Нужна ли е профилактика на турбо В 5,5

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
SladurVW
Автомобил:
Двигател:

Нужна ли е профилактика на турбо В 5,5

Мнениеот SladurVW » Вто 20 мар 2012 21:00

Здравейте колеги!!!
От есента съм щастлив собственик на Пасат В 5,5 - 1,9 турбо помпа дюза 2001г. - AVF мотор.
Искам да попитам кое е по-добре: да направя профилактика на турбото или да го чакам с притеснение да си отиде и тогава да му мисля.
Ако профилактиката съхрани него, респективно и мен, предпочитам това да направя предварително.
Ако е това начина дайте съвет къде е най-добре за София, защото за първи път карам турбо дизел и си нямам на идея къде са истинските майстори за нашите нужди!
Предварително благодаря!!!
:bowdown :bowdown :bowdown
:beer :beer :beer

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Re: Нужна ли е профилактика на турбо В 5,5

Мнениеот K » Вто 20 мар 2012 22:07

Имаш ли някакъв проблем изобщо с колата?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 20 мар 2012 22:10

Ако колата ти върви прилично, не забива муцуна, има добра динамика и разход не пипай. Просто я карай "в обороти" и няма да имаш проблеми с турбото. Като казвам в обороти - не я карай като атмосферен бензин или дизел с по 1200-1500, има доста писано из форума. Пусни търсачка в дизеловия раздел и търси "Забива", като не забравяй да си вземеш пуканките, че има доста за четене.
Честито за автомобила, макар и вече на годинки са си хубави коли. :beer

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Сря 21 мар 2012 9:47

Профилактиката на турбото се казва хубаво дв. масло-по спесификация на производителя-505.01 и 5W40 :012: .
И ако някой "майстор" ти каже:мотора е на 200к,300к и ти трябва по-гъстичко масло-бягай далече от него.
Иначе за твое успокоение махни смукателния маркуч от турбото и хвани оста с пръсти-НЕ трябва да усетиш никакъв радиален и аксиален луфт. :beer

Последна промяна от gancho на Сря 21 мар 2012 10:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Сря 21 мар 2012 10:12

Ако нямаш проблеми с колата не пипай нищо!
Просто като пътуваш на дълъг път карай по-динамично,
продухваи го!
А относно майсторите потърси някой клубен майстор, има добри отзиви!

tdi_20yare
Автомобил: audi a3
Двигател: asz+brezel

Мнениеот tdi_20yare » Сря 21 мар 2012 10:45

gancho написа:Профилактиката на турбото се казва хубаво дв. масло-по спесификация на производителя-505.01 и 5W40 :012: .
И ако някой "майстор" ти каже:мотора е на 200к,300к и ти трябва по-гъстичко масло-бягай далече от него.
Иначе за твое успокоение махни смукателния маркуч от турбото и хвани оста с пръсти-НЕ трябва да усетиш никакъв радиален и аксиален луфт. :beer

Много точно казано,но тук има капацитети който викат на пълната синтетика тъкно масло :roll: и понеже не им се доливало малко 5/40 слагат 10/40 и обясняват как било по добре..Апък защо ли 2-ма от най големите чипатори в нащо село съм чувал ако ще и на 500хил,имаш турбо,слагаш пълна синтетика 5/40,ако трябва ще долееш малко,то с 10лв едва ли ще обеднееш..А за турбото като ходих при инжинерите в Мей-варна дочух,че било хубаво на година да се прави по 1 профилактика,за мен са прави,но не всеки иска да дава по 150лв.... :beer

SladurVW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SladurVW » Сря 21 мар 2012 11:34

Много благодаря за съветите!!!!
На колата за момента и няма нищо.
Сложил съм и Motul по спесификация на производителя-505.01 и 5W40.
Затова се реших да пиша в този раздел, защото до сега не съм карал дизелова кола с турбо и не съм много наясно със спецификите и.
За съжаление до момента съм и направил около 7-8000 км, от които повечето са градско и като не съм карал особенно динамично.
:drunk :drunk :beer :beer

Потребителски аватар
legaltk
Автомобил: 1.9 TDI
Двигател: AXR

Мнениеот legaltk » Сря 21 мар 2012 15:31

Е, то през зимата в тоя сняг не става да караш много динамично ..... :mrgreen:

Потребителски аватар
RadoShopa
Автомобил: Vw Passat
Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
Контакти:

Мнениеот RadoShopa » Сря 21 мар 2012 19:49

Хе хе,и аз бях пред същата дилема за профилактика няколко месеца след като взех колата... :wink: Много ме сърбяха пръстите,д'ет се вика-от обща култура и желание да си знам състоянието,но от друга страна пък нямаше проблем с вървенето и изчаках.....впоследствие реших да избуша катализатора и тогава направих двете неща с едно разглобяване :)

Мое мнение-щом колата не забива и не ти прави проблеми,карай така.....за какво да те "бръснат" излишно в сервиз,нека му дойде времето,рано или късно ще се наложи,щом казваш,че въртиш градско повечко... :roll: А през това време четеш повечко из форума за болежките на тези коли,да си запознат и подготвен за евентуалните ремонти,както се спомена по-горе... :да:

Върни се в “Дизелови агрегати”