wili98 написа:yossarian написа:...............
Като изключим първото изречение, в което очвидно съм се объркал, не виждам за какво продължаваме спора...
Само да вментна., че термистора за което се опитваш да споменаваш също е елемент на база на ПП материал..
Да не говорим, че по последни спомени 1600 келвин... /брех га станахме толкова нейтив с чичко Келвин... /са около 1300 градуса..?
А подгревните свещи надали се нагряват повече от 600-700.. та ти си прави сметка, с колко се изменя съпротивлението му...да не говорим, че е строго специфично в зависимост от материала, и има една стойност /мързи ме да търся формулата/.. според която стойност, се променя ел съпротивлението на материалите в зависимост от температурата..
Та ако изкараш повече от 15% разлика в работният и режим..
И именно това блах блах кара ел нещата да спират нормалната си работа.. и е толкова бла бла.. че заради него се случват големи бум бум...
Та кажи кога да изчистя темата или по-точно физическите ни отклонения...
Не виждам за какво водим някакви сметки по физика при положение, че и на двама ни това не ни е работа...
Извинявам се за английския, но трябваше да излизам, а ако търсех на сляпо коя буква къде е по клавиатурата, още щях да чукам
Все пак сте ме разбрали.
Не термистора не е половин проводник. Ако наистина искаш да ме убедиш, кажи понеколко му е забранената зона.
Температурен интервал 1600 К сие температурен интервал 1600 С, разлика няма. Виж абсолютна температура К и С се различават точно 273.15
Работната температура на посочените нагреватели стига до 2100. Аз се ограницавам до 1600 за да не скъсявам живота на Pt-Rh термодвойките. Та в работния режим докарват до 250% разлика

Затова в практиката се ползва температурен коефициент Ohm/K, a не процент.
Формулата е:
R=l/s*r
A r e коефициент който се определя от естеството на проводника, т.е. температурния коефициент.
Ако на теб това не ти е работа, на ме ми се случва да е и предпочитам определенията да са точни.
И сега по темата. Аз и горе го бях писал, ама не сте го коментирали. VW използват керамични подгревни свещи, без метален нагревател. Предимството е че топлината се отделя в обема на керамичния елемент, няма загуби за нагряване на паразитни елементи като металната риза и времето заподгряване се намалява до 5 пъти. Съпротивлението на керамиката НАМАЛЯВА с повишаване на темп. Недостатъците, крехки и при неправилен монтаж може да съсипят двигателя
Ако искаш може да заключваш