Двигател VW LT 2.4 Diesel чука разпръсквач?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
DE4O
Автомобил:
Двигател:

Re: Двигател VW LT 2.4 Diesel чука разпръсквач?

Мнениеот DE4O » Вто 28 авг 2012 11:28

Колега,моя ААЗ така чукаше още като го взех.Диагнози чух всякакви.След 30-35хил.км духна гарнитура на главата и го отворих!Занесох главата за проверка на известен във Варна майстор,установи хлабав бренер.Няма да го сменяме,ще ти оправя твоя!Оправи го,монтирахме главата и всичко ОК!След 2-3хил.км.пак се разчука,аз пък се правя,че не го чувам.Вече около 50хил.км.съм минал и не се е счупил още(да не чува дявола).Ти си решаваш,да ли да отваряш мотора. :beer

Потребителски аватар
mr_opp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mr_opp » Сря 05 сеп 2012 16:04

DE4O написа:Колега,моя ААЗ така чукаше още като го взех.Диагнози чух всякакви.След 30-35хил.км духна гарнитура на главата и го отворих!Занесох главата за проверка на известен във Варна майстор,установи хлабав бренер.Няма да го сменяме,ще ти оправя твоя!Оправи го,монтирахме главата и всичко ОК!След 2-3хил.км.пак се разчука,аз пък се правя,че не го чувам.Вече около 50хил.км.съм минал и не се е счупил още(да не чува дявола).Ти си решаваш,да ли да отваряш мотора. :beer

Ами аз ако знам какво чука ще ми е по-лесно да преценя дали да отварям мотора или не.
Обиколих вече много "майстори" в София и Перник, но никой не може да познае какво чука.
Диагнозите бяха следните:
Чука разпръсквач
Клапаните са с повече луфт
Вакуум помпата на спирачките
Хлабав бренер
Бутален болт

Ремонтите бяха следните:
1.Ремонтирах вакуум помпата на спирачките
2.Направих реглаж на клапаните
3.Ремонтираха ми дюзите - 2 от шестте бяха много зле

От всички изпроени ремонти, нямаше никакъв ефект освен от ремонта на дюзите. След него колата започна да върви много по-добре особено в баирите. Преди беше пълен мъртвец и пушеше.

Сега остана да отварям двигателя, но не мога още да си стъпя на краката финансово.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 05 сеп 2012 16:34

Колега , сподели ,като оправиш колата ,от какво е било...

Потребителски аватар
mr_opp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mr_opp » Пон 01 окт 2012 20:41

samo_pechka написа:Колега , сподели ,като оправиш колата ,от какво е било...

Здрвей колега samo_pechka :beer ,

Колата ми вече работи много по-добре :D :banana , като за съжаление, остана леко чукане.
Главата беше демонтирана и проверена в сервиз за глави. Почти всичко беше ОК. Имаше дребни забележки като недостатъчно дълбоко набити легла на клапани на 5 и 6 цилиндър, но това не беше причината за металния шум (чукане) в мотора/главата. Гарнитурата на главата се оказа от най евтините ментета - беше по-тънка и не беше метална. По книга при този ремонт, гарнитурата е с три маркера, трислойна, метална и е дебела 1,63 мм. Поставената гарнитура беше от някакъв мек материал, еднослойна и в несплесканата си част беше прекалено тънка- 1,58 мм.
На 5 и 6 цилиндър върху буталото имаше следи от лоша работа на цилиндрите - нещо като шлака. Според майстора, това са следи от лошо работещите дюзи, които ремонтирах наскоро.
Освен това настройката на ГНП беше направена на максимално предварение (аванс) и това допълнително изостряше чукането в мотора.
В крайна сметка, след ремонта мотора работи много по-меко и се чува съвсем леко почукване. Запалихме колата без щифта (осичката) на вакуум помпата и мотора мърка като коте, без да чука. Осичката, която взех от една морга, не била за този двигател (според майстора), а е от Ауди 2,3 бензин и е с около 4 мм по-къса.
Полученият луфт се оказа причината за чукането. За съжаление набутах много пари и време докато открия колко съм глупав за да не се сетя сам да запаля мотора без остта на вакуум помпата :banghead: . Сега търся правилната ос, но не зная какъв точно размер трябва да е.
Дано темата е от полза и на други колеги :012:

Потребителски аватар
mr_opp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mr_opp » Сря 10 окт 2012 10:51

Явно съм прекалено доверчив... :banghead: В предишния си пост написах, че без остта на ваккум помпата, мотора мърка като коте. Да ама аз не го чух с ушите си, а пак повярвах на майстора. Днес свалих вакуум помпата, за да измеря остта и да търся друга. Бях изненадан да видя, че остта си е точно тази, каквато трябва да е:
Вакуум помпата ми е с парт номер Pierburg 069 145 101А
Осичката ми е с дължина 71 мм и диаметър 16 мм (парт номер 075 145 307).
Реших лично да запаля колата без монтирана вакуум помпа и да чуя как "мърка".
Уви, чука си както преди :cry: :cry: :banghead:
Много ме депресира мисълта за бутален болт или нещо друго надолу от главата.
Въпреки това имам тайна надежда да е свързано с центровката. В Петък имам записан час при колегата майстор на дизели Виктор от бакърена фабрика:
viewtopic.php?f=13&t=18377&hilit=%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0
Не знам защо е толкова трудно да се прецени какво чука в този мотор?
Стискайте палци да приключи "драмата", че останах без пари и нерви :(

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 10 окт 2012 19:48

Дано вече да се оправи пущината ...Кажи после как е .

Потребителски аватар
mr_opp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mr_opp » Пет 12 окт 2012 17:06

Бях днес при майстор Виктор. Сега карам "друга" кола :banana
Чукането си го има и вероятно е от двигателя - не е в главата, не е в дюзите/помпата или вакуум помпата :banghead: :cry: :cry: .
Хубавото е, че колата вече е коренно различна. Пали от четвърт оборот и то всички цилиндри, а не само 4-5 :)
Не пуши бяло както след последното сваляне на главата. Освен това върви много повече от преди.
Колегата Виктор е много точен и съм много доволен от него. Момчето разбира наистина и работи с акъл. :bowdown
Направи ми центровката, както трябва да е и ми регулира обоготяването на горивната смес и ниските обороти. Сега работи много тихо и меко.
Накратко колата е много по-добре, въпреки, че продължава да чука. Освен това поддържа по-ниска температура - не, че преди грееше, но се усеща разлика.
Пали и върви като самолет :D. Взе ми наистина смешни пари и беше изключително коректен. Благодаря на dobrin, че ми го препоръча :beer :bowdown :bowdown :bowdown
Като я настъпя се изстрелва доста добре, изпушвайки съвсем леко черен дим.
Ако някой ден реша проблем с чукането ще пиша пак :)

WasteLand_TD
Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Пет 12 окт 2012 20:35

Колега, имах подобно чукане на една от предшните ми коли Венто - так так так ,абсолютно ритмично....какво ли не правих...сегменти,глава,дюзи...
Оказа се бутален болт, смяна бутала , шлайф и заспа

Поздрави

Потребителски аватар
mr_opp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mr_opp » Съб 13 окт 2012 10:08

WasteLand_TD написа:Колега, имах подобно чукане на една от предшните ми коли Венто - так так так ,абсолютно ритмично....какво ли не правих...сегменти,глава,дюзи...
Оказа се бутален болт, смяна бутала , шлайф и заспа

Поздрави

Благодаря ти за информацията колега :) :beer .
И аз вече си мисля, че вероятно е бутален болт. За съжаление, за да разбера трябва пак разглабяне. Гарнитурата на шестака е ужасно скъпа и затова се въздържам за момента.
Много ме яд, че чукането се появи след основен ремонт - смених бутала, сегменти, шлайф на цилиндри и вал, нови основни и биелни лагери и резултата е това чукане. 1500 лв съм назад и вече мисля да се предам. Ще я карам така докато се счупи (ако се счупи). Иначе колата е страхотна и не мога без нея - направо съм влюбен :kissy: в това волво :)
Поздрави,

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Съб 13 окт 2012 13:01

Очаквах да е това , то друго вече не остана , аз си го имах и съмнението де , бях го и споделил
samo_pechka написа:Не се засягай колега :kissy: просто и ние, не винаги можем да помогнем :beer .Аз ти видях въпроса , но не съм се занимавал с ЛТ модели и не посмях да дам мнение , да не те подведа нещо :oops: Но е хубаво ,че сподели с нас съмнението си - клапан ....аз между другото се учудих малко от това , не очаквах клапан да прави тоя проблем ( според симптомите и "номера" с дюзата ),но...както и да е.Да ти кажа ,по- ми се въртеше за бутален болт :roll: ,добре , че не е бил той :beer

WasteLand_TD
Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Нед 14 окт 2012 23:48

Не ми се вярва да направи проблем, просто е дразнещо. Аз минах така около 30000 км.
Като дадох Вентото на баща ми той се ядоса (щото верно дразни това чаткане) и му направи ремонт.
До преди това къде ли не ходих какво ли не правих - няма оправия...

П.С
Нещо любопитно..След многото търсене ме насочиха към Агоп - дизелджия легенда бил и т.н :)
Отивам аз, слизам от колата (ама Я оставям да работи) и питам един човек - така и така къде се намира Агоп?
И човека вика - аз съм Агоп (седнал беше пред гаража и си пушеше ли кво беше забравил съм).
Викам му - чуваш ли как чука (а то сме на около 10-на метра от колата).
Без да стане, казва - Момче, това чукане ти е някъде в полите на някое бутало..... :shock :o
Мислех си, че ме пързаля....а той изрода (в добрия смисъл) позна...

Мотора беше 1.9ТД AAZ

:)

yoantodorov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoantodorov » Съб 21 авг 2021 18:16

А някой може ли да каже дали на този двигател някакси може да му се увеличат малко конете

Върни се в “Дизелови агрегати”