Ами 1.9тди не е малък мотор. Може би ако говорим сток 90кс/110кс може и да се усети разлика при баири. Имал съм такъв доста години, но беше по-засилен и го карах с двутактово масло плюс бардал БДЦ от време на време, единствената разлика която усещах беше в по-мазната работа на помпата. Самият мотор утихваше, но от към мощност не съм сигурен дали се усещаше разлика.
В момента съм с 3.0тди и не намирам никаква разлика с нормален дизел, скъп дизел с добавки или без. Единствено слагам превантивно заради помпата и дюзите.
От коя бензиностанция зареждате нафта?
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: От коя бензиностанция зареждате нафта?
От които и да заредиш са все лайна от рафинерията в Бургас / и бензин и дизел и газ/. От боклук смолист руски петрол или руската технология от преди 40 г в рафинерията толкова може.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Рафинерията на OMV отдавна е руска собственост и досега се захранва с руски петрол.. 

kris11 написа:От които и да заредиш са все лайна от рафинерията в Бургас / и бензин и дизел и газ/. От боклук смолист руски петрол или руската технология от преди 40 г в рафинерията толкова може.
Само на Insa Oil не са от рафинерията в Бургас, но пак правят горивата от руски петрол

-
- Автомобил: Golf7 GTE 2017 + MB S205 2020
- Двигател:
Тези твърдения за ОМВ откъде...
Не вярвам астрийската държава да се е отказала от собствеността си в ОМВ.
За руския петрол още по-малко. Процентът руска суровина беше малък още преди Русия да стане враг.
........
Зареждам на малка крайградска бензиностанция вече 4-5 години всичко с ДВГ. Обикновено се редя между големи съвсем нови влекачи и товарни, та съм спокоен откъм качество. Около 10% под цената на веригите е, но пък няма магазинче и си държа "пистолета" сам. Никакви проблеми по горивни системи, нямам возило на под 200хил.км.
На основната имам голям резервоар и карам спокойно (с нисък разход), съответно почти винаги горивото ми стига да се върна в София, ако пътувам в страната.
Навън - където се падне, само спазвам да е извън магистралите.
Митовете за по-лошото БГ гориво спрямо в ЕС отдавна съм си доказал, че са митове.
За руския петрол още по-малко. Процентът руска суровина беше малък още преди Русия да стане враг.
........
Зареждам на малка крайградска бензиностанция вече 4-5 години всичко с ДВГ. Обикновено се редя между големи съвсем нови влекачи и товарни, та съм спокоен откъм качество. Около 10% под цената на веригите е, но пък няма магазинче и си държа "пистолета" сам. Никакви проблеми по горивни системи, нямам возило на под 200хил.км.
На основната имам голям резервоар и карам спокойно (с нисък разход), съответно почти винаги горивото ми стига да се върна в София, ако пътувам в страната.
Навън - където се падне, само спазвам да е извън магистралите.
Митовете за по-лошото БГ гориво спрямо в ЕС отдавна съм си доказал, че са митове.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
https://www.omv.com/de/investoren/aktionaersstrukturgadnyara написа:Тези твърдения за ОМВ откъде...
31,5% ÖBAG (Österreichische Beteiligungs AG)
24,9% Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC)
43,4% свободен пазар
https://www.opensourceinvestigations.co ... to-russia/
След един скандал миналата година OMV разтрогна договор с Газпром за доставки на газ до 2040.
След над 50г сътрудничество австрийците се опитват да скъсат зависимостите си от руски енергийни доставки.
Би ли споделил коя е тази бензиностанция и къде се намира?gadnyara написа:Зареждам на малка крайградска бензиностанция вече 4-5 години всичко с ДВГ. Обикновено се редя между големи съвсем нови влекачи и товарни, та съм спокоен откъм качество. Около 10% под цената на веригите е, но пък няма магазинче и си държа "пистолета" сам. Никакви проблеми по горивни системи, нямам возило на под 200хил.км.
И аз съм на същото мнение.gadnyara написа:Митовете за по-лошото БГ гориво спрямо в ЕС отдавна съм си доказал, че са митове.
gadnyara написа:Тези твърдения за ОМВ откъде...
Как си го доказал? С химичен анализ?
Иначе и аз съм склонен да вярвам, че по-скоро нямаме голям проблем с качеството на горивата, но периодично излизат новини за проверки по бензиностанции с открити тонове некачествено гориво. Но всеки път не се споменават нито в кои бензиностанции има нарушения, нито какви точно, та...
Но това не оправдава добавянето на бардали, двутактови масла и всякакви други измислени боклуци с цел уж да подобрят горивото, а то в най-добрия случай е просто хвърляне на пари на вятъра.
Аз зареждам основно от Круиз и Еко петрол, вече неброени години. Или където ми е удобно, според това къде съм. Никакви проблеми с каквото и да било. И никаква разлика. Премиум дизел - абсолютна набутвация, полза няма.
Bojidar Todorov написа:Svetlix написа:Bojidar Todorov написа:Пуснали са премиум дизел от ромпетрол. Efix S 55.
Ако някой е сипвал да пише усеща ли някаква разлика :)
До колкото виждам в сайта им няма такава информация https://www.rompetrol.bg/%D0%B8%D0%BD%D ... D0%B0/efix
В Румъния го има, но там са друга губерния ...
В София на няколко обекта. Този в дружба и този в Подуене.
И На Ломско шосе я има и на Илиенци бензиностанцията
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
До преди няколко месеца имаше свободен достъп до лабораторните анализи на SGS взети от свободно избрани обекти на Shell. Публикувал съм линкове. Горивата изпълняваха изискванията. Виждал съм и друга лаборатория, която взема проби от ЕКО.Wolf33 написа:Как си го доказал? С химичен анализ?
Чувал съм за конфискувано гориво, защото биокомпонентата е по-малко от описаната в закона. Обаче собствениците на бензиностанциите имат фактури за горивото от доставчика, а той от Лукойл. За проверяващите това е некачествено гориво, защото не изпълнява изкисванията, на практика си е много качествен продукт. Сигурно има обекти, на които сипват вода или други вредни субстанции, но според мен не е масова практика. Моите автомобили имат еднакъв разход и еднакво поведение както с немски, така и с български горива. Та дори и с "малолитражен" (1.6) дизел не съм усещал разлика.Wolf33 написа:Иначе и аз съм склонен да вярвам, че по-скоро нямаме голям проблем с качеството на горивата, но периодично излизат новини за проверки по бензиностанции с открити тонове некачествено гориво. Но всеки път не се споменават нито в кои бензиностанции има нарушения, нито какви точно, та...
Тук бих задал същите като твоите въпроси - Имаш ли доказателства? Химичен анализ?Wolf33 написа:Но това не оправдава добавянето на бардали, двутактови масла и всякакви други измислени боклуци с цел уж да подобрят горивото, а то в най-добрия случай е просто хвърляне на пари на вятъра.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Когато биокомпонента е по-малък %, още по-добре.
И такова го водели некачествено ? Странно как се измени понятието качество...
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
w_smith написа:нямаше никаква пяна в тръбата, само нафта.
Вчера налях 60+ литра на новата бензиностанция Круиз на околовръстното до Овча Купел и нямаше пяна. Напълних до капачката без проблем и почти без да чакам. Там е на самообслужване и реално цената е с 10 ст по-ниска от другите обекти на веригата (вчера дизелът беше 2.29 лв), но не се ползва чипа за отстъпка.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Проблем би имало ако няма въобще биокомпонента, защото дизела без сяра няма смазваща функция.samo_pechka написа:Когато биокомпонента е по-малък %, още по-добре.
Затова е и препоръката в почти всяко ръководство за употреба на автомобил:
Зареждайте само дизелово гориво без съдържание на сяра, което съответства на европейския стандарт EN 590 или на равностоен стандарт.
В държави, в които не се предлага дизелово гориво без сяра, зареждайте само гориво с ниско съдържание на сяра под 50 ppm.
Всички дизели без боикомпонента (като Shell V-Power и т.н.) са със смазваща добавка.
Който се интересува повече може да прочете за HFRR. Пример - https://www.infineuminsight.com/en-gb/a ... -the-test/
В Германия най-добрите стандартни дизели B7 са със стойности <240. B0 има HFRR >400.
Съгласно данните от Лукойл, нафтата изпълнява изискванията на EN 590 (т.13 в таблицата):
https://wholesale.lukoil.bg/uploads/2024/07/31/1722440056_5544.pdf
- joker66
- Автомобил: pasatb5
- Двигател: afn
Не разбрах,биодизела,какво общо има със сярата.Според мен,нищо.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Олиото маже, сярата също. Но вече се предлага нафта без сяра.
Затова с биодизел, че малко или много маже.
Има дизел без биокомпонент ( както колегата Кайзен спомена по-горе) , но за смазването вече се добавя смазващ агент.
В Бг не съм сигурен за наличието на такава ( тая индикираната за тракторите? ) .
Може да има с намалено био %, но без био- не знам.
Затова с биодизел, че малко или много маже.
Има дизел без биокомпонент ( както колегата Кайзен спомена по-горе) , но за смазването вече се добавя смазващ агент.
В Бг не съм сигурен за наличието на такава ( тая индикираната за тракторите? ) .
Може да има с намалено био %, но без био- не знам.
- joker66
- Автомобил: pasatb5
- Двигател: afn
Биодизела се слага уж за екологията.Истината е че Германия и Франция,са най-големите производители на биодизел.Именно те го наложиха в ЕС,щото трябва да си го продават.Биодизела оскъпява нафтата,за това в западна Европа има червен дизел са селското стопанство,който е безакцизен и без биодизел,за да е по-евтин.За добавките за смазване,всяка рафинерия е длъжна да слага,след като премахнаха сярата.Сярята в дизела и оловото в бензина,за вредни за околната среда,за това ги премахнаха.Никъде извън ЕС,биодизела не е задължителен. ПП.Биодизела не маже,напротив,нафтата с него е по-суха.
Върни се в “Дизелови агрегати”