Двигател VW LT 2.4 Diesel чука разпръсквач?
Re: Двигател VW LT 2.4 Diesel чука разпръсквач?
Колега,моя ААЗ така чукаше още като го взех.Диагнози чух всякакви.След 30-35хил.км духна гарнитура на главата и го отворих!Занесох главата за проверка на известен във Варна майстор,установи хлабав бренер.Няма да го сменяме,ще ти оправя твоя!Оправи го,монтирахме главата и всичко ОК!След 2-3хил.км.пак се разчука,аз пък се правя,че не го чувам.Вече около 50хил.км.съм минал и не се е счупил още(да не чува дявола).Ти си решаваш,да ли да отваряш мотора. 

DE4O написа:Колега,моя ААЗ така чукаше още като го взех.Диагнози чух всякакви.След 30-35хил.км духна гарнитура на главата и го отворих!Занесох главата за проверка на известен във Варна майстор,установи хлабав бренер.Няма да го сменяме,ще ти оправя твоя!Оправи го,монтирахме главата и всичко ОК!След 2-3хил.км.пак се разчука,аз пък се правя,че не го чувам.Вече около 50хил.км.съм минал и не се е счупил още(да не чува дявола).Ти си решаваш,да ли да отваряш мотора.
Ами аз ако знам какво чука ще ми е по-лесно да преценя дали да отварям мотора или не.
Обиколих вече много "майстори" в София и Перник, но никой не може да познае какво чука.
Диагнозите бяха следните:
Чука разпръсквач
Клапаните са с повече луфт
Вакуум помпата на спирачките
Хлабав бренер
Бутален болт
Ремонтите бяха следните:
1.Ремонтирах вакуум помпата на спирачките
2.Направих реглаж на клапаните
3.Ремонтираха ми дюзите - 2 от шестте бяха много зле
От всички изпроени ремонти, нямаше никакъв ефект освен от ремонта на дюзите. След него колата започна да върви много по-добре особено в баирите. Преди беше пълен мъртвец и пушеше.
Сега остана да отварям двигателя, но не мога още да си стъпя на краката финансово.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Колега , сподели ,като оправиш колата ,от какво е било...
samo_pechka написа:Колега , сподели ,като оправиш колата ,от какво е било...
Здрвей колега samo_pechka

Колата ми вече работи много по-добре

Главата беше демонтирана и проверена в сервиз за глави. Почти всичко беше ОК. Имаше дребни забележки като недостатъчно дълбоко набити легла на клапани на 5 и 6 цилиндър, но това не беше причината за металния шум (чукане) в мотора/главата. Гарнитурата на главата се оказа от най евтините ментета - беше по-тънка и не беше метална. По книга при този ремонт, гарнитурата е с три маркера, трислойна, метална и е дебела 1,63 мм. Поставената гарнитура беше от някакъв мек материал, еднослойна и в несплесканата си част беше прекалено тънка- 1,58 мм.
На 5 и 6 цилиндър върху буталото имаше следи от лоша работа на цилиндрите - нещо като шлака. Според майстора, това са следи от лошо работещите дюзи, които ремонтирах наскоро.
Освен това настройката на ГНП беше направена на максимално предварение (аванс) и това допълнително изостряше чукането в мотора.
В крайна сметка, след ремонта мотора работи много по-меко и се чува съвсем леко почукване. Запалихме колата без щифта (осичката) на вакуум помпата и мотора мърка като коте, без да чука. Осичката, която взех от една морга, не била за този двигател (според майстора), а е от Ауди 2,3 бензин и е с около 4 мм по-къса.
Полученият луфт се оказа причината за чукането. За съжаление набутах много пари и време докато открия колко съм глупав за да не се сетя сам да запаля мотора без остта на вакуум помпата

Дано темата е от полза и на други колеги

Явно съм прекалено доверчив...
В предишния си пост написах, че без остта на ваккум помпата, мотора мърка като коте. Да ама аз не го чух с ушите си, а пак повярвах на майстора. Днес свалих вакуум помпата, за да измеря остта и да търся друга. Бях изненадан да видя, че остта си е точно тази, каквато трябва да е:
Вакуум помпата ми е с парт номер Pierburg 069 145 101А
Осичката ми е с дължина 71 мм и диаметър 16 мм (парт номер 075 145 307).
Реших лично да запаля колата без монтирана вакуум помпа и да чуя как "мърка".
Уви, чука си както преди

Много ме депресира мисълта за бутален болт или нещо друго надолу от главата.
Въпреки това имам тайна надежда да е свързано с центровката. В Петък имам записан час при колегата майстор на дизели Виктор от бакърена фабрика:
viewtopic.php?f=13&t=18377&hilit=%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0
Не знам защо е толкова трудно да се прецени какво чука в този мотор?
Стискайте палци да приключи "драмата", че останах без пари и нерви

Вакуум помпата ми е с парт номер Pierburg 069 145 101А
Осичката ми е с дължина 71 мм и диаметър 16 мм (парт номер 075 145 307).
Реших лично да запаля колата без монтирана вакуум помпа и да чуя как "мърка".
Уви, чука си както преди

Много ме депресира мисълта за бутален болт или нещо друго надолу от главата.
Въпреки това имам тайна надежда да е свързано с центровката. В Петък имам записан час при колегата майстор на дизели Виктор от бакърена фабрика:
viewtopic.php?f=13&t=18377&hilit=%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0
Не знам защо е толкова трудно да се прецени какво чука в този мотор?
Стискайте палци да приключи "драмата", че останах без пари и нерви

- samo_pechka
Дано вече да се оправи пущината ...Кажи после как е .
Бях днес при майстор Виктор. Сега карам "друга" кола
Чукането си го има и вероятно е от двигателя - не е в главата, не е в дюзите/помпата или вакуум помпата
.
Хубавото е, че колата вече е коренно различна. Пали от четвърт оборот и то всички цилиндри, а не само 4-5
Не пуши бяло както след последното сваляне на главата. Освен това върви много повече от преди.
Колегата Виктор е много точен и съм много доволен от него. Момчето разбира наистина и работи с акъл.
Направи ми центровката, както трябва да е и ми регулира обоготяването на горивната смес и ниските обороти. Сега работи много тихо и меко.
Накратко колата е много по-добре, въпреки, че продължава да чука. Освен това поддържа по-ниска температура - не, че преди грееше, но се усеща разлика.
Пали и върви като самолет
. Взе ми наистина смешни пари и беше изключително коректен. Благодаря на dobrin, че ми го препоръча
Като я настъпя се изстрелва доста добре, изпушвайки съвсем леко черен дим.
Ако някой ден реша проблем с чукането ще пиша пак

Чукането си го има и вероятно е от двигателя - не е в главата, не е в дюзите/помпата или вакуум помпата

Хубавото е, че колата вече е коренно различна. Пали от четвърт оборот и то всички цилиндри, а не само 4-5

Не пуши бяло както след последното сваляне на главата. Освен това върви много повече от преди.
Колегата Виктор е много точен и съм много доволен от него. Момчето разбира наистина и работи с акъл.

Направи ми центровката, както трябва да е и ми регулира обоготяването на горивната смес и ниските обороти. Сега работи много тихо и меко.
Накратко колата е много по-добре, въпреки, че продължава да чука. Освен това поддържа по-ниска температура - не, че преди грееше, но се усеща разлика.
Пали и върви като самолет

Като я настъпя се изстрелва доста добре, изпушвайки съвсем леко черен дим.
Ако някой ден реша проблем с чукането ще пиша пак

-
- Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
- Двигател:
- Контакти:
Колега, имах подобно чукане на една от предшните ми коли Венто - так так так ,абсолютно ритмично....какво ли не правих...сегменти,глава,дюзи...
Оказа се бутален болт, смяна бутала , шлайф и заспа
Поздрави
Поздрави
WasteLand_TD написа:Колега, имах подобно чукане на една от предшните ми коли Венто - так так так ,абсолютно ритмично....какво ли не правих...сегменти,глава,дюзи...
Поздрави
Благодаря ти за информацията колега

И аз вече си мисля, че вероятно е бутален болт. За съжаление, за да разбера трябва пак разглабяне. Гарнитурата на шестака е ужасно скъпа и затова се въздържам за момента.
Много ме яд, че чукането се появи след основен ремонт - смених бутала, сегменти, шлайф на цилиндри и вал, нови основни и биелни лагери и резултата е това чукане. 1500 лв съм назад и вече мисля да се предам. Ще я карам така докато се счупи (ако се счупи). Иначе колата е страхотна и не мога без нея - направо съм влюбен

Поздрави,
- samo_pechka
Очаквах да е това , то друго вече не остана , аз си го имах и съмнението де , бях го и споделил
samo_pechka написа:Не се засягай колегапросто и ние, не винаги можем да помогнем
.Аз ти видях въпроса , но не съм се занимавал с ЛТ модели и не посмях да дам мнение , да не те подведа нещо
Но е хубаво ,че сподели с нас съмнението си - клапан ....аз между другото се учудих малко от това , не очаквах клапан да прави тоя проблем ( според симптомите и "номера" с дюзата ),но...както и да е.Да ти кажа ,по- ми се въртеше за бутален болт
,добре , че не е бил той
-
- Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
- Двигател:
- Контакти:
Не ми се вярва да направи проблем, просто е дразнещо. Аз минах така около 30000 км.
Като дадох Вентото на баща ми той се ядоса (щото верно дразни това чаткане) и му направи ремонт.
До преди това къде ли не ходих какво ли не правих - няма оправия...
П.С
Нещо любопитно..След многото търсене ме насочиха към Агоп - дизелджия легенда бил и т.н
Отивам аз, слизам от колата (ама Я оставям да работи) и питам един човек - така и така къде се намира Агоп?
И човека вика - аз съм Агоп (седнал беше пред гаража и си пушеше ли кво беше забравил съм).
Викам му - чуваш ли как чука (а то сме на около 10-на метра от колата).
Без да стане, казва - Момче, това чукане ти е някъде в полите на някое бутало.....
Мислех си, че ме пързаля....а той изрода (в добрия смисъл) позна...
Мотора беше 1.9ТД AAZ

Като дадох Вентото на баща ми той се ядоса (щото верно дразни това чаткане) и му направи ремонт.
До преди това къде ли не ходих какво ли не правих - няма оправия...
П.С
Нещо любопитно..След многото търсене ме насочиха към Агоп - дизелджия легенда бил и т.н

Отивам аз, слизам от колата (ама Я оставям да работи) и питам един човек - така и така къде се намира Агоп?
И човека вика - аз съм Агоп (седнал беше пред гаража и си пушеше ли кво беше забравил съм).
Викам му - чуваш ли как чука (а то сме на около 10-на метра от колата).
Без да стане, казва - Момче, това чукане ти е някъде в полите на някое бутало.....

Мислех си, че ме пързаля....а той изрода (в добрия смисъл) позна...
Мотора беше 1.9ТД AAZ

-
- Автомобил:
- Двигател:
А някой може ли да каже дали на този двигател някакси може да му се увеличат малко конете
Върни се в “Дизелови агрегати”