Здравейте, колеги. Нов съм във форума, но бих искал да се консултирам с вас за проблем който имам на jetta 2007 2.0 тди 103кс с 6 степенна ръчна кутия.
Проблем #1.
При ниска скорост и по неравности има едно глухо тропане (ромолене или както там наричат този звук по форумите), което се чува отпред. При висока скорост този шум отсъства или поне е неразличим. Чува се когато колата върви направо а не само при навиване на волан. Ходих на проверка на окачването на поне двама майстори и след преглед казаха, че абсолютно всичко по окачването е здрава. И все пак трополенето си остава. Някакви идеи? Знам че е писано много по темата, но при положение, че сервизите казват, че проблем нямя, за какво може да става въпрос?
Проблем #2.
При ускорение на 1ва и 2ра предавка точно около 2000об. се чува един много лек звук (нещо като "хрът, хрът", като на зацепване някакво) придружено с леко придърпване. Не винаги се случва и ми се струва че зависи от начина по който се подава газта при тръгване. Ако дам пълна газ и йа изфорсирам от старт това нещо го няма, а само ако тръгна лекои постепенно усилвам натиска върху газта докато стигне до 2000 оборота кадето издава този звук. Звукът е моментен а не продължителен и постоянен и след преминаване на тези обороти спира. При по високите предавки не го забелязвам, но може и там да го има, а просто да не се чува от скоростта. До момента е отхвърлена ЕГР клапата тъй като е свалена и изчистена, също така дебитомера и помпа дюзите, както и турбото. никой няма идея от какво може да е да не говорим, че майсторите, коите се возеха до мен в колата с включена диагностика дори не го чуват и на компютъра не излиза никакъв проблем. Това моментно придърпване обаче е факт и ме притеснява. Моля за съвети. Благодаря предварително!

jetta 2007 2.0 тди глухо тропане по неравности и придърпване
- theraven
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Контакти:
Re: Глухо тропане по неравности и придърпване на 2000 оборота.
Колега, това да не е някоя система против приплъзване. На моя Голф 4 като се активира ESP-то понякога се чуват такива звуци.
Re: Глухо тропане по неравности и придърпване на 2000 оборота.
Ами мислям, че не е ЕСПто. Почвам да се съмнявам да не е спукано някое от маркучетата от турбото или някоя клапа по турбото, но не съм сигурен. Компютътрът не отчита грешка в турбото и параметрите са отлични. Въпросът е дали след това се губи.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Глухо тропане по неравности и придърпване на 2000 оборот
Колега, ще се радвам много, ако намериш решение на вторият проблем, защото аз го имам същият на Голф 5 2.0 ТДИ и ме побърква!!! Чета по форумите тука, ме може да е маслена помпа, а това е голям проблем!!и според мен е някакво мъркуче на турбото,защото и то вие като линейка. Ако откриесш какъв е проблема ще съм мнг задължен, че аз съм в австрия , а тука дерът глави :(((( ааа а други мислят, че може да е маховик, което е по малкото зло
- petiaivanova12
- Автомобил: SEAT ALTEA XL 2.0TDI
- Двигател: BKD 2008
Погледни си накладките и спирачните апарати това по първия въпрос.Сега по втория,ако имаш круиз контрол изключи го. 

Тропането идва от тампоните на носачите.Като,задния тампон го гледаш здрав,но той се разхлабва във втулката,а когато се вдигне на крик,съответно е под напрежение и няма луфтове.
Проблем #2 е маховик + комплект съединител, по мое мнение (все пак не съм майстора и не давам 100% гаранция). Съединителя преплъзва от време на време и съвпада около, и след 2000 оборота, когато отваря турбото та човек си мисли, че е турбо. Поне при мене е така. А за маслената помпа... привода като се износи веднъж си превърта и няма хърт-мърт
Писукания, лампи по таблото и т.н.

- maimo
- Автомобил: GOLF 5 GTI
- Двигател: AXX-2005
маслените проводи на голф 5 и джета не са като на пасат,така 4е не е от там.
maimo написа:маслените проводи на голф 5 и джета не са като на пасат,така 4е не е от там.
Виж, това не го знаех колега

- petiaivanova12
- Автомобил: SEAT ALTEA XL 2.0TDI
- Двигател: BKD 2008
Пиши оправи ли трополенето и другия проблем и ако да как?
- Lupender
- Автомобил: Audi A4 B9
- Двигател: EA 288
По проблем 1 - труднооткриваемите проблеми по окачаването, особено ако колата е на подемник (грешен подход за проверка) а не на канал, са свързани с тампони - или на носачи, както е писал колегата по-горе, или на стабилизираща щанга.
По проблем 2 - приплъзващ съединител поради омасляване или неефективна работа на помпата. Хипотезата за маховика се проверява с тест на място, като при потегляне на полусъединител се появяват вибрации.
По проблем 2 - приплъзващ съединител поради омасляване или неефективна работа на помпата. Хипотезата за маховика се проверява с тест на място, като при потегляне на полусъединител се появяват вибрации.
Върни се в “Дизелови агрегати”