Колеги, ще ме извините за невежеството ми, от 4 год карам на газ и сега чета тук разни теми и се сблъсквам с това устройство ТАП. Моля обяснете ми какво представлява, за какво служи, на каква цена може да се купи и дали може да се сложи на моя Паси?
От прочетеното в темите разбрах че ТАП променя ъгъла на запалване в делкото, което никак не е за пренебрегване. На моя Паси ъгъла е променен - зададено е предварение, защото 99 % от времето карам на газ. В този случай, след като основно карам на газ, има ли смисъл да се слага подобно устройство?
Какво е това ТАП?
- The_Machine
- Автомобил:
- Двигател:
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
The_Machine написа:....докато ако е "бутнато" делкото даваш константно + някакви градуси предварение , което е излишно за нормалната работа на газ (не съм сигурен, но донякъде може и да е вредно)...
А пък като е само бутнато делкото на бензин става приказка.....
Тап-а колегата добре го е обяснил какво е ама ще се впусна в малко подробности.
Представлява пластмасова кутиика с няколко жички.Свързва се последователно с датчика на Хол и посредством няколко на брой ключета се гласи какъв аванс да вкарва допълнително.Управлява се с едни +12V от газовия клапан (на една жичка се подава напржение,когато колата е на газ) и така само при каране на газ подава допълнително предварение без да променя центровката на бензин.
Успех!
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
- Контакти:
Благодаря колеги, струва ми се че ми стана ясно за какво става дума.
Не можах обаче да разбера следните неща:
Защо ако е бутнато делкото и е дадено леко предварение за газ, т.е. няма ТАП, защот това може да е вредно?
Заслужава ли си да се слага ТАП, който автоматично да вкарва авнас при преминаване на газ, при положение че колата се кара на бензин само докато леко загрее ( лятото само при запалване ) ?
Не казахте нищо за цената?!
Не можах обаче да разбера следните неща:
Защо ако е бутнато делкото и е дадено леко предварение за газ, т.е. няма ТАП, защот това може да е вредно?
Заслужава ли си да се слага ТАП, който автоматично да вкарва авнас при преминаване на газ, при положение че колата се кара на бензин само докато леко загрее ( лятото само при запалване ) ?
- auubau
- Автомобил:
- Двигател:
Ами ако си бутнал предварението повечко на бензин става ужас - трудно пали детонации и т.н. Колкото и за кратко да караш на бензин това си e лошо за ДВГ. На газ като си дал константно предварение колата ще върви най-добре в малък диапазон от обороти, а в други режими няма да върви добре. Даването на предварение от делкото все пак подобрява работата на газ, но е компромисен вариант и към 2-те горива.doktora написа:Не можах обаче да разбера следните неща:
Аз лично смятам, че си заслужава да се сложи ТАП. Настройваш делкото на предписаното предварение и на бензин работи идеално, а ТАП-а настройваш най-добре опитно и на газ пак работи идеално

Аз си взех от българския ТАП на Runel и за сега нямам грижи - работи добре. Цената му е 35лв и доставка с наложен платеж по Еконт 5лв. Италианските бяха на цената около 50лв май за втора ръка ТАП.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Не казахте нищо за цената?![/quote] Ами ако си бутнал предварението повечко на бензин става ужас - трудно пали детонации и т.н. Колкото и за кратко да караш на бензин това си e лошо за ДВГ. На газ като си дал константно предварение колата ще върви най-добре в малък диапазон от обороти, а в други режими няма да върви добре. Даването на предварение от делкото все пак подобрява работата на газ, но е компромисен вариант и към 2-те горива.
Аз лично смятам, че си заслужава да се сложи ТАП. Настройваш делкото на предписаното предварение и на бензин работи идеално, а ТАП-а настройваш най-добре опитно и на газ пак работи идеално
Аз си взех от българския ТАП на Runel и за сега нямам грижи - работи добре. Цената му е 35лв и доставка с наложен платеж по Еконт 5лв. Италианските бяха на цената около 50лв май за втора ръка ТАП.[/quote]
Има ли разлика в разхода на гориво на градско след слагането на ТАР-а
Не казахте нищо за цената?![/quote] Ами ако си бутнал предварението повечко на бензин става ужас - трудно пали детонации и т.н. Колкото и за кратко да караш на бензин това си e лошо за ДВГ. На газ като си дал константно предварение колата ще върви най-добре в малък диапазон от обороти, а в други режими няма да върви добре. Даването на предварение от делкото все пак подобрява работата на газ, но е компромисен вариант и към 2-те горива.

Аз си взех от българския ТАП на Runel и за сега нямам грижи - работи добре. Цената му е 35лв и доставка с наложен платеж по Еконт 5лв. Италианските бяха на цената около 50лв май за втора ръка ТАП.[/quote]
Има ли разлика в разхода на гориво на градско след слагането на ТАР-а
-
- Автомобил:
- Двигател:
- The_Machine
- Автомобил:
- Двигател:
- IVD
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
auubau написа:То като сложих ТАП-а и пуснаха малко след това Blue Fors-a и карам се с него (е карах отначало с друга газ), и вече 2500 км не ми е свършвала газта, че да си засека разхода (все пълня до горе), но определено има ефект и в разхода и във вървежа.
Колега колко голяма таз бутилка?

Мене ТАП-а и ламбда контрола ми спестиха около 1.5/100 газ. От 10-10.5 паднах на 8.4-9.
Върни се в “Автогазови уредби”