Динамика - помпа-дюза vs комън рейл?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Re: Динамика - помпа-дюза vs комън рейл?

Мнениеот Lupender » Чет 26 мар 2020 16:34

Много интересна тема! И аз имах подобно усещане при сядане от чипнат ASV, който дори не е ПД, на 190 коня туинтурбо, но... наистина беше само усещане. Да, ASV-то в кордобата наистина се изстрелваше, но спираше след 3000... или поне забавяше, докато при туинтурбото го няма резкия старт, въпреки тръгването от ниските, но за сметка на това на магистралата нещата стават доста по-различни. В повечето мнения има резон, както и в обстоятелствата свързани с екологията - особено по отношение на цикловите порции, както е отбелязал колеката PzKpfW и времето за изгаряне, което е удължено + порция за изгаряне на твърдите частици. Това удължава целия горивен цикъл и съответно усещането за ряз се губи. Освен това по-новите автомобили имат електронно следене на въртящия момент, именно с цел да не се товари кутията (особено за автоматичните), от там идва усещането за по-плавно разгръщане на ускорението.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Съб 28 мар 2020 22:10

Така. Взех кола. А4 В8 2.0 тди 143 к.с., карам го от две седмици и взех да му свиквам. В диапазона на оборотите, в които има най-голям момент (320нм при 1750-2500об.) колата е самолет. Вярно, педалът трябва да се рита малко повече, но си върви добре. Поразчетох се из чуждоезични форуми останах с впечатлението, че компютърът самостоятелно взима решение колко да подаде, като функция от скоростта, с която натискаш педала на газта и докъде го натискаш. Това "kick down" не било само израз, ами реален параметър на поведение на мотора. Пак казвам, такова впечатление добивам аз, може да съм се заблудил.
Обаче тази първа скорост ще ми пили нервичките. Супер спъната работа, трябва веднага да минеш на втора, а там оборотите падат доста и ако се наложи да се изстреляш на някое шибано кръгово, няма как да се случи. Освен ако не цедиш оборотите яко, с газ до дупка. Реално между първа и втора при нормално каране се получава едно задъхване, сякаш не са разчетени добре предавките в кутията. Това да изцепиш първа, да преминеш на втора и да продължиш да летиш ми се струва невъзможна работа.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 28 мар 2020 23:22

Купи бензинова. Щом търсиш такова усещане.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Нед 29 мар 2020 7:43

Не е нужно. Имам още три коли, всичките на нафта. Знам какво търся и те уверявам, че дизеловия двигател може да го осигури.

Потребителски аватар
inspektora
Автомобил: Honda CR-V
Двигател: i_ctdi N22A2 2008

Мнениеот inspektora » Нед 29 мар 2020 12:59

И аз имам подобна дупка между 2-ра и 3-та предавка на Хондата. Разликата в оборотите при еднаква скорост е около 1000-1100 об. Трябва да набера поне 3000 об. на 2-ра, за да поеме добре на 3-та.
Не вярвайте на митовете колко добри коли са Хондите. Всъщност има много недомислици по тях, сравнено с немските автомобили. Единствено статистиката за надеждността не може да се отрече.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Нед 29 мар 2020 19:31

Лек ъпдейт. Заиграх се с ваг-ком-а и настроих педала на газта на по-бърза реакция и колата на dynamic mode (нямам drive select и MMI, затова се наложи да влизам с кабела). Мисля, че има разлика, но не мога да кажа точно как и при какви условия, защото я тествах съвсем за кратко.

Освен вероятния повишен разход, какво въздействие има това по-динамично поведение на двигателя върху самия него, DPF-a, съединител, кутия и т.н.? Какво да очаквам, ако я карам така постоянно?

Върни се в “Дизелови агрегати”