Странно поведение на клапан N75

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
pivv
Автомобил:
Двигател:

Re: Странно поведение на клапан N75

Мнениеот pivv » Пет 01 май 2009 18:48

да, има два подобни клапана. единия е н18 (числя,че така беше) другия е н75, като последния управлява надува на турбото.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 01 май 2009 18:52

И аз да попитам пак.Като взех колата миналата година този клапан Н75 цъкаше дори да дам само на контакт,а сега ту цъка ту не.Та въпроса ми е. Това нормално ли е или не? Няколко пъти питах тук там,но не получих конкретен отговор.Ако някой е запознат нека да каже.

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Нед 03 май 2009 19:30

"Клапан N75 може да цъка но да не работи.Проверката е проста.За целта най-добре е да се демонтира.В изключено състояние се духа през металния щуцер.Въздух трябва да излиза от страничния пластмасов извод.После се подава напрежение 12В тогава трябва само от пластмасовите изводи да има проходимост на въздуха." текста в кавичките е из руските сайтове - пострадали колеги като нас.
При мен клапана не цъка проходимост на въздуха само през пластмасовите изводи.Подавам 12В никакво цъкане тоест е блокирал или изгорял - утре ще меря съпротивлението между изводите.Напрежението което се подава е около 5 волта явно това го кара да цъка.В крайна сметка ще го накисна в някакъв разтворител - неагресивен към пластмаса, спрей и продухване.Ако не стане ще пробвам разглобяване въпреки че е кербован.И ако го увредя до толкова че няма да става за повторен монтаж ще вържа една тетка за първо време докато намеря нещо по евтино като нов детайл, така или иначе си влиза в авариен режим.
Най интересното е че на първа втора и трета предавка независимо от оборотите не влиза в авариен режим.Само на четвърта и пета.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Нед 03 май 2009 19:48

rosen79 написа:И аз да попитам пак.Като взех колата миналата година този клапан Н75 цъкаше дори да дам само на контакт,а сега ту цъка ту не.Та въпроса ми е. Това нормално ли е или не? Няколко пъти питах тук там,но не получих конкретен отговор.Ако някой е запознат нека да каже.

Tова, което съм забелязъл е че оригиналните цъкат а тези които се продават уж за такива (оригинални) на цена 60лв не цъкат.
Дори и на моята сменях и сега с новия не цъка.
Различават се във якоста на пружините според мен.

pivv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pivv » Вто 05 май 2009 7:49

добре, да разбирам, че е цъкането е нормално. Имам и още едно въпросче, относно клапана на самото турбо (всъщност не знам как точно се казва, не беше ли актутатор, не знам), това което си има лостче. С отвертка като пробвам помръдва, ходи добре. Но при подаване на газ, при включено турбо, лостчето трябва ли да се движи? При мен не се движи, независимо колко оборота подавам на място.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Вто 05 май 2009 13:02

На място няма как да го накараш да се движи, понеже турбото почти не надува, което значи, че няма за какво да разтоварва.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Вто 05 май 2009 18:36

pivv написа:добре, да разбирам, че е цъкането е нормално. Имам и още едно въпросче, относно клапана на самото турбо (всъщност не знам как точно се казва, не беше ли актутатор, не знам), това което си има лостче. С отвертка като пробвам помръдва, ходи добре. Но при подаване на газ, при включено турбо, лостчето трябва ли да се движи? При мен не се движи, независимо колко оборота подавам на място.

Мести се и се усеща. Пипни лостчето с пръсти и накарай някой да подава рязко до около 3000-3500об, ще го усетиш. Аз го пробвах. Ако не го усетиш е възможно клапана наистина да ти е повреден. Имай предвид, че работният ход е в порядъка на 9-11мм, което преполагам е от тотално неизползвана геометрия до тотално използвана - все едно от 0 до 5500об. Ходът до 3500 би трябвало да е по-малък от 9-11мм. Ако не подаваш рязко газ може и да не го усетиш.
Впрочем моят клапан не цъка, но работи.

pivv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pivv » Вто 05 май 2009 21:29

ок, колеги, благодаря ви. Ще го пробвам след празниците.

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Сря 06 май 2009 12:52

Ами пробвах да раздвижа клапаните.Навярно има мембрани - после ги видах набъбнаха от спрея.Та се наложи да купувам и двата клапана.В същност е по важен Н75 за вървянето на колата.Вероятно се задръстват и клеясват от боклуците по вакуумите.Н75 се раздвижи но по поведението му - отзивчивост в обороти до 4 предавка помислих че не работи.За крада е по добре да се кара с до край отворена турбина но извън града е различно.Сега съм доволен може да си монтирам стария клапан за Града а новия да оставя за извън.Между другото забиването вече го няма - тествах из баирите към хижа Здравец - всичко е точно.Клапана Н75 може би заради мембраната не щрака когато съм на контакт.Но работи.Ами това е - следващия път няма да чистя със спрей.

Потребителски аватар
kanazirov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kanazirov » Нед 31 май 2009 9:06

Не знам от къде намирате тия цени(60-70)но на мен тоя клапан с трите маркучета ми го продават за 235 лева с отстъпката някъде 190.

Потребителски аватар
shh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shh » Нед 31 май 2009 14:18

Зависи от кои прекупвач го взимащ аз като го купувах в единя магазин 215,в другия 150, и в последния за 120 го взех ,ако бях по обикалял още малко щях да го взема и за 80 лв.

Потребителски аватар
boss_901
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boss_901 » Чет 02 авг 2012 20:48

Колеги помагайте днеска бях свалил двата маркуча на уестгеита и на турбината(този където е на охлюва към интеркулера) и забравих кой къде е :banghead: Как мога да разбера кой на кое място??? Колата е голф3 1994год 1.9ТДИ 90к.с. 1з двигател

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Вто 07 авг 2012 9:10

shh написа:Зависи от кои прекупвач го взимащ аз като го купувах в единя магазин 215,в другия 150, и в последния за 120 го взех ,ако бях по обикалял още малко щях да го взема и за 80 лв.

Цените са различни ,защото и клапаните са различни и като номер на модела и като производител , разбирай менте /оригинал . Има обстойна тема тук и в дизел форума , но някой ги мързи да потърсят и прочетът .

Върни се в “Дизелови агрегати”