От коя бензиностанция зареждате нафта?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...

От къде?

Еко
423
20%
ОМВ
457
21%
Шел
170
8%
Лукойл
511
24%
Ромпетрол
356
17%
Другаде, и напишете защо.
236
11%

Общо гласове: 2153
Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Re: От коя бензиностанция зареждате нафта?

Мнениеот Кайзен » Съб 12 апр 2025 19:33

joker66 написа:Не разбрах,биодизела,какво общо има със сярата.Според мен,нищо.

Дизелово гориво без сяра или с малко сяра има лоши смазващи функции.
Дизелово гориво без биокомпонент или с малко малко биокомпонент има лоши смазващи функции.

Потребителски аватар
deepd
Автомобил: Golf VII
Двигател: CLHB - 2015

Мнениеот deepd » Съб 12 апр 2025 20:28

Този човек разбива мита, че сярата смазва и че е вредна. Казва, че причината да се маха е окислението и оттам корозията вместо екологията и че не сярата, а самия процес на махането е причината за намаляването на смазващите функци: https://www.youtube.com/watch?v=iJH1dAcEQ-k&t=600s . За причината
за махането превъртате на по-рано.

Потребителски аватар
joker66
Автомобил: pasatb5
Двигател: afn

Мнениеот joker66 » Съб 12 апр 2025 20:45

Кайзен написа:
joker66 написа:Не разбрах,биодизела,какво общо има със сярата.Според мен,нищо.

Дизелово гориво без сяра или с малко сяра има лоши смазващи функции.
Дизелово гориво без биокомпонент или с малко малко биокомпонент има лоши смазващи функции.

Гориво с повече биокомпонент,има още по-малко смазващи функций.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 12 апр 2025 21:37

Като всяко нещо - при прекалено малки и прекалено големи количества повече вреди, отколкото помага.
Бях гледал анализи на рафинирана нафта без био, нафта с малко био (ако не се лъжа <3%, т.е. В3), нафта с около 5% био и максимално с май 10%. Най-нисък HFRR имаше нафтата с около 5%. Най-висок тази без био. За съжаление сега не го намирам дози документ.

В Германия зареждам вече няколко резервоара HVO100 и ето данни от лабораторни тестове от 2024/2025г:
B0 > 400
B7 < 240
HVO100 = 319

П.П.: Стар анализ (от 2015) сравняващ европейски и южноафрикански дизел, но се добива представа - https://www.motor-talk.de/forum/aktion/Attachment.html?attachmentId=767562
Изображение
Изображение
https://unsealed4x4.com.au/myth-busting ... ier-right/

Потребителски аватар
Wolf33
Автомобил: Passat B8
Двигател: CRLB 2017

Мнениеот Wolf33 » Нед 13 апр 2025 13:24

Това е много полезна информация.
В обобщение - съвременният дизел B7 (с до 7% биодизел) има много добри смазочни качества.

Двутактово масло в нафтата - не спомага за по-добро смазване, нито за по-пълно изгаряне. Може единствено да навреди с времето, тъй като съдържа меки метали, които се отлагат по дюзите, катализатора и дпф-а и могат да се изчистят единствено чрез сваляне и ултразвук. Това неслучайно е масло за двутактови мотори, употребата му другаде е напълно неуместна.

Биодизелът не влошава смазочните качества, а напротив - колкото по-високо е съдържанието му в дизела, толкова по-добро е мазането на горивните елементи.

Още нещо - според въпросният тест HFRR (High frequency reciprocating rig) - дизел b5 и b7 са с по-добри смазочни качества от стария тип дизел със съдържание на сяра.
Но! Въпросът е в това дали по бензиностанциите си спазват пропорциите за биодизела и останалите добавки - защото точно там при проверките излизат нарушения.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 13 апр 2025 14:44

Горе-долу е така, но...
Винаги има едно но. Биодизела има И своите недостатъци, затова прекалено голямо съдържание нанася повече вреди отколкото има ползи.
Също така в теста не е описано точно какво двутактово масло е използвано. Назад в темата съм поствал и линк към таблица с изследвани доста двутактови масла, които е възможно да не вредят толкова, колкото е показано на графиката.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 13 апр 2025 15:11

Много био не се понася от определени коли ( уплътнения по горивна система) . Има много мръсен ефект, ако навлезе в маслото, в пъти по-гаден от нафта ( картера) , има корозивно действие ( поради начина на обработка, не може да се извлекат някои химикали) и много податлив на бактериална зараза .
Та това наизуст го цитирам и може да пропускам някои неща или "промени и подобрения" във времето. Но минусите са повече отколкото плюсовете.

Потребителски аватар
Wolf33
Автомобил: Passat B8
Двигател: CRLB 2017

Мнениеот Wolf33 » Нед 13 апр 2025 19:59

Като цяло и ти си прав за тези неща, колега.
Не случайно има одобрения от производителите за конкретни модели дали са пригодени за биодизел, защото може да пострадат от него уплътнения и различни елементи по горивната система.
По принцип биодизелът има по-силни почистващи свойства от обикновения. Но и тук малко опира до качеството - нискокачественият биодизел може да съдържа метанол, глицерин и др. - при което прави нагари и подобни мизерии по горивната система. Такъв с добро качество няма такива проблеми.
А за корозивното действие... и двата типа дизел правят еднакви мизерии като попаднат в маслото, но биодизелът има по-висока корозивност и прави повече нагари. Другото е, че по-бавно се изпарява, тоест се задържа по-дълго в маслото. Горе-долу това е.

А за двутактовото - каквото и да е, пак съдържа меки метали, било то повече или по-малко - и последствията са все същите.

Потребителски аватар
dalgia-73
Автомобил: VW Touran
Двигател: BKC

Мнениеот dalgia-73 » Пон 14 апр 2025 13:57

Теста със южноафриканския дизел със двутактово масло на щил мисля беше.

dafi_dimo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dafi_dimo » Чет 17 апр 2025 14:55

Мнения за бензиностанция "Фар"?
Досега съм заредил три пъти там. Изключително съм доволен от разхода.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Чет 17 апр 2025 20:34

Да ви се оплача пак, след няколко зареждания на ЕКО обикновен дизел, вчера заредих на Ромпетрол. Все едно дръпнах ръчната и забравих да я пусна. Какво им става на тези бензиностанции? Толкова ли огладняха, че почнаха да правят такива мизерии? След празниците пак ще сипя на ЕКО и ако се оправят нещата Ромпетрол ще ме прощават. Ще трябва доста да се постараят за да ида пак.

Потребителски аватар
Bojidar Todorov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojidar Todorov » Пет 18 апр 2025 5:41

MamaMy написа:Да ви се оплача пак, след няколко зареждания на ЕКО обикновен дизел, вчера заредих на Ромпетрол. Все едно дръпнах ръчната и забравих да я пусна. Какво им става на тези бензиностанции? Толкова ли огладняха, че почнаха да правят такива мизерии? След празниците пак ще сипя на ЕКО и ако се оправят нещата Ромпетрол ще ме прощават. Ще трябва доста да се постараят за да ида пак.

Кой обект това? :biggrin
Зареждам си там и нямам ядове.

Потребителски аватар
AFN98
Автомобил: Golf mk4
Двигател: ARL

Мнениеот AFN98 » Пет 18 апр 2025 13:43

MamaMy написа:Да ви се оплача пак, след няколко зареждания на ЕКО обикновен дизел, вчера заредих на Ромпетрол. Все едно дръпнах ръчната и забравих да я пусна. Какво им става на тези бензиностанции? Толкова ли огладняха, че почнаха да правят такива мизерии? След празниците пак ще сипя на ЕКО и ако се оправят нещата Ромпетрол ще ме прощават. Ще трябва доста да се постараят за да ида пак.

Здравей колега, преди 1 седмица сипах догоре на Ромпетрол обекта на излизане/влизане от Плевен посока Ясен. Няма проблем, дори изгорих точно 30 литра докато ми доъде добавката на Арчойл. Добавих още 30 литра и третирах цялото гориво с добавка според инструкциите. Пусни една диагностика на колата, виж живи данни. Нещо има.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пет 18 апр 2025 16:34

Това е бившата Ахинора под жк Дружба. Преди редовно зареждах там. Беше ми удобна, но напоследък зареждам когато ходя до магазина на "Ники кимерс" или ходя да сипвам газ в домакински бутилки. Има някаква вероятност да е от колата, но в момента нямам никаква възможност да я ръчкам. Проблема излезе веднага след зареждане на прибиране към нас. Изкачвам всяка вечер баира на Брестовец и там се вижда най-добре кои коли вървят и кои са издъхнали. Моята рядко се предава, но така изведнъж...
Не влиза в сервизен режим. За това съм 1000% сигурен. Като влезе снощи директно слязох на 1-ва. Ще пиша във вторник пак. Ако заредя на Еко и се прибера нормално всичко ще се изясни.

Потребителски аватар
AFN98
Автомобил: Golf mk4
Двигател: ARL

Мнениеот AFN98 » Пет 18 апр 2025 19:37

Впрочем, там доколкото знам са Ема транс. Което е дъщерна фирма на Ромпетрол. Същото важи и за обектите под циментовия завод (там от познати тираджии знам, че стават магии, я с качество я с количество), на Долни Дъбник не смеят да я пипат, защото минават много румънци и ако някои писне ще стане лошо. За обекта точно в град Долни Дъбник на излизане за София нямам отзиви. Не смея, да сипвам на обектите на Ема транс. Само на този обект който е под фолксваген Плевен и е Ромпетрол. С тези дъщерни фирми могат лесно да си измият ръцете ако има ала бала.
Ако се наложи диагностика или горивен филтър, имам и мога да помогна. Понеже са празници и няма от къде да се вземе.

Върни се в “Дизелови агрегати”