Пасат Б5 АФН повреден термостат или нещо друго ?
-
- Автомобил: Volkswagen Passat
- Двигател: AFN 1998
Пасат Б5 АФН повреден термостат или нещо друго ?
Здравейте. Карам пасат 98 година АФН. Зимата загрява до към 60-65 градуса / това вреди ли много на двигателя ?/ Дори да я карам по магистралата с 150 пак не може да мръдне повече от 60-70 градуса. Градско също съм карал много - пак тая температура държи. Мисля си, че е термостата. Днес обаче вън беше по топло - около 20-25 градуса и след каране да кажем половин час извън града и града и работа на место около 4-5 минути стрелката вдигна 90, даже 92. Сега се чудя проблема дали е в термостата или нещо друго. Предполагам външните температури не би трябвало да оказват влияние на термостата чак толкова. Според мен температури от порядъка на 10 градуса на вън и каране по 15 минути би трябвало да са достатъчни да надхвърли 60-70
. Обаче ме озадачава това че днес ги вдигна като беше по-топло времето при по-дълъг период на работа на двигателя. Вие как мислите.. Дали е от термостата или нещо друго. И принципно това шофиране при 60 градуса оказва ли много негативно влияние върху двигателя

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Пасат Б5 АФН повреден термостат или нещо друго ?
Смени го . Предполагам ,че недозатваря добре ( и затова не може да "стопли" в студа, дори и при по-яко каране), а при по-висока температура - не отваря докрай ( и затова да грее) .
- mytko731
- Автомобил:
- Двигател:
Ако си махнал филтъра на купето пак няма да загрее в студа-пробвано е
-
- Автомобил: passat 1.9 TDI
- Двигател:
Абе и аз имам термостат за смяна май,защото откакто имам Пасата не съм виждал температурата да се качи над 84-85 градуса ама един майстор ми каза,че стигне ли 60-70 градуса няма проблеми,защото стига работна температура и така не съм го сменял вече 4-5 месеца,така я карам не съм видял да завишава разход или нещо подобно.
-
аз карам така от 2 години..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Би ли обяснил защо?mytko731 написа:Ако си махнал филтъра на купето пак няма да загрее в студа-пробвано е
-
- Автомобил: Skoda Superb MK3
- Двигател: 20TDI 2018
Колега аз в колкото коли съм се качвал, нито една не държи зимата същите градуси както през лятото. Аз съм с 1Z мотор и на мен зимата ми загряваше доста по-трудно и стрелката седеше поне 10 градуса под средата или едно деление при В4. Аз това не го отдавам на проблем със термостата а на околната темперетура, нормално е като навън е с 20-30 градуса по ниска темперетурата да загрее по-бавно и да държи съответно по-ниски градуси на мотора, що се отнася до карането по магистрала и с висока скорост, при мен винаги е падала малко стрелката отколкото при градско каране и го отдавам на по-добрата обтекаемост и силната студена струя въздух влизаща в мотора, ако пуснеш и парното съвсем ще падне стрелката с градусите на мотора. Не мисля че проблема ти е в термостата, аз също зимата се бях замислил по едно време за това, но времето поумекна и сега си вдига както преди нормално бързо и заковава на 90 или там колкото е средата, понякога пада малко но съвсем малко.
Аз пък забелязвам, че това си е чисто проблем на VW. Всичките ФВ, които съм виждал, или не загряват въобще до 90, или го правят мнооого бавно.
-
- Автомобил: Skoda Superb MK3
- Двигател: 20TDI 2018
Аз пък мога да ти кажа, че днес при нормална околна темперетура си ми вдигна 90 за доста кратко време, ако 5-10 минути са много то гледай кво става с опелите, че съм имал преди исузу 1.7 TD и там нямаше вдигане от синьото през зимата а през лятото не вдигаше повече от 75 освен ако нее на магистрала.
-
добре де , каква температура е нормална за работа на двигателя? При 60-70 градуса не е ли вредно да работи? Знам че при студен не е хубаво да го ръчкаш много..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз пък забелязвам, че си карал доста неизправни коли. Колкото пъти ми се е случвало колата ми да не стига 90° през студената част на годината, причината е била неизправен термостат.ahhi написа:Аз пък забелязвам, че това си е чисто проблем на VW. Всичките ФВ, които съм виждал, или не загряват въобще до 90, или го правят мнооого бавно.
Върни се в “Дизелови агрегати”