Сипвате ли масло в нафтата ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Re: Сипвате ли масло в нафтата ?

Мнениеот penko_pulev » Пет 07 яну 2011 11:04

Сега очакваме някой да разясни поста на колегата Matematiks по-горе. То вярно размерните вериги на детайлите в ГНП-то са яко навързани и допуските в размерите на елементите са направо плашешти за което си иска и адекватно мазане ама то пък сега маслото лепи по перката на турбината. Някой от колегите който е карал с масло 2т да е свалял турбото скоро и да е констатирал, че маслото няма пълно изгаряне или геометрията се оаква по-бързо? Хайде споделете, че да знаем да сипваме ли още или не, че то аз наливам здраво на пасатят. :beer

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пет 07 яну 2011 11:11

Наистина мо го каза човек,който доста ги чува нещата :applause: и съм склонен да му вярвам :beer ,Аз не мога да се обоснова отвъд това,което вече поясних :да: .Има логика обаче бих казал :bowdown

Пъ Съ човека се занимава с турбини :wink:

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Пет 07 яну 2011 11:27

Според мен за недоизгарянето има вина пропорцията масло:нафта. Обосновавам се веднага. Имах симсон, на него аз си му мешах маслото, като спазвах пропорциите уж, но си послагвах повече, та да му е блажно на душата. О.К. Но като свалех кривката или иначе казано изпускателния колектор - доста нагар. В последствие се оборудвах с една хонда пак 2Т, но с разделно мазане, смисъл сама си го смесваше. Карах с Мотул бездимно... Свалях ауспуха за боядисване и кривката беше абсолютно чиста. Това е мотор, който беше на 30 000 км. по километраж.
Просто точната пропорция масло изгаря, ако е повечко - остава или по-скоро изхвърча неизгоряло. Мисля си, ако се слага по 10-15 гр,. на литър не трябва да има проблем. Нормата е 25 гр. на литър за 2Т. Почти наполовината е.

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пет 07 яну 2011 11:56

Колеги само да добявя още нещо освен пропорцията зарежете ги тези минерални мала на Приста, Лукойл и други такива лайна! Аз честно Ви казвам сега с такива масла си смазвам само пантите на вратите на село mhihi Майтапа настрана наистина ако ще пробвате тази манипулация гледайте поне да е с читави масла на доказани производители и поне минимум полусинтетични! Поздрави :beer

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Пет 07 яну 2011 13:35

много "специалисти" .. :drinking:
пак да ви кажа .. като човек дето търгува с масла ..
rado_mit написа:точно така .. на 1-ва стр. на темата съм ви написал .. при всички "стари" дизели .. най добре е да се ползва масло със сертификат JASO FC защото е бездимно .. другото на пазара JASO FB - демек ниско димно .. но не при всички марки е наистина "ниско димно" .. JASO FA е забранено за Европа ..

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Вто 11 яну 2011 22:17

Само не разбрахме тези с Помпа-дюза може ли да се слага масалце в нафтата или не-да речем нещо около 100/200 гр на един резервоар 70 л и евентоално има ли последствия след това?
Аз лично съм скиптично настроен към това с двутактовото масло да се слага и то по доста(особено 300/400/500 гр :shock ),точно заради отлагането на неизгоряло масло по изпускателната система(турбо,колектори и катализатор),а от там и още пари за почистване на геометрии,колектори и т.н.Та малко става безмислена работата и даже доста по-скъпа,отколкото да си сипваме добавка Кастрол ТДА(16,79/250 гр за 250 л лв в Метро),която е комплексна за всички части по системата(смазване,замръзване,почистване на дюзи и система,повишаване на цетановото число).
Аз лично сипвам само такава добавка "зиме и лете"(само дето я крият през лятото :beat_butt2 )-проблеми до сега не съм имал,а от както имам книжка(вече 10 г) карам само на нафта с 4 бр Фолксвагена
Нека,ако има колеги,които редовно си сипват двутактово масло на ПД да споделят какво е положението и има ли изобщо смисъл от това

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Вто 11 яну 2011 22:22

Колеги само да Ви споделя, че ако двутактовото мосло е наистина добро се смесва напълно с горивото и също така изгаря напълно! Колкото имате отлагания от горивото с добавяне на качествено масло и то в такива малки пропорции няма как да има повече отлагания :beer

Потребителски аватар
SSS666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SSS666 » Вто 11 яну 2011 22:59

аз пробвах с пропорция 50г. на 10 л. и определено мотора работи по меко . голф 4 тди 110 ASV мотор

76presley
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 76presley » Сря 12 яну 2011 21:49

Аз не разбирам много, а пък и имам 1,9 ТДИ Пасат АФН само от няколко месеца, но четох темата и реших
да пробвам с 2-тактово масло в нафтата!
Зареждам или на ЕКО или на РОМПЕТРОЛ (имам вътрешна информация, че там горивото е най-качествено) и
сложих МОТУЛ 510 2Т (покрива най-високия бездимен стандарт JASO FD!!!) - 330 ml на цял резервоар - 60 литра!
Първо смесих маслото в бутилка с нафта и му добавих 60 мл CASTROL TDA и после го сипах в резервоара, след което
долях нафта догоре (този път заредих на ЕКО)!
Вече съм изгорил 2/3 от резервоара и резултатът е следния:
1) Силно намален шум - работи почти като бензинова кола, особено като загрее!
2) Имам усещането, че е малко по-плавна и повече дърпа колата;
3) Разходът падна с около 0,5 л/100 - ??? за това нямам обяснение, но е факт!
Не виждам и не усещам никакъв негативен ефект от маслото в нафтата засега, но все пак е рано да се каже!
Изобщо не съжалявам, че слагам 2Т масло за 18 лева - излиза ми 6 лева повече на резервоар - 60 л,
т.е. 10 ст на литър - 5 ст карта за отсъпка = с 5 ст. ми се оскъпява литъра, заради маслото, което за
мен е приемливо при този ефект за колата!
Никога не бих сложил минерално масло за 4-5 лева в нафтата! Дори и да не разбирам - евтиното винаги излиза скъпо!!!
След известно време ще ида да ми проверят турбината, за да видя дали има някакви остатъци от масло по нея и ако
няма проблем, така ще си карам!!!
Видях и дръг вариант, но все още го няма в България - добавка на ЛИКИ МОЛИ!!!
Води се DIESEL LUBRICATION ADDITIVE, art.5122, за 80 л гориво една опаковка - има я в немския сайт на фирмата!
В Сенакс я нямат все още и не знам цена?

Потребителски аватар
esto
Автомобил: caddy ecofuel
Двигател: BSX

Мнениеот esto » Чет 13 яну 2011 0:56

bulaki написа:Само не разбрахме тези с Помпа-дюза може ли да се слага масалце в нафтата или не-да речем нещо около 100/200 гр на един резервоар 70 л и евентоално има ли последствия след това?
Аз лично съм скиптично настроен към това с двутактовото масло да се слага и то по доста(особено 300/400/500 гр :shock ),точно заради отлагането на неизгоряло масло по изпускателната система(турбо,колектори и катализатор),а от там и още пари за почистване на геометрии,колектори и т.н.Та малко става безмислена работата и даже доста по-скъпа,отколкото да си сипваме добавка Кастрол ТДА(16,79/250 гр за 250 л лв в Метро),която е комплексна за всички части по системата(смазване,замръзване,почистване на дюзи и система,повишаване на цетановото число).
Аз лично сипвам само такава добавка "зиме и лете"(само дето я крият през лятото :beat_butt2 )-проблеми до сега не съм имал,а от както имам книжка(вече 10 г) карам само на нафта с 4 бр Фолксвагена
Нека,ако има колеги,които редовно си сипват двутактово масло на ПД да споделят какво е положението и има ли изобщо смисъл от това

слагай смело,аз вече минах към 8 000 км. с масло /300гр. на един резервоар/ и ще продължа да слагам.

alexandar.iskrenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexandar.iskrenov » Вто 18 яну 2011 20:48

Като прочетох темата реших да пробвам и аз и сложих на Репсол просто това намерих.Значи на 20л. нафта сложих 100гр. двутактово масло и да ви кажа честно няма никакъв ефект поне при мен даже мисля че стана по шумен двигатела 1.9 ТДИ 110к.с. Пасат 5 незнам може и да си внушавам.Ефекта веднага ли се усеща или след известно време?

Потребителски аватар
policaqqq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот policaqqq » Вто 18 яну 2011 22:14

До преди да си дам ГНП-то на ремонт, карах с 60/40% нафта/масло. Доста по-добре работеше, нямаше проблем с сутрешно палене, нямаше гадни облаци и пушеци от ауспуха. Слагал съм от 0/40 до 10/40. Преди да го налея обаче прецеждах всичко което влиза в резервоара, защото махнах горивния филтър. Причината за махане беше такава, че така и така заминала помпата, 1-2 прашинки няма да попречат на работата на мотора. И така си беше :)

Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maste-pro » Сря 19 яну 2011 0:22

Да попитам само, защо си мислите, че маслото ще ви прецака колите ? ( В двигателите ви има достатъчно :063: )

Имам познат таксиджия с пассат Б5 ПД на над 1 М (милион)км на всеки резервоар блъскал по литър двутактово, щом за 1М не е спрял тоя пассат едва ли вашите коли ше спрат. Да не става въпрос, че го карат двама и не спира тая колица.

На моята Б5 ца ПД и хакам на всеки 2000 км.
На голфЪ дето е 2.3 и на него му сипах, там промяна в звука не забелязах.
Иначе ако искате истинска промяна в звука, вечерта 2 панички фасул и готово ;)

alexandar.iskrenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexandar.iskrenov » Пон 14 фев 2011 16:34

Колеги да споделя и аз на моя пасат разлика няма,но на моя приятел мерцедеса тракаше като трактор познавах го само по шума на двигателя без да го виждам и му казах за маслото ами да пробвам няма нищо да загубя и сега след един резервоар гориво колата е друга вече не трака така работи много по добре преди менеше обпрптите сега не ги мени наистина има голяма разлика.Само аз не усетих на моята.

Потребителски аватар
policaqqq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот policaqqq » Вто 22 фев 2011 20:06

Зимата намалете количеството на масло в нафтата, защото от студеното маслото се утаява на дъното и сутрин по тудно пали.

Върни се в “Дизелови агрегати”