та значи - първо - благодарности към radotom за търпението да напише такова изчерптелно обяснение

аз от няколко дни здраво чета този форум, а знам и търсачки да ползвам, та повечкото базисни неща за газовите уредби, ТАП-ове и т.н. ги знам, но е хубаво да се затвърди прочетеното
аз на голфчето (стар фолксвагенджия съм- вие кво си мислите

) центровката на запалвенто сам си правя, ама тук още се плаша, че ми идват в повече електрониките, хидравликите и т.н. а и нямам литература на български, и затова предпочитам да поразпитам първо
та имам следните въпросчета:
К.Одаджийски написа:...основата в която се намира самото делко е алуминиева и да успееш да го зъвъртиш без секач и чук е почти мисия невъзможна.
може би затова когато ми слагаха газовата уредба, майстора използваше отвертка и чук за да ми завърти малко делкото, когато му казах, че не ми харесва как върви колата, обаче той така го чукаше че посоката на въртене на делкото се пада точно обратна на часовниковата стрелка (ясно си личи белега от отвертката му отстрани върху един винт под капачката), а radotom казва
radotom написа:...За момента можеш леко да върнеш делкото в посока, обратна на часовниковата стрелка... ...1мм ъглово завъртане на делкото отговаря на около 5*-6* промяна в момента на искрата...
така че, майстора точно на там го е въртял
и аз по скоро се притеснявам, че е завъртял делкото повечко, а не че го е завъртял недостатъчно. преди да пипне изобщо делкото колата вървеше много зле в градски условия, т.е. в ниските обороти, и над 3000 оборота нямаше никой, а сега в града лети
така че, кажете пак, защото може и radotom да е допуснал машинална грешка за посоката:
На делкото има стрелка и тя сочи по посока на чесовниковата стрелка. В коя посока се дава повече предварение - по тази стрелка или обратно на посоката й?
Иначе тези ТАП-ове колко струват? По темите само цена не видях.[/b]