Подгревни свещи на Б5/АВГ

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Re: Подгревни свещи на Б5/АВГ

Мнениеот feikot » Пет 18 ное 2011 20:13

С допирането,да чакам искра ли като допра или ? Защото трудно да разбера така.Ще пробвам с лампата.

Слизам даже да ударя една пробна ламба !

Ivelin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivelin » Пет 18 ное 2011 20:20

feikot написа:С допирането,да чакам искра ли като допра или ? Защото трудно да разбера така.Ще пробвам с лампата.

Слизам даже да ударя една пробна ламба !

Да колега при допиране до свещта ако е работеща би трябвало да има искра но наистина много внимавай че където другаде да допреш кабела по двигателя и ще има МНОГО искри.За пробната лампа ако си карал скоро колата няма да е изстинала достатъчно че да включи подгревните свещи. Ако не си я кара днес може и да сработят че навън е около 5 градуса :) . Да кажеш после как е минал теста :).

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 18 ное 2011 20:49

Не светна,ама и двг си беше топъл,опредеделено беше над 5 градуса антифриза.Външната около 4-5.

Иначе днес с този тест с искрата и 4те не сработиха.Утре отивам до моргата да взема 4те,ако работят и тогава ще търся ел проблем ако има.

Стават ли свеши от друг двг ?

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 18 ное 2011 21:26

Ivelin написа:
gancho написа:
И 4те са заминали,мери ми ги майстор.Относно първия проблем,с който е пусната темата,не съм го разрешавал.

Ами премери си ги сам,нали имаш мултицет.Аз миналата година по това време установих,че само една не е изгоряла.Мериш на свещта най-отгоре и на маса,без да ги сваляш-трябва да е някъде 1,20 Ом доколкото си спомням.И точно толкова струват БОШ - 26лв ги плащах в Киров.Точно БОШ бяха и старите.
А ако не си оправил захранването-защо са ти работещи свещи :screwy

Колега 4 свещи по 1.2 ом-а идват на 0.3 Ом-а а това си е бая малко.
До колегата дето толкова се чуди с тия проблеми, ами сутрин преди да запалиш закачи 1 пробна лампа на шината или там каквото ти идва до свещите и виж дали ще светне като дадеш на контакт. За свещите няма какво да ги мериш хващаш 1 кабелче от +-на аку-то и съвсем набързо го допираш до свещта, ще разбереш дали е изгоряла или не(само внимавай да не опираш никъде другаде) :). На тия свещи работата им е не сам ода греят преди да запалиш а и поработват и след това доколкото знам така че е хубаво да си работят дори и да пали колата.

Виждам,че разбираш закона на ОМ :bowdown .Като разделиш напрежението (12V) на съпротивлението(0,3 Ом-а)получаваш тока.12:0,3=40А.Предпазителя е 80А-с двоен запас.Сметките са верни,нали.
п.п. на свещите пише 11V-може би отчитат спад на напрежението при подгрев,без да е стартиран дв./алтернатор.
До автора-купи си повече бройки (за резерв) свещи от моргата щом са по 5лв.,ако намериш да са БОШ още по-добре,но си носи мултицет-ако работят ще ти покаже 1,1-1,2 Ом,ако са изгорели-ще ти стои единицата в ляво на екрана.Ти си ги мери и не вярвай,като търговеца те уверява,че са работещи mhihi

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 18 ное 2011 21:33

feikot написа:Не светна,ама и двг си беше топъл,опредеделено беше над 5 градуса антифриза.Външната около 4-5.

Иначе днес с този тест с искрата и 4те не сработиха.Утре отивам до моргата да взема 4те,ако работят и тогава ще търся ел проблем ако има.

Стават ли свеши от друг двг ?

Извади куплунга на темп. датчик на антифриза (син е на цвят при мен).Тогава врътни ключа на подгрев-така симулираш студен дв.,но ще ти набие грешка,но след време сама се чисти.Би трябвало без датчик да пуска подгрева,но не съм 100% сигурен.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 18 ное 2011 21:39

Стават ли свещи и от други модели коли/двг ??? И директно да меря свещта,така ли ? Мултицета на колко ома трябва да го пусна ?
Изображение

Абсолютно същия е моя.

Той тоя датчик ми е заминал и постоянно ми дава грешка,аз го казах по-нагоре,утре може да взема нов и да го сменя направо и него,да го еа.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 18 ное 2011 21:51

Слагаш го на 200 или вдясно-за диоди-тъкмо ще ти писне,като е здрава свещта :banana и също ще ти покаже съпротивлението.А датчика е чест дефект,аз го смених с някакъв испански -37лв.(или 27,не помня точно) от Ауто + преди година и нещо.
Кабелите ги забучваш на средна и на дясна дупка на уреда,ако и това не знаеш да ти кажа mhihi

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 18 ное 2011 21:57

Сигурен ли си,че ще реагира на верига ??? Защото това съпротивление ще дойде доста за 0.3 волта,които пуска мултицета за сигнала.Така си мисля поне.Иначе датчика е 27 лв. Можеш ли да ми обясниш,точно,ама точно къде се намира,защото мисля,че е на един тройник отзад между двг и купето.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 18 ное 2011 22:12

feikot написа:Сигурен ли си,че ще реагира на верига ??? Защото това съпротивление ще дойде доста за 0.3 волта,които пуска мултицета за сигнала.Така си мисля поне.Иначе датчика е 27 лв. Можеш ли да ми обясниш,точно,ама точно къде се намира,защото мисля,че е на един тройник отзад между двг и купето.

Ами пробвай-допри двете сонди една до друга-ще ти покоже 0,8-0,9 Ом-това е съпротивлението на уреда+двата кабела на уреда.Извади единия кабел от уреда и бръкни в освободената дупка с другия-Ще ти покаже 0,3-0,4-0,5 Ом.Това е съпротивлението на уреда и единия кабел.
Така,че реално съпротивленито на свещта е по-малко от 1,2Ом ,защото трябва да се извади съпротивлението на уреда,но да не издребняваме.Но тези малки съпротивления не се мерят толкова точно.Написал съм колко трябва да показва работеща свещ и това ти е достатъчно.
Относно датчика -точно там е и има някъде тук много хубава тема за смяната му, със снимки .

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 18 ное 2011 22:21

1.2 ома на 1 свещ ?! Така и това на 200 ома ?

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 18 ное 2011 22:24

:да:
+ - 0,2 V също не е проблем

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 18 ное 2011 22:30

Темата за температурния датчик,можеш ли да я намериш,че не можах аз ?

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пет 18 ное 2011 23:07

gancho написа:Слагаш го на 200 или вдясно-за диоди-тъкмо ще ти писне,като е здрава свещта :banana и също ще ти покаже съпротивлението.А датчика е чест дефект,аз го смених с някакъв испански -37лв.(или 27,не помня точно) от Ауто + преди година и нещо.
Кабелите ги забучваш на средна и на дясна дупка на уреда,ако и това не знаеш да ти кажа mhihi

Колеги какво се занимавате с уреди и подобни глупости? След като свещите ще са от морга взимаш 20см кабел и мериш-допираш горната част на свеща(там където за какрепя кабела)на едната клема на акумулатора,а на другата клема допирате кабелаот едната страна а другата страна на кабела допирете на резбата на свещите или някъде на самия корпус и се вижда много по-добле отколкото с мултицет ,а и може да се виде дали всичките свещи греят за едно и също време,което мултицета няма как да го хване.
Поздрави и дано съм бил полезен

Ivelin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivelin » Пет 18 ное 2011 23:27

red.devilll написа:
gancho написа:Слагаш го на 200 или вдясно-за диоди-тъкмо ще ти писне,като е здрава свещта :banana и също ще ти покаже съпротивлението.А датчика е чест дефект,аз го смених с някакъв испански -37лв.(или 27,не помня точно) от Ауто + преди година и нещо.

Колеги какво се занимавате с уреди и подобни глупости? След като свещите ще са от морга взимаш 20см кабел и мериш-допираш горната част на свеща(там където за какрепя кабела)на едната клема на акумулатора,а на другата клема допирате кабелаот едната страна а другата страна на кабела допирете на резбата на свещите или някъде на самия корпус и се вижда много по-добле отколкото с мултицет ,а и може да се виде дали всичките свещи греят за едно и също време,което мултицета няма как да го хване.
Поздрави и дано съм бил полезен

Прав е колегата само да вметна едно предупреждение ако я правиш тази заигравка с кабела внимавай къде държиш свещта. За няколко секунди "главата" отпред става червена от нагряване и пръстчетата заминават :).

До колегата Ганчо : Прав си колега така става като не прилагаш закона на ОМ а само си смяташ съпротивления :-).

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Съб 19 ное 2011 15:04

Ivelin написа:Прав е колегата само да вметна едно предупреждение ако я правиш тази заигравка с кабела внимавай къде държиш свещта. За няколко секунди "главата" отпред става червена от нагряване и пръстчетата заминават :).

Отвратително си прав :banghead: сега показалеца и палеца ми имат прилични мазолки.

Свещите са Beru пише,че са мейд ин Джърмани,за около 3 секунди ми изгарят пръста.

Сутринта пробвах с лампата дали ходи ток,ходи и всичко е наред.Сега ще сменя и датчика за температурата на антифриза и се надявам да нямам проблеми зимата.Благодаря ви.

ПС Само не разбрах,стават ли свещи от други модели двг и марки ??? Тоя в моргата ми каза,че от 90 коньовия били същите.

Върни се в “Дизелови агрегати”