не ми работи дебитомера на турбината TDI 110к.с. чакам савет

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пет 20 апр 2007 22:32

Това с изпускането на масло от турбото засмукването му от двигателя и последващото гръмване може да се окаже доста неприятна история. И понеже тук се разисква този въпрос ще си позволя да задам няколко въпроса към тези, които са по-наясно с проблема:
1. Повече от ясно е, че това не става за 10 минути. Какви са първите признаци по които може да се съди, че подобен процес е започнал?
2. Какво трябва да се предприеме (профилактика някаква) за да се сведе до миимум вероятността това да се случи?
3. Къде е мястото на което се събира масло в смукателната система след турбото (куулер, тръби, EGR-клапан, смукателни колектори), как може да се достигне и да се "източи" (обезмасли)?

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пет 20 апр 2007 22:35

колата пуши страшно много още от бавни обороти,маслото се събира наи ве4е в интеркулера;а от многото маслени пари egr се затваря и после става мазано навсякъде

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 21 апр 2007 8:49

Това значи ли че щом са ми мазни тръбите към кулера ме грози тази опасност?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 21 апр 2007 10:58

Rabbit_TDI написа:Това значи ли че щом са ми мазни тръбите към кулера ме грози тази опасност?

Е нали вече го обсъдихме тоя въпрос в една друга тема и се уточнихме че докато горенето на масло е в нормата значи няма опасност! На ОРела дето го карах преди да се спомине съвсем турбото доливах по 0,5л на 1000км така че прави си сметка :wink: А ако имаш съмнения извади маркуча от турбото и пробвай с пръст дали мърда оста , би трябвало да има съвсем лек луфт /най-добре никакъв ама едва ли :wink: / но ако се усети повече до степен да почуква като го мърдаш значи...... :(

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 21 апр 2007 11:47

Не аз не питах дали ми е заминало турбото ,а дали маслото/което си е съвсем в реда на нещата/може да доведе до таз "експлозийка"

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 21 апр 2007 13:22

Rabbit_TDI написа:Не аз не питах дали ми е заминало турбото ,а дали маслото/което си е съвсем в реда на нещата/може да доведе до таз "експлозийка"

Може! Ама не трябва само да са ти омаслени тръбите ами като откачиш маркуча след кулера направо трябва да потече масло :) Аз понеже не довърших как се предаде моята турбина на оРела та да кажа. Както си карах по магистралата тъкмо на края на един тунел изведнъж двигателя изрева,оборотомера удари в червеното а отзад все едно пуснах военна димка ,веднага съединител и върнах ключа ама двигателя не угасна веднага:) Имаше полицай там след тунела и като спрях на 100-150м единя идва след мен и вика "...кво стана бе колега ние си помислихме че си се запалил...." :shock При мен обаче двигателя оцеля и даже се дотътрих до вкъщи /15км/ макар че бях останал почти без масло после като свалиха турбото се видя че лопатките са станали на салата !

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 21 апр 2007 13:36

Схванах-притеснения трябва да има като се напълни кулера и почне да тече по трабата кулер-мотор :cry:

Върни се в “Дизелови агрегати”