в жигули 1,2 с позапишен карбуратор, слагай метан щом имаш пари.Като гориво метана е 2-пъти по-нискокалоричен от бензина....иначе, щях да ходя до София и ми трябваше кола с евтино гориво и едната алтернатива беше на пропан-бутан, а другата на метан.Оказа се, че на метан ще излезе почти същото като пари, защото по пътя имало един участък без метан станция и трябвало да заредим бензин, защото метана щял да свърши....плюс това трябваше да минаваме през обходни маршрути където има метанстанции и да се отклоняваме от пътя(Русе-София).В крайна сметка разликата щеше да е около 10лв в полза на метана, което включва отиване и връщане, а с пропан-бутан с една бутилка от 80литра щяхме да отидем и да се върнем с разход 9-10л на 100км при настъпване с колкото може да върви и гонене на максимална скорост на магистралата :D

Потребителски аватар
kossel

Мнениеот kossel » Вто 09 окт 2007 14:00

NovobranecGT написа:Батка, ако не ти пука че колата ще се превърне в жигули 1,2 с позапишен карбуратор, слагай метан щом имаш пари.Като гориво метана е 2-пъти по-нискокалоричен от бензина....иначе, щях да ходя до София и ми трябваше кола с евтино гориво и едната алтернатива беше на пропан-бутан, а другата на метан.Оказа се, че на метан ще излезе почти същото като пари, защото по пътя имало един участък без метан станция и трябвало да заредим бензин, защото метана щял да свърши....плюс това трябваше да минаваме през обходни маршрути където има метанстанции и да се отклоняваме от пътя(Русе-София).В крайна сметка разликата щеше да е около 10лв в полза на метана, което включва отиване и връщане, а с пропан-бутан с една бутилка от 80литра щяхме да отидем и да се върнем с разход 9-10л на 100км при настъпване с колкото може да върви и гонене на максимална скорост на магистралата :D

Колега, най добре е да имаш преки впечатления от метана, ето аз от 2 месеца съм на метан и мога да кажа само ...как въобще съм могъл да карам на нещо друго освен метан? Иначе се получава ..'една жена каза' ..нали разбираш не може да разчиташ на това какво някой бил казал без да го пробваш ...ела покарай моя пасат и кажи дали се усеща загуба на мощност, мисля зимата при -20 да пробвам да запаля на метан ,не би трябвало да е проблем ..метана е газообразен, не е течност като пропан бутана, ако успея , ще махна бенз. резервоар и ще карам само на метан и на пропан бутан. Лек ден на всички! ;-)

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Вто 09 окт 2007 14:49

NovobranecGT написа:Оказа се, че на метан ще излезе почти същото като пари, защото по пътя имало един участък без метан станция и трябвало да заредим бензин, защото метана щял да свърши....плюс това трябваше да минаваме през обходни маршрути където има метанстанции и да се отклоняваме от пътя(Русе-София).

и каква е била тази куца уредба, която не може да мине 160 км. с едно зареждане

Потребителски аватар
kossel

Мнениеот kossel » Вто 09 окт 2007 15:09

iceto написа:
NovobranecGT написа:Оказа се, че на метан ще излезе почти същото като пари, защото по пътя имало един участък без метан станция и трябвало да заредим бензин, защото метана щял да свърши....плюс това трябваше да минаваме през обходни маршрути където има метанстанции и да се отклоняваме от пътя(Русе-София).

и каква е била тази куца уредба, която не може да мине 160 км. с едно зареждане

Това че на метан се минават малко км е вярно, аз например с 60 литра (8-9 кг метан) минавам около 150-200 км в зависимост от градско или извън градско ...ама това все пак са 8-10 лева за 150-200 км

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 09 окт 2007 18:51

kossel написа:
NovobranecGT написа:Батка, ако не ти пука че колата ще се превърне в жигули 1,2 с позапишен карбуратор, слагай метан щом имаш пари.Като гориво метана е 2-пъти по-нискокалоричен от бензина....иначе, щях да ходя до София и ми трябваше кола с евтино гориво и едната алтернатива беше на пропан-бутан, а другата на метан.Оказа се, че на метан ще излезе почти същото като пари, защото по пътя имало един участък без метан станция и трябвало да заредим бензин, защото метана щял да свърши....плюс това трябваше да минаваме през обходни маршрути където има метанстанции и да се отклоняваме от пътя(Русе-София).В крайна сметка разликата щеше да е около 10лв в полза на метана, което включва отиване и връщане, а с пропан-бутан с една бутилка от 80литра щяхме да отидем и да се върнем с разход 9-10л на 100км при настъпване с колкото може да върви и гонене на максимална скорост на магистралата :D

Колега, най добре е да имаш преки впечатления от метана, ето аз от 2 месеца съм на метан и мога да кажа само ...как въобще съм могъл да карам на нещо друго освен метан? Иначе се получава ..'една жена каза' ..нали разбираш не може да разчиташ на това какво някой бил казал без да го пробваш ...ела покарай моя пасат и кажи дали се усеща загуба на мощност, мисля зимата при -20 да пробвам да запаля на метан ,не би трябвало да е проблем ..метана е газообразен, не е течност като пропан бутана, ако успея , ще махна бенз. резервоар и ще карам само на метан и на пропан бутан. Лек ден на всички! ;-)

Може малко да съм се отплеснал, но мнението ми е относно Голф 3 1.4 на метан :wink: Иначе метана си е метан, всеки сам си избира кое гориво е най-подходящо за него....иначе един приятел кара Xantia Turbo на Метан, много подходяща комбинация :wink:
Иначе според мен инвестицията си струва, ако направиш 20к километра още първата година, за да си я избиеш.

Върни се в “Автогазови уредби”