Митовете за катранено черното масло при дизелите

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Митовете за катранено черното масло при дизелите

Мнениеот morfei1 » Съб 23 май 2009 22:22

Скъпо си го взел, от това момче излизаше към 130лв. тубата и гарантира, че маслото е купувано от Германия. Много от АудиБГ членовете карат с неговото масло и са доволни хората.

Значи след като наляхте 4.5л масло ми е интересно на другата сутрин до къде беше нивото на маслото. До края на нарязаното или до самата чупка която щеката прави в горния край?

Според мен отвиване на пропката + вакумно изсмуване е най-правилния начин, но никой не го практикува.

Before explaining further, after that initial period the dispersants in the oil work to prevent the adhering of the particles in the oil to any of the internal surfaces. These additives are often unique to diesel engines are also the reason why the oil looks so black so quickly, they are doing their job by preventing the soot from building up in any one place instead they are dispersed in the oil evenly throughout the oil sump which prevents sludging and other contamination related issues.

На твое място аз бих се притеснил, че въпросния Кастрол или му липсва тази добавка въобще, или е в по-малки количества, съвсем сериозно, без да се шегувам.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Нед 24 май 2009 8:30

Едва ли има какво повече да дъвчем и в тая високосъдържателна тема.
Ако авторът и се беше поразровил малко в нета,щеше сам да даде отговор на загадката си.
Както виждам колегата по-горе дори на английски е успял да докопа нещо,а един чуждоезиков сайт винаги буди повече доверие от българските такива.

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Нед 24 май 2009 10:25

morfei1 написа:Скъпо си го взел, от това момче излизаше към 130лв. тубата и гарантира, че маслото е купувано от Германия. Много от АудиБГ членовете карат с неговото масло и са доволни хората.

А откъде го купуват? 10-тина лв е по-скъпо, но нямах време да се ровя, когато трябваше да го сменям
а исках да имам хубаво масло и човека от който купувам винаги продава маркови работи.

Значи след като наляхте 4.5л масло ми е интересно на другата сутрин до къде беше нивото на маслото. До края на нарязаното или до самата чупка която щеката правв горния край?

На другата сутрин беше до самата чупка на щеката, въпреки че се целихме в горния край на защрихованата област.

Според мен отвиване на пропката + вакумно изсмуване е най-правилния начин, но никой не го практикува.
Е аз никой ли съм :P

Before explaining further, after that initial period the dispersants in the oil work to prevent the adhering of the particles in the oil to any of the internal surfaces. These additives are often unique to diesel engines are also the reason why the oil looks so black so quickly, they are doing their job by preventing the soot from building up in any one place instead they are dispersed in the oil evenly throughout the oil sump which prevents sludging and other contamination related issues.

На твое място аз бих се притеснил, че въпросния Кастрол или му липсва тази добавка въобще, или е в по-малки количества, съвсем сериозно, без да се шегувам.
Виж снимките и помисли пак. Според мен поради факта, че никой не сменя с вакуум помпа и старото масло се омешва веднага с новото затова изглежда толкова бързо черно. Дори веднага след наливането става така.
Което за мен не е нормално за хубаво масло. Преди на голфа като го сменях с пробката наливам старото и пак изглежда тъмно, с вакуум помпа седи бистро с хиляди километри :)

jordanpar написа:Едва ли има какво повече да дъвчем и в тая високосъдържателна тема.
Ако авторът и се беше поразровил малко в нета,щеше сам да даде отговор на загадката си.
Както виждам колегата по-горе дори на английски е успял да докопа нещо,а един чуждоезиков сайт винаги буди повече доверие от българските такива.

Темата я дъвчем за да намерим истината. А ровенето в нета предпочитам да го правя тук в клуба
За мен това, че въпросните хора говорят чужд език, изобщо не ги прави по-големи разбирачи :wink:

Ето ги и снимките

Изображение
Изображение
Вижда се че е кафяво - черничко, но е прозрачно за разлика от старото масло, през което не се виждаше защрихованата област.
На пръста ми се вижда леко кафеникавия оттенък. Не е въпросният КАТРАН.

Освететe си мониторите, като гледате за по-добра визия :)

А тубата на маслото е тази:
Изображение
Има логото на Volkswagen на нея и освен това пише, че е за мотори помпа-дюза
A отгоре на капачката има холограмен стикер.

Последна промяна от lyubobg на Нед 24 май 2009 10:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Нед 24 май 2009 10:37

Любе,като идвах при тебе помниш ли какво ти казах за маслото?И аз като тебе когато смених за пръв път маслото на моя голф си изкарах акъла, защо аджаба е черно при положение,че само съм запалил колата и съм минал 20-тина км.Поразпитах тук там хора дето са карали дизели,после се сетих,че и когато бях на тировете,и там маслото ставаше черно мигновенно.Хората ми казаха,че това си е напълно нормално да е така и да не се притеснявам.Притеснително било,ако не стане черно.Не се вкарвай сам в някви филми,защото само даваш луди пари за нищо. :beer

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Нед 24 май 2009 10:55

С този прекрасно заснет отпечатък от пръста,да не изпищиш утре за нещо mhihi mhihi
и наистина--ако автомобилът ти върви добре,няма признаци за влошаване работата на двигателя,разхода ти е същия,както и кефа от карането---я пийни една биричка с подходящото мезе.
А мнението ми за Кастрола в БГ няма да го пиша защото е нецензурно.
Относно разни лога и автомобилни марки които ги слагат на разни продукти---производителите си играят с мъжката психология.
Предложете на една жена един душгел в бяла опаковка и един с голям надпис AVON на него и сами се сещате кой ще избере,нали???
Същото е и при Кастролчето и не само.Има си един буквено-цифров надпис на етикета на всяко масло.От него може да се види какви са свойствата му и експлоатационните показатели.щом са същите,които ти трябват за твоя автомобил,стига разбира се да отговарят на истината--няма значение каква марка е и на какво пише да се слага.

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Нед 24 май 2009 14:38

Снимките долу са на тубата която взех от момчето от ауди.бг, такива етикети не съм виждал никъде по кастролските туби в БГ, а вие?

1.JPG
2.JPG

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Нед 24 май 2009 14:50

tisho_tch написа:Снимките долу са на тубата която взех от момчето от ауди.бг, такива етикети не съм виждал никъде по кастролските туби в БГ, а вие?

Виждал съм. Мисля, че беше от мястото, където си купих и аз кастрола :)

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Нед 24 май 2009 17:22

Колеги, аз си купих оригинално масло от многоуважавания ни колега Niks76, убеден съм, че това масло, което той продава, НЕ е менте.....междудругото цената е повече от перфектна...ето линк за хората, които се интересуват

http://www.diesel-club.com/forum/viewto ... strol#p144

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Нед 24 май 2009 18:16

Alek написа:Колеги, аз си купих оригинално масло от многоуважавания ни колега Niks76, убеден съм, че това масло, което той продава, НЕ е менте.....междудругото цената е повече от перфектна...ето линк за хората, които се интересуват

http://www.diesel-club.com/forum/viewto ... strol#p144

само да добавиш откъде идва твоята убеденост че е оригинално ?

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Нед 24 май 2009 19:50

Просто, защото вярвам на 100% на колегата...

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 25 май 2009 18:32

СЕАТ използват Репсол ама трудно се намира

Потребителски аватар
HAMELION
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот HAMELION » Пон 25 май 2009 18:55

така интересна тема толкова интересна че не разбрах точно какав и е смисала.в начлото някои казанещо после някои сподели нещо после някои пита нешо и накрая пак не се разбрахме :)
само така!!!
аз сащо карам дизели от как имам книжка и в момента карам дизелче и масалцето требе си е черничко ако питате мен.
до колкото знам не сам на 100% сигорен но цвета ми се далжи на по голямата кисилиност на навтата която се оделя при горене.и за това масалцето потамнява.
разбира се ийма и единични случеи на дизелчета с бистро масло но при мен се е случвало наи вече да двигатели след основен ремонт докат не са са разработили дет са вика а и някои японски и кореиски дизели.
това си е мое набл'дени нали не споря с никои.
а от носно смяната на масло с вакум помпа това лично за мен е мноо голяма простотия защото измикваики маслото тя на може да обере боклуците по даното на картера и колкото и да смуче пак си остаяват не е ли да му вратнеш пробката и да го оставиш да се изтече кат орта не е работа.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 25 май 2009 21:07

Въпросният човек в АудиБГ е с ник @ACE, момчето е от Пловдив и работи с куриери.

Според мен не е добре да е до самата чупка, което ще рече на МАХ, защто аз и слагам точно 4л и стига до края на нарязаното на щеката. Според мен това нарязаното е да покаже, че маслото е желателно да се държи на това ниво.

Както казах нормално е да е с такъв цвят, моето е същото. Все пак говорим за сиснетика 5W40, я си помисли как ще изглежда масло 15W40 или 20W40.

Както въпросният @ACE, ми сподели миналата година, маслото Кастрол ТХТ е спряно от производство, единствено може да се набави от оторизирани представителства, на него му беше много интересно как в БГ магазините са така добре заредени от него, че и в 4л туби, а в оторизираните представителства, това масло се продава само в еднолитрови опаковки. Тъй като @Niks76 взема въпросното масло от именно такъв - склад или представителство и то от Франция, можете да бъдете на 200% сигурни, че маслото е истинско.

Да, маслото на Сеат се казва точно Рапсол :wink:

Последна промяна от morfei1 на Пон 25 май 2009 21:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пон 25 май 2009 21:14

пи4ове Кастрол си е хубаво масло като и на мен ми е интересно защо edge не се продава в представителствата на ФВ по европа а се предлага ТХТ и то само в еднолитрови бутилки-може би затова му казват и оригинално 8)

Потребителски аватар
stenly_m
Автомобил: GOLF 4 TDI
Двигател: ASV
Контакти:

Мнениеот stenly_m » Пон 25 май 2009 21:40

И моята след основен ремонт пак и е черно маслото. зимата карам с 5в40 и изглежда по същият начин, но причината е че това масло е тънко, а правейки сравнение с 10в40 което предполагам е било маслото, което си имал преди това...нормално да има разлика и т.н. но за мен твоето масло си е черно и така :)

Върни се в “Дизелови агрегати”