С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Вто 04 мар 2025 17:11

w_smith написа:Моля, за идеи за масло за автомобил дизел с дпф (работещ), който по спецификация иска A5/B5 0W30. В момента е с Ravenol vmo 5w40, защото им страдат повдигачите от тънките масла. На 6 хиляди от смяна реве за литър масло, след доливане спокойно изкарва до смяната на 10 хиляди без да се обажда. Пробег около 350 хиляди. Средната скорост се върти около 40-45 км/ч. Преимуществено извънградско (не карам с повече от 130, а често и с по-малко) с натоварена кола. Дали да продължавам с досегашното или да сменям с нещо друго.

1л. масло на 10 000км доливане е перфектен разход, като се има на предвит, че производителя казва, че до литър масло на 1000км разход е нормално. Пробвай с друга марка масло, ако не ти харесва работата на двигателя с този Revanol.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 04 мар 2025 18:01

Не знам Волво колко им е допуска за норма, но на Фв - да, кило на 1000, което е умопомрачителен разход
1 л на 6к.км , а не на 10к.км
Но пак бива, не е драма.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Вто 04 мар 2025 20:26

Ще поръчам от амазон Шел 0w30 и ще пробвам с него. Иначе предполагам не е чак толкова зле, все пак е пет цилиндъра и две турбини, има доста повече триещи се части. Допуска е като при VAG.
@samo_pechka - Теорията ти е, че чрез по-честа смяна на маслото ще изчистя сегментите ли? Предполагам това имаш предвид, че като сменям по-често ще се подобри разхода?

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Сря 05 мар 2025 0:02

Ще стане нещо като промивка. Ще отмиеш нагар, но няма да намалее никакъв разход.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 05 мар 2025 9:53

Ако причината е неплътност, турбина тръгнала или картерни газове - клапан , надали ще падне, но ако е от сегмент маслен-да.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Сря 05 мар 2025 11:09

И аз така мисля.

Потребителски аватар
Zdravkov94
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: BKD 2005

Мнениеот Zdravkov94 » Сря 12 мар 2025 17:45

Здравейте,
Има ли хора пробвали новото масло на Bardahl PLASMA LXR? Да изкаже мнение или само рекламата му е добра.
Описание

100% синтетично масло с много висок вискозитетен индекс, ултрависока производителност и стабилност при висока температура.

Основни характеристики

Формулирано с иновативна комбинация от висококачествени базови масла, комбинирани с електро-магнетизиран растителен естер, обработен в реактор PLASMA, за да се създаде ексклузивната база E-P4 BARDAHL.

Освен изключителната защита срещу триене и износване, LXR Plasma осигурява и защита срещу предварително запалване при ниска скорост (анти-LSPI).

ACEA A7/B7, API SP

За продукта

LXR PLASMA 5W40 BARDAHL е резултат от уникална световна технология, гарантираща отлична защита както при много високи, така и при много ниски температури. Нейната биотехнологична добавка PLASMA осигурява дълготрайна защита на движещите се механични части от износване и натрупване на отлагания при високи температури.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 12 мар 2025 19:01

Звучи доста бомбастично . Плазма , реактори ... и т.н.
Каква му е цената?
П.п. проверих ...бомбастична цена ...
Последно време следя отгоре отгоре иновациите, т.е. по-рядко, явно е отскоро точно това на Бардал или?

Потребителски аватар
Zdravkov94
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: BKD 2005

Мнениеот Zdravkov94 » Сря 12 мар 2025 19:09

samo_pechka написа:Звучи доста бомбастично . Плазма , реактори ... и т.н.
Каква му е цената?
П.п. проверих ...бомбастична цена ...
Последно време следя отгоре отгоре иновациите, т.е. по-рядко, явно е отскоро точно това на Бардал или?

От много скоро са. И да цената е 55-60лв за литър. :mhihi Просто ми е интересно дали някои знае нещо за него. :gruebel :th_up

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Сря 12 мар 2025 19:20

Да бе направили са го и синьо, аристократична кръв да има ахаха. Сто процента е много добро, има доволно модификатори за триене, но това може да се постигне и многооооо по-лесно и евтино... С естери примерно, с някоя друга яка добавка (която на машината дето слагат тежестите, дават същите резултати)
Когато съм стиснат (в 90 процента от случаите хаха) слагам Манол Ceramo Ester (сп*рмата както и викам аз) за 12 лв опаковката (че даже на 2 я деля, че много концентрирано ще и стане на колата). За следващата съм взел пък на PRO TEC - Nano Engine and seal (Жан Клод Ван Дам) - тя също дава брутални резултати на тая триещата машина...
Та с две думи - да са живи и здрави от Бардал, ама нема шанс при тия цени (поне при мен)

Потребителски аватар
Bojidar Todorov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojidar Todorov » Чет 13 мар 2025 15:10

Хора, някой може ли да сподели мнение за MARLY 5W40?

Потребителски аватар
AFN98
Автомобил: Golf mk4
Двигател: ARL

Мнениеот AFN98 » Чет 13 мар 2025 18:19

Доста скъпо масло, а няма никакви отзиви и ревюта.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Пон 17 мар 2025 15:53

Холандския Кастрол от варела май се оказа сериозен. За 3500км не го е пипнал. Нямам тресене вече,
Колата нещо се отпуши стана по-рязка и разхода на гориво падна с литър на 100км. Не знам има ли общо с маслото или съм имал запушена дюза и се е отпушила. Обаче сега го смених в Плевен в сервиза на Бош с Бардал 5w 40 100% синтетика. Абе много се хвали тоя Бардал, от руснаци и българи. Реално се получи нещо като промивка на маторя. Понеже следа един човек в тик ток,
който има специализиран сервиз за дизели на Бош в Гана, и той препоръчва такива кратки интервали за смяна от време на време, казва че се прави промивка така на двигатела, маха се нагара. Иначе в плевенския Бош видях и оригиналното масло за VAG 5w 40 в сивите туби 147 лева 5л. туба . Ако някой го е пробвал да даде отзиви.

Потребителски аватар
Bojidar Todorov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojidar Todorov » Пон 17 мар 2025 16:05

Sky_is_the_Limit написа:Холандския Кастрол от варела май се оказа сериозен. За 3500км не го е пипнал. Нямам тресене вече,
Колата нещо се отпуши стана по-рязка и разхода на гориво падна с литър на 100км. Не знам има ли общо с маслото или съм имал запушена дюза и се е отпушила. Обаче сега го смених в Плевен в сервиза на Бош с Бардал 5w 40 100% синтетика. Абе много се хвали тоя Бардал, от руснаци и българи. Реално се получи нещо като промивка на маторя. Понеже следа един човек в тик ток,
който има специализиран сервиз за дизели на Бош в Гана, и той препоръчва такива кратки интервали за смяна от време на време, казва че се прави промивка така на двигатела, маха се нагара. Иначе в плевенския Бош видях и оригиналното масло за VAG 5w 40 в сивите туби 147 лева 5л. туба . Ако някой го е пробвал да даде отзиви.

Тези в сивите туби са страшно менте. Има ги на цени от 80лв. на промо до 150лв. Как да разбереш, че купуваш оригинално?

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Вто 18 мар 2025 1:06

Bojidar Todorov написа:
Sky_is_the_Limit написа:Холандския Кастрол от варела май се оказа сериозен. За 3500км не го е пипнал. Нямам тресене вече,

Тези в сивите туби са страшно менте. Има ги на цени от 80лв. на промо до 150лв. Как да разбереш, че купуваш оригинално?

Няма как. Но много колеги тука във форума твърдят, че е отминала епохата на ментетата, понеже хубавите масла вече са лесно достъпни и не толкова скъпи. Обаче дойде епохата на менте майсторите дето едно масло не могат да сменят без да ти препълнят или забравят половината болтове по кората. Миналата година си влачих кората 2500 километра после в друг сервиз управят некадърната работа. Сега пак същото. Другия път ще си налея едно Long Live масло и 30 000км не искам да се занимавам.

Върни се в “Дизелови агрегати”