въпрос за късен термостат на 1з
- krasio00o
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR 1998
въпрос за късен термостат на 1з
Значи ще започна с малко пред история.Колата ми Г3 тди имаше проблем с загряването дори и в летните месеци температура рядко минаваше 70 градуса.Смених термостата септември месец сложих "walker" или с някакво подобно име.След смяната започна да ми държи температура 80 градуса.Забелязах,че термостата започва да ми отваря на малко над 80 (1-2)градуса.Проверявах си датчка 3 пъти с 2 различни мултицета и според тях работи коректно.Днес ходих в "Ауто +" там имат по-късен термостат на 92 градуса.Питането ми е дали да си взема друг термостат който да отваря на 87 градуса или да се подсигоря с такъв който отваря по късно(с идеята ако и той неработи както трябва да има запас от няколко градуса)?
- passat_rs
- Автомобил: BMW E91
- Двигател: M57 T2
Re: въпрос за късен термостат на 1з
аз съм с пассат б4 ааз мотор като закупих колата термостата отваряше на 70 градуса следствие след смяна на термостата ве4е е на 92 градуса на място а при движение 87 градуса според мен е нормално по висока температура по малък разход
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Слагай тоя на 92 градуса.
-
- Автомобил:
- Двигател:
А какви са наблюденията върху работата на перката?Както се описва случай,тя не би трябвало никога да се включва???Иначе май 87*С е правилния термостат.На тоя мотор има ли свещи за допълнителен подгрев на антифриза?
- krasio00o
Нямам допълнителен подгрев ,перката се включва на 90 градуса замалко (4-5 секунди) и спира.90 градуса ги достига и си държи единствено на място и то след доста бръмчене.Тръгна ли веднага пада на 80 градуса.
-
- Автомобил:
- Двигател:
здр аз имам пасат с същия ДВ карам го със същия на 92гр вече 2 години тук кадето живея Атина тем лятото стига 48гр никакви ядове слагаи го
-
- Автомобил:
- Двигател:
И все пак-термостат,нали това му е функцията-да ТЕРМО-СТАТИРА.Има много ментета по магазините,дори прекалено,Валер,Бер...Марката не е определяща.Инвестирай в "истински" от оторизиран представител.По отношение на температурата:По ЕТКА за 1Y,AAZ,1Z го дават 87-102*C,но в Аутодата специално за 1Y съм чел,че отваря на 85*C,айде викам си,да не издребнявам за 2 градуса и си сложих юнашки едно ефтино MEYLE.Интересното е ,че още работи...абе клати м/у 80-90,но устойчиво
!Оригинала беше Бер-Томсън(перфектен като изработка),но отваряше на 66 градуса(проверено с термометър)

- krasio00o
Проблема с незагряването е решен.Термостата който си купих работи перфектно.Стрелката седи като закована на 90 градуса
.

- gicho76
- Автомобил: VW Golf VI Variant
- Двигател: 1600 tdi CAYC
krasio00o написа:Проблема с незагряването е решен.Термостата който си купих работи перфектно.Стрелката седи като закована на 90 градуса.
a в тези хладни дни около 0-та за колко време достигаш 90 градуса?
Аз след запалване и потегляне веднага на дълъг път след 12километра /за 12 минути/ е на 90 градуса, при 7 градуса външна температура, спряно парно заради пробата, имам и подгряване на антифриза ама то май работи над 7 градуса. Кажете дали е нормално или ми е за смяна термостата, защото ми се струва много това време ???? и въпреки всичко след това не ми духа горещо от парното дори като климатроника е на HI, a в други такива коли но с мотор помпа-дюза се возих и духа направо парещо

Последна промяна от gicho76 на Вто 12 яну 2010 22:56, променено общо 5 пъти.
- HeadshooteR
- Автомобил:
- Двигател:
А и колега кажи какъв термостат си купил ( на колко градуса отваря и марка ) ?
- krasio00o
Термостата ми е на BERH дават го на 92 градуса да отваря.По принцип на кутийката пише,че е за волво или опел по размери е същия и става.Въпреки това колата пак си загрява бавничко около 10 км ,а с пуснато парно и повече,но си поддържа 90 градуса и немърда.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
gicho76 това време ти се струва много ли?На мен ми се струва че даже доста бързо загрява-за този пробег бешели пуснато парното да духа и въобще от врътката беше ли на топло?Азпътувам 22 км за 40 мин при +4 градуса и не стига до 90 но и парното бачка откакто съм запалил.Тай че радвай се че ти загрява толкос бързо.
пп имам и допълнителен подгрев на антифриза.
- passat_rs
- Автомобил: BMW E91
- Двигател: M57 T2
gicho76 написа:krasio00o написа: аз след запалване и потегляне веднага на дълъг път след 12километра и 12 минути е на 90 градуса. Кажете дали е нормално защото ми се струва много това време ????
колега мисля 4е е нормално е и на мен ми загрява за около 10-12 мин при температура от около -3 од 4 градуса само 4е плтя е сташно разбит и минавам около 7 км

- gicho76
- Автомобил: VW Golf VI Variant
- Двигател: 1600 tdi CAYC
fox_vt написа:.... беше ли пуснато парното да духа и въобще от врътката беше ли на топло?....
не , бях спрял климатроника за да видя за колко време ще загрее и аз имам подгряване на антифриза с 3 свещи но то май неработи над 5 градуса.
Върни се в “Дизелови агрегати”