Как да сменя един изпарител с друг? Настройки.

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
valerko
Автомобил:
Двигател:

Как да сменя един изпарител с друг? Настройки.

Мнениеот valerko » Съб 19 апр 2008 18:26

Хора помагайте на несръчния да си върже изпарителя. Имам някакъв който искам да го махам и да сложа тоя дето е на снимката. Сменил съм мембрани, гумички, почистен е и е чистак нов станал. Та ще помоля някой да отдели 5 мин.да драсне някой ред кое къде требе да се върже, коя врътка как да се врътне за да не гръмна.

Изображение

1. Това трябва да е маса...ще го закача на изпарителя.
2. Те тая врътка не знам колко да я отвия пък и не знам за какво е. Някой казват оборот и половина, други само половин оборот.
3. Това май е за празния ход....и тая не знам 1,5 ли или 1/2 оборот.
4. Към маркуча....тоя ще видя къде отива на стария изпарител.
5. и тоя също ще видя.
6. и тоя също ще видя.
4, 5 и 6 кой за какво е? Вода, газ....
7. Тая жица ще вържа към акумулатора.
8. Това е врътката, дето се оттича гадорията....тая единствено ми е ясна :wink:

Значи идеята ми е следната. Да си махна стария изпарител, който е като този долу

Изображение

и на негово място да туря този на горната снимка, но така да го сложа, че да запали колата и да отида на газанализатор, та затова ме вълнуват съвсем бегли центровки да се придвижа на 10-тина км и оттам нататък той да си троши главата :wink: Еми благодаря къща не храни, ама аз все пак ще кажа благодаря на всички отзовали се.

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Съб 19 апр 2008 18:34

Водата са ти двата алуминиеви щуцера, които излизат направо от изпарителя, онзи отгоре въртящия се е за газта от изпарителя към плочката , която е поставена на двигателя, двете болтчета за настройка най-добре някой да върти да пали и ти да връткаш докато ги "уцелиш" :) - тя ще си запали самичка като уцелиш сместа ;)

Кабелчето за масата и 7 са едно и също кабелче нищо не връзвай към акумулатора - трябва да имаш още едно , с което да захраниш клапана на изпарителя - ако стария ти изпарител е вакуумен дърпаш кабел от синия кабел на газовия клапан (плюсовия) .

Ми това е общо-взето... ако почетеш малко няма да има смисъл и да ходиш на газанализатор.

valerko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valerko » Съб 19 апр 2008 19:06

The_Machine написа:Водата са ти двата алуминиеви щуцера, които излизат направо от изпарителя, онзи отгоре въртящия се е за газта от изпарителя към плочката , която е поставена на двигателя, двете болтчета за настройка най-добре някой да върти да пали и ти да връткаш докато ги "уцелиш" :) - тя ще си запали самичка като уцелиш сместа ;)

Кабелчето за масата и 7 са едно и също кабелче нищо не връзвай към акумулатора - трябва да имаш още едно , с което да захраниш клапана на изпарителя - ако стария ти изпарител е вакуумен дърпаш кабел от синия кабел на газовия клапан (плюсовия) .

Ми това е общо-взето... ако почетеш малко няма да има смисъл и да ходиш на газанализатор.

Кабелчетата едното масата, а другото така ли ще си остане стърчащо....не се ли връзва някъде.....що са две тогава? Другото дето викаш от плюса на бобината /на изпарителя/ към клапана ли трябва да се пусне. Стария и той е електрически. Благодаря.

Потребителски аватар
sechko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sechko » Съб 19 апр 2008 23:45

Клапаните са еднакви на всички ел. изпарители.То си пише на клапана минус и пл. а фините настройки от сивата пласмасова врътка.

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Нед 20 апр 2008 11:53

Явно клапана е бил навит на изпарителя както е на втората снимка и е взето разклонение за масата на клапана :)

Щом и стария е електрически трябва да си имаш кабел за електрическия клапан на изпарителя ;)

Успех!

Потребителски аватар
Peterman
Автомобил: passat b6
Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006

Мнениеот Peterman » Нед 20 апр 2008 20:57

колега The Macnine, какви са по-точно функциите на врътката на изпарителя и тази на маркуча към плочката. Коя за какво е? от коя е за вървежа? :oops: :roll:

ikonoma
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ikonoma » Нед 20 апр 2008 21:03

Позиция 3 (врътката) е за регулиране на бавните обороти, а това на маркуча към плочката (двойник или тройник) е за дебита на газта.

Относно кабелчетата - едното ушенце го свържи към някой от болтовете на капака на изпарителя, а другото към ключа за газ/бензин.

valerko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valerko » Пон 21 апр 2008 7:57

ikonoma написа:Позиция 3 (врътката) е за регулиране на бавните обороти, а това на маркуча към плочката (двойник или тройник) е за дебита на газта.

Относно кабелчетата - едното ушенце го свържи към някой от болтовете на капака на изпарителя, а другото към ключа за газ/бензин.

:shock еми те и двте са минусови...предполагам, че плюса трябва да е другата клема, която да отива с жица към газовия клапан

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пон 21 апр 2008 15:12

Колега, като за начало май ще трябва да си свалиш газовия клапан от стария изпарител и да го навиеш на новия. Така стърчащия кабел 7 ще си намери мястото като минус на газовия клапан(който ще завиеш). 1 на маса (може и да не е на изпарителя, дори е за предпочитане да не е )
Плюсовета и на двата клапана по аналогичен начин си отиват към плюс където е бил вързан стария(погледни си старите връзки).
Винт 2 го завий докрай на първо време, след това подай плюс директно от акумулатора и започни да развиваш 3 докато чуеш съскането на излизащия газ, ако съска още като го включиш го завий докато спре и започни да развиваш (това го правиш преди да си свързал 6 с маркуча за да чуеш газта. И внимавай при тази манипулация да няма искри от кабелите покрай изпарителя. След това си връзваш плюса там където трябва(от ключа, където е бил стария свързан- при теб е бил този червено-черния) За по сигурно да не се запалиш си закачи маркучите и започни да си играеш с 3 докато запали и след това да постигнеш устойчиви обороти. Може да си поиграеш и с 2 за ниските обороти но ако ти харесат по-добре не го пипай.
4 и 5 са за водата като за предпочитане е 4 да е вход, 5 изход.

Потребителски аватар
Peterman
Автомобил: passat b6
Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006

Мнениеот Peterman » Пон 21 апр 2008 20:44

Колега dandan, благодарности за обяснението. З :D а мен са полезни!

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пон 21 апр 2008 21:04

Peterman потърси из форума за тема от сорта на "настройка на Ловато изпарител" - там съм написал методика за настройка ;)

Върни се в “Автогазови уредби”