шайба на алтернатора

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

шайба на алтернатора

Мнениеот fox_vt » Вто 10 фев 2009 17:53

здравейте колеги и колежки :D тея дни много попрочетох за шайбата на алтернатора и общото мнение е че тя има тречотка която не позволява алтернатора да се върти на обратна посока макар че сериозно не съм убеден че нейната роля е демпферна но както и да е въпроса ми е на мойто животно тая шайба такава ли е или обикновенна става вапрос за толедо97г 1.9 тди алтернатора е бош 120А със днеска става два пъти откакто съм смъквал ремъка пистовия и двата пъти се убеждавам че тая малка шайбичка която е завита към вала с обикновенна гайка ( а не разни еврейски китайски и тем подобни звезди) та тая шайба просто няма каде да има тресчотка ако някой може да пусне снимка да видим за кво става на въпрос няма да е зле
ПС.като бях смъкнал ремъка запалих колата и се вижда ясно че демпферната шайба на коляновия вал бие и от тва ремъка шляпа и обтягащата подскача
а интересното беше че когато напраих теста на демфера двете черти се разминаха около 4-5 мм и след тва даже и след 100 км пробег не са мръднали от там ( за което ме съмнява че след като няма големи консуматори включени и следователно няма голям напън и затва не мърда повече)

Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Re: шайба на алтернатора

Мнениеот Jijo_M » Вто 10 фев 2009 18:52

На твоето Толедо шайбата на алтернатора е обикновенна тези демпферните ги слагат на по-новото Толедо след 99 г.Вече два пъти сменях такава струва около 120-150 лева и наистина вътре има тресчотка която започва да изтърва в определен момент.Самата шайба е с една капачка отгоре и като се свали се вижда само лагера така че и да се снима няма какво да се види,мисля, че запазих едната на тавана като се поусвободя може да я снимам.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: шайба на алтернатора

Мнениеот fox_vt » Вто 10 фев 2009 19:35

и аз така си мисля но защо мислиш че шайбата е демпферна нямаш ли демпферна шайба на коляновия вал

Върни се в “Дизелови агрегати”