Променлива мощност Пасат 1.9ТД

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
AntonioLuk
Автомобил: Пасат
Двигател: APT 2000г

Променлива мощност Пасат 1.9ТД

Мнениеот AntonioLuk » Вто 12 юни 2007 8:03

Здавейте!
От 8 месеца имам Пасат 1.9ТД. Състоянието на мотора е много добро / независимо от възрастта си /, ако съдя по разхода на масло. Но забелязах, че понякога, обикновено преди да е достигнала работна температура има по-голяма мощност и ускорение. Това ме озадачава. Не е причината в горивото, винаги е от ЛУКОИЛ. Надявам се да успеете да ми подскажете на какво се дължи това.

Благодаря предварително на всички.

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Вто 12 юни 2007 9:43

В повечето случаи е така, че дори и на бензиновите двигатели.
Когато двигателя се затопли, повечето детайли по всмукателните тръби също се затоплят и като резултат засмуквания въздух също е топъл, по-неплътен и с по-малко кислород. Отделно и турбината ти се нагрява много и тя също допринася за затопляне на въздуха. Затова обикновенно на турбодизелите се монтират междинни охладители (интеркулер) между турбината и двигателя за да компенсира (донякъде) загряването и да постъпва по-студен въздух в двигателя.

AntonioLuk

Мнениеот AntonioLuk » Вто 12 юни 2007 10:50

Ок. Дотолкова и аз съм запознат, но това не е винаги. Не се усеща всяка сутрин, така да се каже. Сравнително рядко се усеща.
А като стана въпрос за интеркулър-а, възможно ли е да си поставя такъв? Не зная дали няма да има проблем с компютъра, да го бърка нещо?

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Вто 12 юни 2007 10:57

Аз преди имах Г2 1.6ТД (без кулер) и се усещаше всяка сутрин!
Ако си с обикновен 1.9ТД мисля, че нямаш компютър или поне не е толкова усложнено както при ТДИ и кулера няма да е проблем да се сложи.

AntonioLuk

Мнениеот AntonioLuk » Вто 12 юни 2007 14:47

Благодаря за инфото :)

Върни се в “Дизелови агрегати”