От коя бензиностанция зареждате нафта?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...

От къде?

Еко
424
20%
ОМВ
457
21%
Шел
171
8%
Лукойл
512
24%
Ромпетрол
357
17%
Другаде, и напишете защо.
236
11%

Общо гласове: 2157
thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: От коя бензиностанция зареждате нафта?

Мнениеот thanis » Чет 17 окт 2024 15:32

https://www.eko.bg/stations/fuels/diese ... -filtered/

По-скоро филтъра е двоен, а не че два пъти са я "прецеждали".

Общо взето най-важните изречения от маркетинговите материали са:

"Посочените резултати са сравнителни между дизелова база EN590 B6 #1664 и дизелово гориво EN590 B6 с добавка с дозировка, посочена в техническата документация на производителя на добавката."

От там нататък, ако ще и 500 пъти да я филтрират и каквото да и добавят все тая, ако има кой да им дава надценката - що не. Има си определен минимум за качеството на горивото, който генерално се спазва.

Не веднъж се е случвало да се получава плацебо ефект, а не точно горивото да е по-добро. Сиреч ей тая новата бензиностанция много добра и разхода пада, ама дефакто човека просто кара по-плавно и не се рязка и после свали ми 0.5-1.0 литър.

Конкретно ЕКО има франчайзи и качеството по някаква причина варира, дори и в един и също град. Повечето големи вериги всъщност имат обекти на франчайз, които трудно можеш да ги разбереш докато не се загледаш в документацията им.

Качеството на горивото ни го водят ниско, но генерално освен по-висок разход (спрямо някой европейски държави) и примерно по-шумна работа на мотор, не съм забелязал някой да се е оплаквал, че му е строшен мотора от лошо качество на горивото. Че има случаи където на горивни филтър има много тиня е така, но там трудно може да се изолира и да се каже, че е вследствие на горивото, а не купил бангия от Германия, завъдила микроогранизми в резервоара, зарежда с фритюрно олио и камионна нафта премешена с бог знае какво и накрая, ето вижте. Имам наблюдение над доста служебни автомобили и никога не сме имали проблем с горивна система, всичко се обслужва по предписание и колите се карат редовно и не са на стандартен 4-5 годишен лизинг.

Аз лично зареждам основно от обектите на Сакса и не съм имал проблеми /По-скоро съм частен случай, защото във всеки град имам конкретен обект на който зареждам, като ако нямат Сакса, минавам на Еко и ОМВ и накрая Лук/. Най-големи ядове съм брал с Лукойл на Слънчев Бряг обект F569. Но не съм зареждал и много пъти, та може да е било случайност. Колата умря и буквално не искаше да върви, усещаше се да е премешена с нещо 50/50.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 17 окт 2024 16:24

Аз също зареждам предимно на Сакса (Круиз) от години. Тоя дабъл филтър на ЕКО за мен е чист лов на шарани и абсолютно никаква полза, освен за продавача.

Ползвам App и си пазя история на зарежданията от 2019 г. насам (вече на 3-та моя кола + колата на жената, която аз зареждам). Винаги пълня до капачката, като в повечето случаи отивам на светнала лампа. Почти нямам 2 пъти да съм заредил с един и същ среден разход, при положение, че зареждам на една и съща колонка, на една и съща бензиностанция и маршрутите, по които карам в София са горе-долу еднакви, но ключовото е "горе-долу". Един път ще има няколко коли повече, ще излезеш в друг час, ще минеш по друг маршрут, ще дадеш повече газ или ще спреш някъде за малко и естествено разходът се променя. Имам градско от 9.8 (август) до 12.8 (септември). Въпрос на настроение е даже.

Така че някой като ми каже, че му е паднал разхода с 1/2 литър щото сменил бензиностанцията или утихнал двигателя, или вървяла повече колата ме напушва много сериозен смях и ми иде да си сипя от тая нафта 100 грама със салата да я пробвам :h020 :h020 :h020

Човек с кола, която е 1000+ к.с. ми каза, че той не може да усети разлика между бензин и етанол, която реално е 200 коня отгоре, а тука масово "се усещат" някакви 2-3 евентуални конски сили от горивото на "новата" бензиностанция :h020 :h020 :h020

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Чет 17 окт 2024 17:38

Vlad777 написа:Почти нямам 2 пъти да съм заредил с един и същ среден разход, при положение, че зареждам на една и съща колонка, на една и съща бензиностанция и маршрутите, по които карам в София са горе-долу еднакви, но ключовото е "горе-долу". Един път ще има няколко коли повече, ще излезеш в друг час, ще минеш по друг маршрут, ще дадеш повече газ или ще спреш някъде за малко и естествено разходът се променя. Имам градско от 9.8 (август) до 12.8 (септември). Въпрос на настроение е даже.

Аз от 2008-ма си вкарвам всичко в spritmonitor.de и мога да потвърдя същото. Даже и в различните посоки като пътувам до някой град - разхода е един на отиване и съвсем друг на връщане. Масово ме мислят за луд като споделям написаното, както и цитираното по-горе. Но фактите са си факти. И чат-пат излиза някой тесен "специалист", който да ми обясни, че колата ми не е в ред и трябва да и се обърне сериозно внимание в оторизиран сервиз ...

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 17 окт 2024 18:00

Зареждам навсякъде, на различни обекти и вериги. Имаме няколко коли в семейството . Не намирам разлики ( чувствителни) м/у различни вериги .
Но, с едно малко"но" . Забелязах една по-лека работа на алдито ни с ЕА288 с гориво на ОМВ. Дали биодизела им е по-малък процента му.. не знам. По-леко "наема" един вид при ускорение . Шум, разход - не намирам разлики спрямо на други вериги.
Дали е субективно усещането...валимум@йката.
Може и да е, но...
Същото гориво ( и обект) е пробвано и на други коли , с по-старо поколение мотори, които си ги търкаляме от време оно в семейството ни. Там няма никаква промяна. Нито става по-добре, нито е по-зле.
П.п. м/у другото , понеже чета ,че колеги имат резерви при зареждане на лукойл. Бях правил преди години един любителски тест за течливост на нафтата ( зимна нафта) ни при минусови температури, на различни вериги. Мисля качвах и снимки тук. Гориво купено в един ден от няколко вериги ( известни) и направен тест с фризер и филтри . Оказа се, че повечето горива на различни от лукойл вериги се представиха по-зле. А най-зле бе една с много добри отзиви от потребителите... Почти всеки я хвалеше, тя па дооста по-зле в студа...
Тъй де.
Аз няма си кривя душата. Старите ни коли се зареждат изключителмо в лукойл. Никакви драми. Ако не ме домързи, понеже ми предстои смяна ремъци , ролки и т.н. + и филтър-горивен . Ще го срежа горивния филтър , който е малко над 60к.км. Да видим какво е събрал и с какъв цвят е. .
А най-"новата" ни се зарежда на различни вериги. Като минимум от случаите зареждане е около 40% в лукойл. Нейния филтър е на малко над 90к. Ще го порна и него ( на кю 5 е цилиндър с два щуцера грубо казано) . Да го видим всички . Тъй и тъй му е вече време за смяна

Spikul

Мнениеот Spikul » Чет 17 окт 2024 18:30

Vlad777 написа:Аз също зареждам предимно на Сакса (Круиз) от години. Тоя дабъл филтър на ЕКО за мен е чист лов на шарани и абсолютно никаква полза, освен за продавача.

Е, мерси за комплимента :mhihi
По същата логика може да кажеш, че са шарани тези, които зареждат OMV MaxxMotion, Shell V-Power Diesel или Lukoil ECTO Diesel.
Зареждам в Еко, защото ми го препоръча приятел, който е доста повече в час и се занимаваше с чип тунинг и софтуер. Та по живи данни на много правени от него коли, горивата на Еко са най-удачните според него.
Пък кой е шаран, кой е балък и кой шматка, едва ли е много удачно да се обсъжда във форума, защото нито тук някой е тесен специалист, нито някакви епитети са полезни само защото хората предпочитат различни вериги и горива.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 17 окт 2024 19:01

И аз никога не съм усещал влошена динамика от нафта. Единствено прочутата нафта на Магарешки ми се струваше, че изчезва по-бързо от обичайното, но спрях да зареждам (и без това не ми е симпатичен). Също като гореписалите зареждам на Круиз основно, сигурно 7 или 8 години и съм много доволен от горивото.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Чет 17 окт 2024 21:33

Пасата ми се зарежда основно от Еко, а жената е настоятелна и зарежда от скъпия им дизел. Преди да върна стария софт преди Дизелгейт, с евтиния дизел без да слагам добавка, градско регенерираше на 200-220км, с добавка на 250 км. Със скъпия го правеше на 350 км. Разлика във вървежа усещах само извънградско, със скъпия дизел колата просто вървеше по-пъргаво.

Потребителски аватар
Bojidar Todorov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojidar Todorov » Вто 22 окт 2024 18:49

Ромпетрол е над всички в момента!

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Вто 22 окт 2024 19:32

Където е най-евтино. Роторното TDI меля всичко еднакво. В момента в овча купел sng 2.21 нафтата и бензина, като се ползва картата на Топливо (електронна, сваля се от сайта на Топливо след регистрация ти я пращат на мейла).

diwaka
Автомобил: MB w202 VW Passat b5
Двигател: C180 122hp Vw Passat B5 101 tdi

Мнениеот diwaka » Вто 12 ное 2024 9:10

Колеги,здравейте какво ви е мнението за лукоил нафтата обикновения дизел .Понеже закупих помпа дюза,и нали уж са махнати на нафта тя затова питам :)

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Вто 12 ное 2024 9:19

Зареждам и от там нафта ,като нафта това че помпа дюзата е претенциозна не така имам познат с 1.9 tdi 105 минал е над 150 к км като винаги зарежда на най-евтините бензиностанции колата си върви безпроблемно

diwaka
Автомобил: MB w202 VW Passat b5
Двигател: C180 122hp Vw Passat B5 101 tdi

Мнениеот diwaka » Вто 12 ное 2024 9:31

Ясно ще зареждам на лука тогава.Понеже всеки коментира ,че тия помпа дюзи били мухнати на дизел ,и затова питам.Според мен,ако колата си е в ред ,не ми трябвало да има проблем независимо от къде е сипана нафтата

grenlould
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grenlould » Съб 16 ное 2024 21:54

Spikul написа:
Vlad777 написа:Аз също зареждам предимно на Сакса (Круиз) от години. Тоя дабъл филтър на ЕКО за мен е чист лов на шарани и абсолютно никаква полза, освен за продавача.

По същата логика може да кажеш, че са шарани тези, които зареждат OMV MaxxMotion, Shell V-Power Diesel или Lukoil ECTO Diesel.
Зареждам в Еко, защото ми го препоръча приятел, който е доста повече в час и се занимаваше с чип тунинг и софтуер. Та по живи данни на много правени от него коли, горивата на Еко са най-удачните според него.
Пък кой е шаран, кой е балък и кой шматка, едва ли е много удачно да се обсъжда във форума, защото нито тук някой е тесен специалист, нито някакви епитети са полезни само защото хората предпочитат различни вериги и горива.

Колега, този приятел който е мапер да не би да е Николай ОЕМ от Горна Оряховица? Щото той постоянно промотира с това, че ЕКО били най-добрите.

Spikul

Мнениеот Spikul » Нед 17 ное 2024 19:23

grenlould написа:
Spikul написа:

Колега, този приятел който е мапер да не би да е Николай ОЕМ от Горна Оряховица? Щото той постоянно промотира с това, че ЕКО били най-добрите.

Не, нищо общо няма с Горна Оряховица, нито с форума тук.

Потребителски аватар
npet
Автомобил: Passat B6 Variant
Двигател:
Контакти:

Мнениеот npet » Вто 19 ное 2024 13:34

Основно ОМВ Макс Моушън нафта за Пасат и редувам нормална на Лукойл/Омв + МаксМоушън за Октавия.
Записъл съм всяко зареждане на Голф 4 1.9тди (138к км), Октавия 2 1.9 тди (33к км) и Пасат 6 2.0 тди (118к км).
Голфът го редувах на обикновенни (Лукоил, Еко, Омв) и премиум (ОМВ) нафти на всеки 5-10к км и установих средно до 1л/100км разлика в ползва на премиум нафтата и малко по-пъргаво поведение. Най-лошо ми вървеше с обикновенна нафта на Еко (зареждах в Пловдив и Петрич) и разхода на моменти стигаше до и над 10/100.
Тествах Инса за няколко хиляди км с Пасат и вървеше по-мудно и харчеше повече. Тяхното, е най-невзрачното премиум горивно, което съм пробвал.
По случайност заредих Петрол Грийн Пауър и вървеше също добре. Сега мисля да им дам шанс за няколко хиляди км.
Най-добре ми е вървяла колата с BP премиум нафта в Гърция (2-3к км тест).

Когато имам избор, за премиум нафта спирам в Омв Пловдив (Белащица, Голямо Конарско, надлез Родопи), ОМВ АМ Струма (Чучулигово), сега пробвам Петрол Пловдив (автоматична, в Метро), избягвам ОМВ Пловдив (Мария Луиза).

Върни се в “Дизелови агрегати”