Golf 4, 1.9TDI / 110 vs Octavia 1 1.9TDI / 110

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
gancho
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf 4, 1.9TDI / 110 vs Octavia 1 1.9TDI / 110

Мнениеот gancho » Чет 01 мар 2012 17:32

P.S. Тоя фейслифт почва от 7 бона нагоре. Страшна октавия ще излезе тая шкода. И двойката и единицата явно държат цени

Явно държат цени,защото няма достатъчно предлагане.Ако ще даваш над 7к се огледай за пассат,вече си в горния клас.
Знам ще кажете скъпо обслужване-носачи,но тук има и +...Но аз имам пасат Б5 и освен всички плюсове пред Октавията,пасата си има и минуси(не са носачите mhihi ),а .....малкия просвет :banghead: ,за БГ действителност си е проблем... :banghead:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 01 мар 2012 20:21

И аз иках да си взема Октавия, ама нямаше добра. Като имаше една прилична ми беше далеч и нямах вече парите. За това си взех едно по-старо Пасатче. Да сме живи здрави само. Фейслифта е изключително красив автомобил. За това на твое място бих взел него.
Ако ти харесва возията на Голф то издълженото купе на Октавия трябва да ти носи още по-голямо удоволствие.

Потребителски аватар
kn9453
Автомобил:
Двигател: AHF 99

Мнениеот kn9453 » Чет 01 мар 2012 21:02

И Аз се нареждам до тези дето харесват Октавия-та !!! Но не можах да намеря приличен екземпляр при това изках "седан" а те бяха или комби,или хеч.И така както всички взех Голф4.

Главата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Главата » Чет 01 мар 2012 22:22

Със сигурност няма да е пасат, особено B5, още повече сравнено с октавията. И определено изборът ми е повлиян от сумите, които бих дал за ремонти по тва и онова на лъскавия пасат. Нищо лошо, ФВ ми е любимата марка, започвайки от Лупо та чак до Транспортера. Пасата ми беше тръпка, но онзи, кораба. Преди време се бях навил (все още тази муха лети из апартамента в Младост:)) за едно симпатично Лупо и след време T4 дълга база, но прецених, че докато дойде времето да се субсидирам за тези две бебчета може би ще трябва вече да си подновявам психото всяка година, та се спрях на симпатично и доволно широка, побираща цялата настлона маса от офисът ми без никакво сгъване, октавия 2, но те вече вървят по над 12к. Така че, падам си по големи и пъргави коли, защото тях винаги можеш да ги караш бавно и празни, докато при малката кола, колкото и да се напъваш не можеш да я напълниш с 4 кашона с буркани, да ги закараш на село и по пътя да си купиш още 10 килограма картофи :D Всичко в реда на шегата. Замислям се единствено над мнението на колегата с двете дечица, но някак не мога да си представя и аз с двете (не толкова малки) деца да се придвижваме единствено с голфа. Все си мисля, че това място би ми свършило много по-полезна работа, и искрено се надявам да го запълвам, когато си взема такава. А виждам че и октавията била с около 100-ина кила по-тежка. Не мисля че ще и е чак толкова тежко, с тез 10 коня отгоре (сравнявам я със служебната фабия 101к.с., която върви на пушка!) Може би малко попрекалявам с писаното,ама какво да направя като ми се отвори приказка :D

Потребителски аватар
mitko85
Автомобил: E91
Двигател: M47

Мнениеот mitko85 » Чет 01 мар 2012 22:50

Щом говориш за пътувания с кашони с буркани, кила картофи и две не малки деца, според мен октавия комби е твоят автомобил. Както казаха колегите по-горе, на една и съща платформа са с голф4, ауди а3 и т.н., сравнително здрави коли са, които си имат дребните дразнещи забележки. Г4 вариант не отстъпва много по обем на октавия комби, но е малко по-скъп. Разликата в двата автомобила е интериора и материалите за изработката му, ако не държиш на тях, мятай се на октавията.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Чет 01 мар 2012 23:01

Извинявам се - октавията е на платформата на голфа, грешка при превода mhihi

Все пак съгласете се, че е по-широк от 4-ка хечбег. Ако е 4-ка комби там нещата са по-различни.

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Пет 02 мар 2012 0:01

instantaccess написа: Ако е 4-ка комби там нещата са по-различни.

При октавия комби след задните седалки и варианта няма нищо общо като обем (назад на широчина пък...).Шкодата назад си е по дълга и широка.
Междуосията октавия, голф ,бора е същото ,ама 1:1.
Обаче "корубите" назад са си различни.Разбира се не е това най важното.
Просто като подробност.

ПП Колегата трябва да пробва и двете.

Последна промяна от mariovasi на Пет 02 мар 2012 0:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Special mk3
Автомобил: Vw Golf Mk3
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Special mk3 » Пет 02 мар 2012 0:09

Според мен си Вземи Шкода

Главата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Главата » Пет 02 мар 2012 0:38

mitko85 написа:Щом говориш за пътувания с кашони с буркани, кила картофи и две не малки деца, според мен октавия комби е твоят автомобил. Както казаха колегите по-горе, на една и съща платформа са с голф4, ауди а3 и т.н., сравнително здрави коли са, които си имат дребните дразнещи забележки. Г4 вариант не отстъпва много по обем на октавия комби, но е малко по-скъп. Разликата в двата автомобила е интериора и материалите за изработката му, ако не държиш на тях, мятай се на октавията.

Това с бурканите и картофите беше шегичка :D Със сигурност ви се е налагало все някога да пренесете някой супер обемист предмет, който не би влязъл в по-малък автомобил никога. Чувството е уникално. За трипа до Виена съм много благодарен че ползвахме Т4 дълга база, отзад направо си спаха на почивки, да не говорим от какво количество бира освободихме карфур. Типични (български) футболни запалянковци в Европа. Не казвам че искам да возя същите боклуци и в шкодата, но за 4 човека смятам че е доста комфортна, с оглед пространство, ТА за това явно си държи и цена от 7300 нагоре... и пак се връщаме там от където тръгнахме и ще си остана само с регистрацията в skodaclub:)

Главно мисълта ми беше в коя кола има повече желязо, всичко останало вече е избрано...

Ivelin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivelin » Пет 02 мар 2012 7:44

Колега като си взимах колата и аз бях пред подобна дилема.
Само където до мен нещата седяха така: Двигателя беше решен 110 АФН, исках голяма кола задължително (което изключваше голф-а), но ходя много за риба и не пазя колите (което изключваше пасат Б5 и нагоре въпреки че на едно 4х4 бая му се замислих и ако не беше маслото дето не бяха успели да измият ...) и след проби на Октавийките ми дойдоха тесни (говоря за първата октавия не знам дали бяха преди или след фейслифта).Така че според мен една октавия далеч не е толкова по голяма от голф, да речем че зад мен беше почти невъзможно да седне възрастен човек и то при положение че и на мен не ми беше удобно отпред - и на ширина и на дължина :). По удобно съм се чувствах в едно Гранде Пунто което карах известно време въпреки че е по малка кола. Така че пробвай ги и двете нищо чудно за шофьора голфа да е по удобен а една кола ако човек е без деца в 90% от случаите се кара с 1 или 2-ма човека вътре.
П.С. Аз съм към 2-та метра 120+ кг та може и заради това да седят така нещата със шкодата :)

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Пет 02 мар 2012 8:25

Аз като търсих кола гледах и две Октавии. Едната беше гола като пушка, а другата(110-ка) беше със разсипан интериор, имал две деца човека и вътре яли, драли...За 7к имаш много варианти, Голф, Октавия, А4, Пасат, Леон, Толедо..трябва да си прецениш кое те влече най-много, от кое имаш нужда и да търсиш добър екземпляр.

Главата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Главата » Пет 02 мар 2012 9:50

Ivelin написа:П.С. Аз съм към 2-та метра 120+ кг та може и заради това да седят така нещата със шкодата :)

И аз съм към 2 метра и в Г4 при удобно за мен положение на шофьорското място (макс височина и почти макс назад), зад мен не можеше да седи комфортно възрастен човек. В служебната Октавия 2 (2007) пробвах, след като си нагласих седалката за удобно каране, да седна отзад и имаше доволно място за мен зад шофьроската.
Та май остава само дилемата $. Даже вече разглеждам wizzair, дали биха ударили едно рамо при евентуален трип до mobile.de (85 лева в едната посока със самолет, като платя и на някой френд да гледа печката, към 170 лева в едната посока, на връщане-по земя, като не вярвам да отидат повече от 300 лева за тунджа;))

Потребителски аватар
legaltk
Автомобил: 1.9 TDI
Двигател: AXR

Мнениеот legaltk » Нед 04 мар 2012 7:08

Главата написа:...Не мисля че ще и е чак толкова тежко, с тез 10 коня отгоре (сравнявам я със служебната фабия 101к.с., която върви на пушка!) :D

Фабията със 101-мотор не я сравнявай - много е лека.
Октавия със 101-мотор е на границата на (не)търпимото като мощност и въртящ момент (още повече за комби), но този двигател ПД е малко по-скъп за обслужване.
Разстоянието между предни задни седалки на О1 е малко. При О2 е по-различно.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Нед 04 мар 2012 11:58

legaltk написа:
Главата написа:...Не мисля че ще и е чак толкова тежко, с тез 10 коня отгоре (сравнявам я със служебната фабия 101к.с., която върви на пушка!) :D

Фабията със 101-мотор не я сравнявай - много е лека.
Октавия със 101-мотор е на границата на (не)търпимото като мощност и въртящ момент (още повече за комби), но този двигател ПД е малко по-скъп за обслужване.
Разстоянието между предни задни седалки на О1 е малко. При О2 е по-различно.

Ако си сигурен,че 101 коня мотор е на границата на натърпимото може да дойдеш да се повозиш малко и да видиш на коя граница е.116 и 131 коня са доста по-мощтни ,но и 101 си навървява доста или моя има неща доста преработки по него които незнам и затова си навървява толкова :Mr Green Fun .
Не пишете глупости,които сте ги чули от някой друг и не сте опитали на ваш гръб ,защото така само може да заблудите колегите при избора на мотор.От към поддръжка е по-скъп от роторна помпа с което съм съгласен,но не е кой знае колко фрапиращо

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Нед 04 мар 2012 12:06

101 коня Помпа-дюзата компесира по-малкото си коне с големия си въртящ момент и пак си навървява доволно. И честно казано дали ще е 101 или 110 коня разликата няма да се усети чак толкова(откъм вървеж). Лично аз ако ще е фабия ще търся 131 коня РС-ка (ако ще е гарга,поне да е рошава :lol: )

Върни се в “Дизелови агрегати”