Ами колега ДИМИТКО , при твоя въпрос мисля че трябва да уточним за какви мотори става дума. Ако и двата са в добро състояние то тогава предкамерния (според мен) по лесно ще пали. (условие че свещите и на двата мотора ще работят)
Притежавам 2 предкамерни дизела на VW и едно ТДИ.
Предкамерните мотори особено ако са без турбина имат степен на сгъстяване 24-25 : 1 . Това си е доста.
След това прекамерен с турбо (визирам AAZ на VW ) е към 22:1
а ТДИто е 19 : 1
От законите по термодинамика (9ти клас) знаем че ако един ГАЗ (въздух примерно) се сгъстява без да има топлообмен , то той се нагрява пропорционално на повишението на налягането.
Тоест колко по сгъстяваш въздуха толко по топъл става. (кат си помпах гумите на колелото едно време все се чудех що така става)
Същто е и в дизеловия мотор.
При такт сгъстяване буталото с висока скорост сгъстява въздуха и той рязко се нагрява. За да се запали нафата са нужни към 800 градуса (тука карам по спомени)
Значи искам да уточня че дизеловото гориво не се възпламенява от самото налягане (налягането на горивото) а от температурата на високо сгъстения въздух !
Би следвало че мотори с по висока стпен на сгъстяване 25:1 постигат по висока температурана сгъстения въздух и от там по лесно палене.
И май наистина е така.
Най добре ако имате възможност вземете някой чист дизел (с директно впръскване SDI или предкамерен) но може и предкамерен турбодизел.
Мойте наблюдения се базирани на VENTO 1.9 TD AAZ (75 коня) мотор и 1.9 TDI AFN (110 коня)
ТДИто винаги независимо студен или топъл върти повече от предкамерния. Аз си го обяснявам с по ниската степен на сгъстяване. Не става въпрос за много въртене а за разлика от половин-един оборот. и двете коли палят супер, но по различен начин.
Vento-то го взех от гемрания преди около година. Austauschmotor - тоест сменен (нов) мотор във VW. Каросерията е на 220 хиляди но мотора беше на 80 000 реални километри. Имам си документите от VW за него с разни сервизни книжки и т.н. Отивам аз зимата да го гледам що за кола е (декември беше и към 0 градуса по целзий)
Колата не беше палена отдавна.
Както винаги паля непозната кола БЕЗ никакво подгряване , директно въртя ключа и колата пали невероятно добре. Това ме навежда на мисълта че при мотор който е в добро състояние с добра компресия предкамерния пали супер.
Мога и да го демонстрирам някой път в БГ. И при минус 15 без подгряване пали по следния начин- въртя рязко ключа и го пускам без изобщо да го задържам да върти. От 1 оборот на стартера( че и по малко) пали при минусови температури.
Другия такъв мотор е на голф 3 (бях го обявил наскоро) тои е на 220 000 км и наистина пали една идея по мудно от веното, но подгрее ли си пали от раз. Без подгрявка се замисля понякога на минусовите температури.
Шо се отнася до ТДИ. мнозина питат по форума защо като колата е топла върти повече при палене (примерно 2-3 оборота) Според мен е главно заради степента на сгъстяване.
Още нещо. Може да се пита някой защо ТДИто е с по малка степен на сгъстяване. Това е защото турбините бачката на много по високо налягане и с по голям дебит, а от колегите спортисти във форума знаем че колкото по голямо турбо слагаш на мотора толкова по ниска трябва да е степента на сгъстяване. Порше дори имат в миналото турбо мотори с 6:1 степен.(бензинови де)
Тука идва и един малък проблем на ТДИто. ако с това пълнне (нялагането на турбината) вкараш толкова много въздух и мотора е с висока степен на сгъстяване , толкова много въздух се сгъстява примерно 24:1 налягането в мотора става много голямо и рзяко севдига и мотора се чупи (същото важи за всеки турбо мотор)
Както обаче знаем ТДИ стават все по мощни с пояки турбини. Предполагам че колегите от VW биха направили някой спортен дизел с пониска от 19:1 степен и напомпан с много яка турбина но .......зимата няма да пали
За туй ТДИ помпа дюза 101 коня и 150 коня (за 1,9 тди говоря) не се различават само по дюзи и турбина а и по мнго други неща. Една и съща степен на сгъстяване но единия е с много голямо пълнене ( турбината бачана 1.5 бара)
Другото което се сещам е че при ТДИ свеща грее цялата горивна камера ! а при предкамерните само бреннера от което предкамерния може да е по зависим от свещите .
Наистина съществува мнение че предкамерните зле палят. Аз имах Голф 2 1.6 чист дизел и на всяко палене въртях до падане на акомулатора (пълна скръб)
Главни причини обаче виждам не в конструктивен недостатък а по скоро в лошата подръъжка. Скапани дюзи които само пикаят на студен мотор, правени помпи от домашнимайстори, и на вичко отгоре много слаба копресия на цилиндрите. Предкамерните мотори са по правило при по стари коли които вече са на километри....мноооого километри . Мойто голфче беше над половин милион с 3 пъти шлайфан блок и луфта на буталата и стените на цилиндрите беше мнооого голям. От което следва слаба компресия , слабо сгъстяване на въздуха, от там ниска температура на въздуха придружено с лоши дюзи и винаги след това "ало , тате ела да ми дадеш ток че закъсах на вилата "
Да е виждал някой Мерцедес 124 дизел да не пали

(при тех износването е много по малко дори при много изминати километри и винаги си имат компресия идобрепалят)
Това е мойто обяснение.
Ще се радвам да чуя и други мнения