A3 1.9 TDI резултат от чистене на смукателен колектор с вода

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Резултат от чистене на всмукателен колектор с вода 1.9 T

Мнениеот radotom » Сря 23 сеп 2015 10:51

Т'ва дизелджия дали е равнозначно на кон с капаци? :mhihi
И дали, след като и аз карам нафтова печка, ще се забия само в един коловоз? :Mr Green Fun
Хора, знам, че на тия кюмбета, дето ги караме затлачването е в смукателя, ама освен смукателен тракт има и изпускателен. Дето някой взел, че измислил и една променлива геометрия, та да има и там какво да се затлачва :mhihi
Та на смукателя с това пулверизаторче нищо няма да му направите.
Ефект може да има на изхода. И предполагам, че при колегата точно това се е получило - изчистил си е геометрията на турбото.

Относно опасността от воден удар - не, с пулверизатор воден удар не може да направи посмъртно, освен ако пулверизатора не е от камионите, дето мият улиците, разбира се
Единстения проблем, според мен, може да дойде от запушване на катализатора от парчета сажди.
...ама като знам колко от колите са с катализатор... :no

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Чет 24 сеп 2015 18:48

Колите ни не са направени за каране само в града.Изпускателен колектор, генерация,катализатор, клапани а защо не и чела на бутала -вярвам само в града стават яки сажди и нагар.Едно шофиране извън града за речем за час - хем се разхождаш хем си чистиш мизериите по двигателя.Смукателния колектор как се плеска със сажди?За чистенето - не съм пробвал но вярвам, че препарат "Зебра" ще свърши прекрасна работа без никакви усилия - освен за свалянето на колектора.По мощен е от всички обезмаслители взети заедно, а зажди се чистт с обезмаслител1 а не с нафта - омаслител.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Чет 24 сеп 2015 20:30

mladeja написа:Колите ни не са направени за каране само в града.Изпускателен колектор, генерация,катализатор, клапани а защо не и чела на бутала -вярвам само в града стават яки сажди и нагар.Едно шофиране извън града за речем за час - хем се разхождаш хем си чистиш мизериите по двигателя

Двигатела ти не знае дали го караш в града или извън града и не го интересува. Повече го интересува дали е в "натоварен" режим и на какви обороти. Големите обороти няма да спрат натрупването на сажди във всмукателния ти колектор. По изпускателния колектор не се трупат сажди. Има си ги но са в умерен вид и не се получава ефекта на запушването на колектора като при всмукателния.

stanimir1123
Автомобил: b5 AFN
Двигател:

Мнениеот stanimir1123 » Чет 24 сеп 2015 21:20

Най добрия вариант за чистене на колектора е:
Сваляш го и с горелката направо през дупките и саждите започват да горят или по скоро маслото в тях, накрая като изстине
само го изтръскваш и е чисто до метал, обикновено една лопата пепел icon_idea

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Чет 24 сеп 2015 22:05

Не знам дали ще има ефект,ако вместо вода,му се сипе кореселинче на мотора през смукателя.....Разбира се пак при напълно загрял и поддържане на средни обороти. :screwy

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Чет 24 сеп 2015 22:36

vlado_tonev написа:Не знам дали ще има ефект,ако вместо вода,му се сипе кореселинче на мотора през смукателя :screwy

Иска ти се да си изчистиш колектора, без да го свалиш, но това няма как да се случи :mhihi
Колектора не се сваля толкова трудно, държат го 6 болта и се развиват със шестостен 6.
Като го "изчистиш" го снимай, а аз ще ти снимам моя колектор да кажеш кой е по-чист :Mr Green Fun

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Чет 24 сеп 2015 22:48

Хаха...хвана ме,признавам си :th_up .Не искам да се цапам,обаче пролетта ще свалям всички карантии.Или пък някой химик ще се включи в темата и ще сподели точния химикал,който трябва да "изпие" колектора,за да се самопочисти :11

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 25 сеп 2015 7:24

Хммм... по-добре не пробвайте да чистите колектор, без да го свалите...
Защо?
Ами защото 'сичкото т'ва къде, мислите, ще отиде?
Изображение
(снимката не е моя)

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Съб 26 сеп 2015 13:24

Мога да споделя своето мнение понеже съм се интересувал доста за чистенето на колектора и какво направих аз. Съжалявам, предварително, че нямам снимков материал. Позаинтересувах се с майстори и хора в България, които всички познаваме най добрият вариант е да се даде на ултразвук. Но понеже аз не можах да намеря такъв вариант в Русе. Ми казаха следното... Аз си смъкнах колектора, вътре беше повече от 3-4 мм налепи... Напълних го с коресилин да се кисне. Стоя час така бутнах с отвертка никакъв резултат. Запалих го и горя 15 мин /правете го не междублоковете пространства/ маслените сажди изгоряха и те, после с един дървен сап от чук го очуках и всичко от него падна до метал, гарантирам до метал.... Почистих го от саждите където кадя 15-20 мин при горенето и си го поставих. Това го правихме и на още 3 коли като на едната го палихме два пъти... С горелка за мен не е добре понеже колектора е алуминиев и мисля, че температурата с горелка е по висока от това на спокойно горене и затова не пробвах иначе ми мина през акъла.

А за това с водата ме е страх да ви кажа честно...

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 26 сеп 2015 14:09

В нета имаше едно клипче как се пали и се "подава" въздух с пистолет за горещ въздух/ сещоар и т.н. стана много добре ( поне на видео ).

pa4o_ivanov61
Автомобил: VW BORA
Двигател: AGR 98

Мнениеот pa4o_ivanov61 » Съб 26 сеп 2015 15:10

здравеите ,колеги. колектора на бората го почистих като налях малко бензин и го запалих.подадох въздух от компресора през големия отвор. налягането да не е голямо. от четирите отвора излизат пламъци като от триглав змеи.след като изстине пароструика и всичко е шест.става чисто но не е бяло.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Съб 26 сеп 2015 16:12

Истинския проблем е как да се почисти порта след колектора(в главата), до клапана, така че да не се напълни цилиндъра със сажди или да се набие мръсотия по клапана и да не може да затвори добре.
При надлъжния мотор е малко по-лесно, но при напречен, аз лично не можах да го почиста, но догодина ще пробвам пак.
Защото ефекта от чистия колектор ми се губи, като отвора до клапана се е стеснил с поне 2мм. :death
При по-малките ТДИ-та не знам дали ще се усети ефект, но при моя би трябвало да има или поне да понамалее пушека, щото след 3000 оборота с пълна газ си пропушвам :mhihi
Ето една снимка как се почисти колектора при мен, киснах го цяла нощ в нафта и на следващия ден на пароструйка...
Другата снимка е порта в главата към клапана...

marabunta
Автомобил:
Двигател:

Re: A3 1.9 TDI резултат от чистене на смукателен колектор с вода

Мнениеот marabunta » Съб 12 окт 2019 16:00

Така стана при мен
Прикачени файлове
IMG_20191012_122024.jpg
IMG_20191012_135109.jpg

SEVDO1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SEVDO1 » Вто 02 фев 2021 6:24

radotom написа: И предполагам, че при колегата точно това се е получило - изчистил си е геометрията на турбото :no

Той е пръскал след турбото - директно в смукателя. Аз не бих рискувал обаче да мия смукател при 2500 об/мин. Особено пък като знам колко "хубаво" се отмива масло с вода ...

valiosport
Двигател:

Re: A3 1.9 TDI резултат от чистене на смукателен колектор с вода

Мнениеот valiosport » Съб 06 фев 2021 11:24

Никакъв шанс няма

Върни се в “Дизелови агрегати”