От коя бензиностанция зареждате нафта?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...

От къде?

Еко
425
20%
ОМВ
457
21%
Шел
171
8%
Лукойл
513
24%
Ромпетрол
357
17%
Другаде, и напишете защо.
236
11%

Общо гласове: 2159
Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: От коя бензиностанция зареждате нафта?

Мнениеот dragozow » Пет 13 ное 2009 21:19

РезервОар колега.

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Пет 13 ное 2009 21:32

омв от по скъпата само - минавам 100 км повече с един резервоар от колкото с по евтината пак от там, а и колата сякаш работи по добре

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Пет 13 ное 2009 23:22

На Ромпетрол отстъпката е 2 ст. на 1 литър само с карта,която се издава на касата ако си я поискаш :wink: .Не е много,но разликата е голяма във вървенето и разхода на гориво :beer

Потребителски аватар
Gerda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Gerda » Нед 15 ное 2009 13:46

Отчитам по-нисък разход с Про Форс Дизел на Петрол. На вид горивото е светло с приятна миризма, пени се доста, редичко е.
Еко Дизел + /който уж идвал от Гърция/ е добро гориво, без отчетлива икономия на гориво. На вид е мътен /биодизел като добавка ли е това?/, миризмата е малко тежка.
Шел Ви Пауър Дизел - бягайте по-далеч от там. Имам колеги, на които колите им внезапно изгубиха мощност на пътя с това гориво. Това се случи и на мен.

Обща болест на всички горива в България е, че качеството им варира при различните партиди и се влияе от корумпираността на шефа на съответната бензиностанция.
Където и каквото и гориво да заредите, бъдете подготвени за евентуални неприятни емоции на пътя.
Късмет и много безаварийни километри на всички! :)

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Нед 15 ное 2009 14:45

Като човек който е работил някога на Шел ще ти кажа че шефа на конкретната бензиностанция няма пряко влияние за качеството на горивото. То е такова каквото му докарат. Докарват му такова каквото поръчат от централния офис. Първата нафта V-power беше от гръцка рафинерия и нямаше нищо общо с тази от Нефтохима. Тя беше зеленикава на цвят и имаше много малко механични примеси. Колите вървяха много с нея. Самата нафта беше по-хубава, останалото е една концентрирана добавка разработка на Шел, сипва се литър на хиляда литра гориво. Сегашната е от Нефтохим или Лукойл вече. Еднаква е с останалите по бензиностанциите. Всяка фирма фирма си сипва някаква добавка, повечето големи марки си имат лаборатории и разработки. Лошото е че първичния продукт от рафинерията е с по-ниско качество защото нямат реална конкуренция на местна почва. В България всичко е по-некачествено, горива, прах за пране, храна, дрехи и т.н.

Потребителски аватар
Gerda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Gerda » Нед 15 ное 2009 14:58

Проблемът с Шел Ви Пуър Дизел е по-сериозен, колега dragozow. Известно ми е, че базовата фракция е от Лукойл или Ромпетрол. Но я вижте по нагоре в тази тема колко много са хората, зареждащи и доволни от тези вериги.
Проблемът на Шел Ви Пауър Дизел е в това, че се слагат някакви л...а, скапващи качеството на горивото и мощността на двигателя. В накои партиди обаче...., не във всички.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Нед 15 ное 2009 17:03

До момента съм изгорил 3670 литра Shell V-Power Diesel, от поне 10 различни бензиностанции - никакъв проблем.

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Нед 15 ное 2009 17:24

Трудно ми е да го повярвам. Ще ти обясня защо. Цистерната се зарежда в Бургас и се пломбира. След това се кара до обекта, там пломбата маха само този който приема горивото. Преди да се пусне да тече в подземния резервоар се взима проба. Гледа се за механични примеси и се проверява за наличие на вода(с една паста). Едва тогава се пуска да тече горивото, с него се пуска да тече и добавката. И на двете неща цистерната има брояч (пломбиран). След като изпразни цистерната се вади разпечатка от компютър който отговаря само за горивото под земята. Преди зареждането също е извадена разпечатка. На въпросната разпечатка има данни за всеки отделен резервоар:

Празно пространство в мм
Гориво в мм
Колко още може да поеме в литри
Колко литра има в момента
Температура на горивото
Вода в мм

Във всеки резервоар има десетки датчици които показват всичко. Наличието и на 1 мм вода води до аларма. За 4 години(толкова съм работил там) не е имало такъв случай. Отделно ако има такава пада на дъното защото е по-тежка от горивото, от там помпите не смучат.Бъркането в танка през гърловината също води до аларма. Въпросния компютър е назависим от другите и се гледа в реално време от офиса на фирмата майка. По този начин следят за качеството и координират доставките. Компютърът се казва Videroot и е сложен на обектите на големите марки бензиностании. Намесата на персонала в качеството е невъзможна. Отделно(писах го вече) танковете се чистят периодично от вътре от специална фирма която се занимава с това. Ако е на някой стар Петрол или някоя частна бензиностанция би могло да има злоупотреби. Когато ги няма всичките тия системи и горивото се мери с летвата може. Не съм адвокат нито на Шел, нито на някой друг. Просто съм видял как става и съм участвал във всичко това. Аз също сипвам на Шел, сипвам и на други бензиностанции ама задължително на големите фирми. Колата ми е с капризен двигател откъм гориво(AJM). Та всичките тия неща са относителни, зависи от добавката и от това какво са им сипали при последната доставка от Нефтохима. Твърде вероятно е ако си сипал гориво от което не си доволен и го направиш на същия обект след седмица/две да си доволен.

До момента съм изгорил 3670 литра Shell V-Power Diesel, от поне 10 различни бензиностанции - никакъв проблем.

Това е пресен пример че е относително.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Нед 15 ное 2009 18:52

dragozow, ако наистина това което описваш е истина, защо тогава горивото в България е проблемно? Не се връзват нещата. За безинджията няма невъзможни неща, винаги ще намери начин да има кяр от цялата работа.
Предполагам си гледал излседванията на нафта от различните вериги в офроуд форума. Помня, че при поставяне на минусови температури в нафтата се oбразува лед.
Във всеки резервоар има десетки датчици които показват всичко. Наличието и на 1 мм вода води до аларма.
:roll:

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Нед 15 ное 2009 19:03

На колегата дето е работил в шел искам само едно да кажа.
Задължително условие при съхранение на горива е в танковете да има определено количество вода,която стои под горивото,поради факта,че е по-тежка.Всички бензиностанции с малки изключения зареждат от Лукойл нефтохим Бургаз.Но какво достига до нас потребителите е съвсем друг въпрос.За дизела на шел не мога да кажа нищо,но за бензините мога.И смело мога да кажа,че между ви-пауър-95,и 100 октановия няма абсолютно никаква разлика.Преди време на стария ми голф излях цял резервоар в канала,защото беше само вода.Дори не искаше да гори.От тогава на шел не взимам и вода за пиене.А ако някой не знае защо трябва да има вода в танковете ще му кажа.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 15 ное 2009 19:32

ами че кажи де че няма да мога да спя сега :( :drinking:

Потребителски аватар
esto
Автомобил: caddy ecofuel
Двигател: BSX

Мнениеот esto » Нед 15 ное 2009 21:46

скоро научих,че OMV са на франчаиз и за това не винаги ми върви колата,а горивния ми филтър е л..на като го сменях.

п.п.само там зареждах

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Нед 15 ное 2009 22:24

fox_vt написа:ами че кажи де че няма да мога да спя сега :( :drinking:

В танковете винаги има определено колиество вода,обикновено е 1/3 от обема на танка.Това се прави с цел противовзрив.При евентуален пожар в близост до танка,при нагряване на метала,водата се загрява и става по-лека от горивото.В следствие на което минава над горивото,и не му позволява да се разширява.Това си има определени граници разбира се.Започне ли танка да бумти трябва доста да си бърз в краката.Когато бях в пожарната,това ми се случи веднъж на базата в Иленци,зводния само каза:Бягай бързо. За това при пожар на цистерна или танк с гориво пожарникарите обливат метала с вода,за да го охлаждат.

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Пон 16 ное 2009 7:38

Колега, водата в резервоарите е мит на градския фолклор. От сега ти казвам че няма такова нещо. Отиди на някой голям обект и питай. Ако са словохотливи могат и разпечатка да ти покажат. Специално на Шеловете има една стойка с буркани отвън. Та в тия буркани всеки ден се сипва по около литър от всички горива от произволни колонки. Проверява се за механични примеси и вода. Бурканите седят с касовите бележки и се сменяват всяка сутрин. Всеки може да види. Мисля че все още ги има по обектите. Долу под земята температурата е еднаква през цялата част на годината или се движи в тесни граници. Като се отваря за почистване идва специална група която огражда мястото. След това отварят. Слизат долу със специални дрехи които са антистатични, с качулки заради косата. Работи се само с медни инструменти за да няма искра.

В танковете винаги има определено колиество вода,обикновено е 1/3 от обема на танка.Това се прави с цел противовзрив.

Горивото гори и във водата, гаси се само с пяна и пясък. Не знам от къде ги измисляте тия неща. Аз съм го видял с очите си и не работя там за да ви лъжа.

скоро научих,че OMV са на франчаиз и за това не винаги ми върви колата,а горивния ми филтър е л..на като го сменях.

п.п.само там зареждах

Повечето са франчайз, Шел и Еко също. Обикновено при същия този който държи бензиностанцията взима процент от всичко или само от магазина. С този процент плаща на персонал и отговаря пред властите за разрешителни и др. За доставките се грижи фирмата майка която вижда какво се продава и си прави заявките. Регионално се доставят само някои неща(питки за сандвичи, минерална вода, безалкохолни на Coca Cola и Pepsi). На големите фирми системата за разплащане е вързана с данъчните, няма начин да те излъжат и да не ти дадат касова бележка. Отделно има така наречен "тайнствен купувач". Та същия минава в произволен ден на обекта. Това е нормален човек с нормална кола който следи дали ще бъде обслужен по реда указан от фирмата майка. Гледа чисто ли е навън, чисто ли е вътре, персонала обяснява ли каквото трябва и въобще всичко. Общо взето идва, зарежда, хапва сандвич и си отива. От неговия доклад зависи дали обекта ще има бонус или ще плати глоба. Знам много случаи в които франчайза злоупотребява с персонала,назначава по-малко хора, дава по-малко заплати и т.н. От фирмата майка обикновено им прекратяват договора много бързо. Познавам и хора които са партньори на големи фирми от повече от 10 години, просто работят честно. Мога много неща да ви кажа от кухнята, повечето хора си съчиняват някакви неща като правят аналогия с бензинджиите от едно време. Моя горивен филтър също се заталачва.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пон 16 ное 2009 8:46

Безсмислено е да спорим.Иди в близката пожарна и питай как се съхранява гориво.

Върни се в “Дизелови агрегати”