1.9 ПД 131 - харчи масло - РЕШЕНО!
- vasko__2
- Автомобил:
- Двигател:
Re: 1.9 ПД 131 - харчи масло!
Правилно ти казват- провери турбината. И колко го настъпваш?-Завода производител дава разход на масло до 1(един) литър на 1000 км да е в нормите.Презастраховали са се...
vasko__2 написа:Правилно ти казват- провери турбината. И колко го настъпваш?-Завода производител дава разход на масло до 1(един) литър на 1000 км да е в нормите.Презастраховали са се...
незнамот къде си гопрочел това че дават 1л. разход но се бъркаш много, немците на вартбурга не дават такъв разход на масло!!!двигател на 300000 км да го караш с пълна синтетика няма смисъл, сипвай менерално 15/40 и карай !!!
Аз имам ПД да ти кажа колега от как сам купил колата сам е обслужил маслото е VW beshe 5/30 за 30хиляди километра от тия 30 15 да сам навартял а маслото изобшто не го е барала..
- vasko__2
- Автомобил:
- Двигател:
Ти се бъркаш пич, утре ще снимам и ще ти покажа.Аз не казвам,че е добре такъв разход просто казах какво дава завода и ,че се е доста презастраховал в случая..
- soto73
- Автомобил: VW Passat B8 SPORT 2TDI BMT
- Двигател: CRLB 2015
- Контакти:
samara написа:vasko__2 написа:Правилно ти казват- провери турбината. И колко го настъпваш?-Завода производител дава разход на масло до 1(един) литър на 1000 км да е в нормите.Презастраховали са се...
незнамот къде си гопрочел това че дават 1л. разход но се бъркаш много, немците на вартбурга не дават такъв разход на масло!!!двигател на 300000 км да го караш с пълна синтетика няма смисъл, сипвай менерално 15/40 и карай !!!
vasko__2 написа:Ти се бъркаш пич, утре ще снимам и ще ти покажа.Аз не казвам,че е добре такъв разход просто казах какво дава завода и ,че се е доста презастраховал в случая..
Колегата васко_2 е прав!Пише го в инструкциите за експлоатация!А и по-горе колегите казаха,че на ПД мотор не се слага минерално!Не давай неуместни съвети колега samara!
- netizen
- VW експерт
- Автомобил: ID7 Pro Tourer
- Двигател: APP550
- Контакти:
samara написа:двигател на 300000 км да го караш с пълна синтетика няма смисъл, сипвай менерално 15/40 и карай !!!
айде още един титан на технологичната мисъл

въобще наясно ли сте какво ще се случи ако на TDI-PD мотор му се сипе минерално масло ?!?
на TDI-PD се слага единствено и само масло отговарящо минимум на спецификация VW505.01

netizen написа:samara написа:двигател на 300000 км да го караш с пълна синтетика няма смисъл, сипвай менерално 15/40 и карай !!!
айде още един титан на технологичната мисъл![]()
въобще наясно ли сте какво ще се случи ако на TDI-PD мотор му се сипе минерално масло ?!?
на TDI-PD се слага единствено и само масло отговарящо минимум на спецификация VW505.01
тази спецификация си е имат както пълната и полусинтетиката, така и минералното масло.
-
- Автомобил:
- Двигател:
samara написа:
тази спецификация си е имат както пълната и полусинтетиката, така и минералното масло.
Не, тази спецификация е само на синтетични масла. На ПД двигатели с променлив интервал на смяна на маслото се слага и 507.00 (удължен пробег до 50К км)
Всички майстори ме обеждаваха, че проблема е в турбината, но след нейното демонтиране се оказа че е в добро състояние, вероятно е сменяна с нова 2007г.
Продължихме със сваляне на глава, за да се стигне до сегментите. Оказа се че единият маслен сегмент се спекъл /свил/.
Лагери, повдигаччи, гумички на клапани и сегменти бяха сменени и сега трябвя дя навъртя известни километри, за да се сработи всичко и да видим дали ще спре да харчи масло.
Първите дни колата не работе ше много добре, сутрин изпушваше, но вече се пооправят нещата.
Като се замисля проблема можеше да се диагностицира ако предварително се беше проверило колко духа и имали пръски масло от тръбата която отива от подкартерните газове към турбо пътищата.
Продължихме със сваляне на глава, за да се стигне до сегментите. Оказа се че единият маслен сегмент се спекъл /свил/.
Лагери, повдигаччи, гумички на клапани и сегменти бяха сменени и сега трябвя дя навъртя известни километри, за да се сработи всичко и да видим дали ще спре да харчи масло.
Първите дни колата не работе ше много добре, сутрин изпушваше, но вече се пооправят нещата.
Като се замисля проблема можеше да се диагностицира ако предварително се беше проверило колко духа и имали пръски масло от тръбата която отива от подкартерните газове към турбо пътищата.
- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
k_garchev написа:Това масло 5W40 според мен не е подходящо(вече) за този двигател!Все пак двигателя е на 300000км(може би)!Лично мнение-по-добре при смяната сипи 10W40!
и как ги преценявате тия неща бе ???

- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
samara написа:тази спецификация си е имат както пълната и полусинтетиката, така и минералното масло.
хайде да ми покажеш едно минерално със сертификат 505.01

rado_mit написа:k_garchev написа:Това масло 5W40 според мен не е подходящо(вече) за този двигател!Все пак двигателя е на 300000км(може би)!Лично мнение-по-добре при смяната сипи 10W40!
и как ги преценявате тия неща бе ???.. че и акъл давате
.. за 10г. не разбрахте ли че маслото за PD е 5W30 и има защо да е само такова
Новото масло, което сложих е Мобил 5W30 на него си пише че е за ПД.
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
rado_mit написа:k_garchev написа:Това масло 5W40 според мен не е подходящо(вече) за този двигател!Все пак двигателя е на 300000км(може би)!Лично мнение-по-добре при смяната сипи 10W40!
и как ги преценявате тия неща бе ???.. че и акъл давате
.. за 10г. не разбрахте ли че маслото за PD е 5W30 и има защо да е само такова
Какво ще и стане на ПД с 10W40

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
аз пък друго не разбирам ... като ми кажат колата ти е стара и е на 300++ км затова сипвай по гъсто масло ... ми ако колата не ми гори масло? Ей на сега съм с Мотул специфик пълна синтетика 5/40 а карам Б4 от 96-та. И какво излиза че си скапвам колата с това масло ли или че ще спстя 20-30-40 лв за 10 к км от масло?
- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Vanich написа:.... Маслото, което съм сложил е оригинално на Ауди за ПД/пълна синтетика/, в официалните представители на групата го продават!
И преди да сменя тандем помпата и ремонтният комплект гореше масло, но тогава беше силно разредено с нафта! Сега е нормално гъсто маслото предполагам, че нафтата се изпарила. Скоро обмислям да сменя пак маслото за да съм сигурен, че проблемът не е от останала нафта.
Факт е че колата припушва само черно при настъпване сиви и бели пушеци няма, така че се чудя къде изчезва.
сега ти "видях" това мнение .. това ти е проблема колега .. маслата които "издържат" на по голямо от 2%-3% "разреждане" с гориво /и вода/ са т.нар. Marina клас .. демек яхтени и за моторни лодки .. нафтата тотално ти е унищожила маслото като качества ..
П.С. .. ако ти хареса Мобил .. за следващата смяна .. ме потърси в Платения раздел