Демпферна шайба на ААZ мотор
- niki_68
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Демпферна шайба на ААZ мотор
Хубава работа ама малко : Ц :трябваше да смениш и болта 

- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
А бе ще ми се да попитам : добре де, тези,които смятат че шайбата им е наред,тя как изглежда като вибрация? Абсолютно като спряла ли или ...уф това което питам е: може ли да се постигне без специални приоми тази шайба да изглежда като "спряла" аксиално или това е само пожелание? Защото например моята в момента "замята" около 2-3 мм максимум, което не е много , ама като погледна ролката на алтернатора пък тя все пак изглежда като неподвижна... Идеята е, че някак си ме гложди усещането със сегашните ментета части да не взема да сменя зъбчатка и шайба и тя да вземе да мята повече от старата ( която май е оригинална) и от трън та на глог
Пък от друга гледна точка със всепризнатото свойство да се прецаква много ме изнервя да не стане 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Гледайки шайбата на ярка дневна светлина почти не наблюдавам отклонения,имам в предвид и вибрацията на самия мотор-затова казвам "почти".Самата шайба я разглеждах подробно преди около 3-4к. км(сменях ремъка)-има напуквания по гумената част,само цената на нова ме спира да я сменя(оригинала е 640лв.),нямам 100% отзиви за испански,турски и т.н. "афтермаркет".Не изключвам да са добри(цените им варират от 120-240 лв.).Питах мой познат(занимава се с дизели някъде към Драгалевци)-директно ми каза "да не пипам там,ако не замята обезпокоително..",е-не пипам но ми е притеснено,надявам се при моя слабосилен мотор(47kW)-да не е чак такъв проблем.Иначе ,ако разбие легло на вала...е без наварка трудно се минава.Има една версия за "локално престъргване на място"(имаше подробна тема и снимка на фрезата)-но това е приложимо само за изравняване на челото на вала,ако е поддал по диаметър...няма как да стане по лесния начин.Поровете в руския форум,там подробно е описано и заснето какво се прави в случая.Ето ги по-долу тия шайби:

- juve
Е то обезпокоително е доста разтегливо понятие
Защото някой би казал " е ми то 5мм кво е" ... Иначе аз също се начетох до насита, обаче когато нещо е толкова "имагинерно " но толкова опасно е хубаво да може да се измери някакси ... нещо като да си мериш дисковете - щом за "под" еди колко си значи няма какво да се мисли .... Хипотетично БИ трябвало да не "помръдва" ама като купиш съвременна шайба правена уж в Испания или Италия а иначе кой знае къде иди че търси такова качество 

- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Не търси проблеми там, където все още ги няма 
Едно време така щях да сменя термостат - профилактично. Добре че не го сторих - вече 8 години не съм сменял тази така проблемна част
Карай си колата, а когато демпферната шайба си замине - ще го разбереш

Едно време така щях да сменя термостат - профилактично. Добре че не го сторих - вече 8 години не съм сменял тази така проблемна част

- juve
ще го разбера, ама и тя ще го разбере защото ще я сменя

- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
juve написа:ще го разбера, ама и тя ще го разбере защото ще я сменяза колата става дума
Какво си решил да правиш?
Да се разделяш с така проблемния и невървящ AAZ

Недей така - сега всички ще тръгнат в един глас - един от последните стълбове на AAZ се предава

Шегата настрана, какво си решил да купуваш?
Поздрави от мръсна София.
- juve
Да се разделяш с така проблемния и невървящ AAZ
Недей така - сега всички ще тръгнат в един глас - един от последните стълбове на AAZ се предава
хаха ! Няма нямааааа...днес сваляхме шайби, гледахме зъбни колела - всичко изглежда нормално, сменихме един ремък за хидравликата пак шайбата .... явно ме гони параноя !

Иначе сега се заглеждам аз по едни по млади пасатовци, ама ..засега само гледам

- kiko946
- Автомобил: GOLF 3
- Двигател: AAZ 1992 g
tonov64 написа:Днес карах колата на майстор.След сваляне на зъбното колело на ангренажа, се оказа, че челото на вала е криво.От тук идва и биенето.Канала на шпонката беше също започнал да се разбива по посока на въртене на двигателя.След прецизно наваряване,след което се оформи отново леглото на шпонката,се изравни и челото на коляновия вал.Подменихме и зъбното колело с ново,което влезе доста плътно в леглото на вала.Преди да започне монтажа, отвора за болта и шийката на вала се почистиха с короселин.В сервиза нямаха нов болт и сложихме стария,като стягането беше такова ,че просто не искам да си мисля,че това може да се и наложи някога да се сваля.Резултата е абсолютно никакво биене на демпферната шайба.Колеги, при смяна на ангренажно колело на вала, не бива да има никакъв луфт между вала и зъбното колело,и здраво стягане.Искам да изкажа благодарноста си към Недко /майстора, който извърши ремонта/в сервиза.
колега тонов64,били казал името на майстора който тие наварил финно челото и както се разбира без сваляне на коляновия вал а на място , и телефон за връзка...имам същия проблем...когато се заглеждам в шайбата на облачно време ина вечерно осветление на се забелязва биене, но при дневна светлина а още по вече когато е слънчево се вижда неприятното биене
колко лева ти струваше ремонта на вала?
а що се отнася до забчатката, при смяна наремък централния болт нее нужно да се развива а само 4 те , които са звити към зъбчатката
Последна промяна от kiko946 на Съб 13 мар 2010 12:26, променено общо 1 път.
- kiko946
- Автомобил: GOLF 3
- Двигател: AAZ 1992 g
tova e frezata ot рускиа сайт:
-
- Автомобил:
- Двигател:
При мен челосах вала,наварихме шпонката - всичко 6.Но продължава да си играе шайбата и да ми свири ремъка
Ще търся втора ръка шайба но дали ще е права никой не знае...та как се разбира дали тази шибана шайба е крива...

-
- Автомобил:
- Двигател:
аз мисля че шайбата е сред частите, които не е редно да търсим ако не са нови. май няма как да се разбере преди да се сложи. Аз така съм чувала.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги тази шайба съвместима ли е с ТДИ?Същите ли са?Че моята е заминала вече 

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
На скоро смних моята с febi - 180лв и е крайната цена (за мен по-малко
). Старата биеше мого (беше оригиналната), а на новата като че ли има леко отклонение. И сега понеже съм много умен май ще я свалям пак да погледна какво се случва.

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
bochogo написа:Колеги тази шайба съвместима ли е с ТДИ?Същите ли са?Че моята е заминала вече
Аз съм с такава от 1Z .Няма проблеми засега(но съм и с фрайлауфна ролка на алтернатора)Не мръдва !!!
Върни се в “Дизелови агрегати”