1z TDI демпферна шайба - смяна?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: 1z TDI демпферна шайба - смяна?

Мнениеот samo_pechka » Нед 13 апр 2014 21:19

Достатъчни са и 500км- градско каране за да се скапе чисто нов ремък ( да му се изядат каналите )
samo_pechka написа:П.п. не видях да си сложил нов ремък , ако е стария има вариант да са "изядени" каналите и вече не може да легне плътно по ролката на динамото и оттам да свири . Има ли "гумена" пепел по капачката на фара и отстрани по рога и филтърната кутия ?

Има ли доста "пепел" ?

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Нед 13 апр 2014 22:33

Щом шаибата на водната помпа е била разхлабена и е играела трябва да се смени,докато е работил мотора с разхлабена шайба отворите на болтовете стават елипсовидни и дори пак да ги стегнеш никога не застава правилно и може пак да се разхлаби.Ако не си сменил шайбата я свали да я огледаш.
Иначе и аз съм забелязал че DAYCO ремък дори когато има нещо неизправно рядко свири.
Аз като взех моя голф си смених всичко по пистовите ремъци.Втулки на планката,обтегача,лагерче на компресора на климатика,ремъците всичко съм прегледал и всичко е наред обаче когато е по хладно или влажно сутрин ремъците прескърцват за минута някъде и с BOSCH и с Contitech само Dayco не съм пробвал ама съм се примирил,явно наистина им трябват фрайлаифни шайби на динамата.Имам един приятел пък обиколи Европа със скърцащи ремъци прибра се и продължава да си кара ;)

Потребителски аватар
the_fast_r1
Автомобил: Golf III 1.9 TDI
Двигател: 1z - 1996

Мнениеот the_fast_r1 » Нед 13 апр 2014 22:48

samo_pechka написа:Има ли доста "пепел" ?

Не няма "пепел" никъде - ремъка е като чисто нов.

hip-hopotam написа:Щом шаибата на водната помпа е била разхлабена и е играела трябва да се смени,докато е работил мотора с разхлабена шайба отворите на болтовете стават елипсовидни и дори пак да ги стегнеш никога не застава правилно и може пак да се разхлаби.Ако не си сменил шайбата я свали да я огледаш.

Болтовете са сменени - на шайбата и няма нищо. Не бие или нещо подобно. Писна ми да давам пари и нищо да не се променя. Сега остана да сменя пружината на Г-образния обтегач и да сложа фрайлаифна шайба, но и двете неща са по 120-150 лв. Май ще процедирам така:
1. Слагам резервния ремък в багажника.
2. Използвам спрея (дано ефекта му да е по продължителен) за да не свири ремъка.
3. Карам до като не се откъсне...

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 13 апр 2014 22:55

the_fast_r1 написа:Шума се увеличава с оборотите - на тихи се чува по тихо, но към 1200 - 1500 оборота е направо нетърпим!

Странна работа , това сега го прочетох , явно отпосле си го писал . По принцип тр да утихне при проблем в ремъка,демферната , с покачване на оборотите , пада натоварването причинено от динамото . Но това ще се окаже май друго . Има два варианта : ако си сигурен ,че точно този ремък е проблема , виж как е динамото ( да не затяга лагер нещо ) също и как е самата водна помпа ! Не е нормално с покачване на обороти, да продължава и то по-сериозно да свири !
П.п. сигурен си ,че не е другия клиновиден ремък на сервото нали ? Щото ако е той - може също да свири и то яката , но там помпата става като котлон гореща от зор ( дефект или проблем в рейка и др, товари зверски ремъка)

Потребителски аватар
the_fast_r1

Мнениеот the_fast_r1 » Пон 14 апр 2014 7:36

Не е от клинодивния ремък на сервото. Палихме авотмобила и без него. Водната помпа е сменяна преди 6000 километра, но сега като я спомена почна да ме човърка, дали пък от инцидента с развитата шайба, нещо да не и е станало...

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Пон 14 апр 2014 10:54

the_fast_r1 написа:Не е от клинодивния ремък на сервото. Палихме авотмобила и без него. Водната помпа е сменяна преди 6000 километра, но сега като я спомена почна да ме човърка, дали пък от инцидента с развитата шайба, нещо да не и е станало...

Нищо не ти коства да я погледнеш ако имаш клещи тип гарги и шестограмче ще ти отнеме 10на минути да погледнеш,после стягането е 10nm/болтече или на усет ама не МНОГО.

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Вто 15 апр 2014 9:42

Имах същият проблем със свирене на студен двигател. Почна преди зимата за минута-2. Месец след месец свиренето се усилваше и като звук и като време. Сменях демпферната шайба февруари че почна да спира чак когато стрелката на антифриза застане на около 60-70 градуса.
Наблюдавах я дълго време, поливал съм с вода да видя откъде точно и т.н.
В крайна сметка свиренето спря. Марка не помня, но дадох 150лв за ролката. А и мотора е АФН.
Гледам писал си че сте я сменили :dontknow

Потребителски аватар
the_fast_r1

Мнениеот the_fast_r1 » Вто 15 апр 2014 17:42

И моята шайба я взех за подобна цена марка SWAG. В момента не се чува свирене, но както казах по горе взех си спрей за ремъци и пръсках с него. Вече 2-ри ден не се чува свирене от ремъка. Ще видим, до кога ще е ефекта от спрея.

Върни се в “Дизелови агрегати”