swir4o написа:kiko946 написа:здравейте колеги....видях коментарите ви за маслата....преди време със сина ми купихме лики моли неговото беше с молибден и много приличаше на работило черно , а пък аз нормално за дизел .... в сега настъпилите горещини ми даде ядове и го махнах... колегата с. печка пусна линк за една пловдивска фирма... кogato се свързах с фирмата/пловдив/ казах, че искам масло издържащо на високи температури. попитаха ме мотул или кастрол. аз пожелах второто още се чудя как едно масло има значение за загряване на мотора. тествах колата с новото масло в най-големите горещини, перките за охлаждане въобще не стигнаха нивото на загряване за да се вкючат.
CASTROL MAGNATEC dizel 10 w - 40 B4
Колега, една от функциите на маслото освен да смазва и да почиства е именно охлаждаща. Минералните масла "бягат" от нагорещения детайл и той почва да се трие почти на сухо. Затова в маслата се слагат добавки ( присадки). За всяко масло производителя си дава таблица, в която можеш да видиш състоянието на маслото при различни температурни режими. Друг е въпросът дали "уважаемия търговец" ще сведе това инфо до знанието на клиента.
Температурата се повишава при повишено триене. Разтрий си ръцете на сухо и с крем за ръце и виж кога се загряват повече.![]()
Истина е, че при качествено масло, мотора работи на по- ниска температура и съответно маслото е с по- добър вискозитет.
Дано съм бил полезен!
е мислех си ,че като е скъпо лики молито е съответно и качествено + това отговаряше на 505 00 , но сериозно се ззагрижих за здравето на автомобила и сега с новото след неколко теста се успокоих и турбото вероятно му няма нищо.колега благодаря за информ. по късно пак тръгвам по села и паланки ипак ще си кажа мнението ми.