1.9Тди AHU обтегач пистов ремък, Г образен болт - решено!
- 4o4o_2345
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Обтегач пистов ремък, Г образен болт 1.9Тди AHU
Колеги при мен го имаше същия проблем вибрации на ремъка при Г-3 АФН, смених Г образния болт заедно с целия механизъм и нещата си останаха пак така. Проблема се оказа във въпросната тресчотка на ролката на алтернатора. Имайте предвид, че преди да купувате нова има възможност да се раздвижи старата както направих аз. Явно беше просто клеясала и не се движеше.След раздвижването вибрациите изчезнаха напълно и така карам вече 10000км. Моят съвет е да започнете с тази процедура преди да давате пари за части които няма смисъл да сменяте.
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
4o4o_2345 написа:Имайте предвид, че преди да купувате нова има възможност да се раздвижи старата както направих аз. Явно беше просто клеясала и не се движеше.След раздвижването вибрациите изчезнаха напълно и така карам вече 10000км.
А би ли споделил как успя да раздвижиш старата ?
- BeckoTDI
- Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
- Двигател: BPE-ABK-AAZ
Алтенатора на 1з/аху не е с такъв механизъм като на афн 

- kiko946
- Автомобил: GOLF 3
- Двигател: AAZ 1992 g
Re: Ламерски въпроси-турбо,обтегач пистов ремък
daniel_falin написа:фокс, няма логика обтягащата ролка да подскача от демпферната шайба на вал-а, по-скоро защото пружината не я натиска да опъва ремъка
на мен ми подскачаше точно така, смених пружината която напъва лостчето на обтяжната ролка и сега спи гората, ролката не помръдва, при мен пружината беше много хлабава вече,
а тази демпферна шайба ми е много чудно защо понякога леко играе, а понякога е като лазер и се върти идеалнона загрял мотор ли, от температурата ли се влияе, б@ ли го
Daniel , когато е слънчево се вижда мн. добре как шайбата играе
и обратно когато е мрачно облачно ми се струва ,че се върти идеално
истината е това което се вижда при слънчево
...а що се отнася до вредните шумове, при мен се оказа водната помпа,сманих я и сега двиг. работи мн.чисто
- BeckoTDI
Колеги кажете някакви ориентировъчни цени, че вече не се издържа, ще я правя. Само я мъча колата, усещам я тая ролка, че повечко взе да вибрира. Преди като подам гас и като се вдигнат оборотите сякаш утихваше и се успокояваше, но скоро забелязах, че дори и при 2000 оборота не свири/скърца и т.н. но пак си играе и вибрира. Не искам да рискувам повече. От темата разбрах, че аз съм с друг алтенатор, не като на АФН и едва ли е от него. Ако сменя Г образен болт( 80 лева ???) и обтегач на пистовия ( 140 лв ???) дали ще се успокой положението?
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Решението е само едно - гарантирам ти.
Слагаш от новите ролки (фрайлайв им викат някъде) и ще ти заспи всичко.
Цената на такава е 162лв на INA.
Преди няколко дни сложих и няма грам трептене.
Един приятел заложи първо на обтягъчния механизъм и го смени с нов но остана да вибрира.
Това че генератора ти е от старите да не те притеснява - става ролката.
А въпросното скърцане е по принцип от износване на каналите на същата ролка.
Слагаш от новите ролки (фрайлайв им викат някъде) и ще ти заспи всичко.
Цената на такава е 162лв на INA.
Преди няколко дни сложих и няма грам трептене.
Един приятел заложи първо на обтягъчния механизъм и го смени с нов но остана да вибрира.
BeckoTDI написа:Алтенатора на 1з/аху не е с такъв механизъм като на афн
Това че генератора ти е от старите да не те притеснява - става ролката.
А въпросното скърцане е по принцип от износване на каналите на същата ролка.
- BeckoTDI
Хмм вкарваш ме в нови размисли
Добре да кажем, че сложа такава ролка от новите, но той самия Г образен болт си е излязал от леглото и седи някак си по настрани.. ремъка върви по края на ролката. Нямам идея каква марка е ролката в момента, сменявана е миналата година и е на 30 хиляди км.

- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ako ремъка ти върви не по средата на ролката ще трябва да смениш втулките на Г-ното рамо и след това за да нямаш скърцане и биене слагаш от новите ролки на генератора. 

- BeckoTDI
ABSOLUT написа:На мене ми скърца по същия начин и проблема ми е в спираловидния обтегач на ролката, това което е от дясно на алтернатора. Много лесно може да провериш дали е от това:
Вземи подходящия шестограм, който да пасва за оградения в червено болт.
При запален двигател, и докато скърца, завърти леко в едната посока (не си спомням на къде затяга), но ще чуеш дали скърцането спира. Според мене е логично, ако звукът изчезне, проблема да е в този детайл.
А иначе това за алтернаторите за първи път го чувам, на АФН е същия като на 1З или АХУ, не виждам логика да се върти по-трудно в едната посока, според мене колегата просто е имал неизправен алтернатор.
пробвах с един шестограм да натегна от там, може би съвсем леко успях да го завъртя, не усетих промяна във вибрациите звука, ама изтървах ключа долу в кората на двигателя

Jijo_M написа:Имах същия проблем смених всичко и накрая се оказа задния лагер на алтернатора .Бяха ги сменяли веднъж и просто не очаквах да се прецакат след има няма 5к километра.Откачи проводника който подава постоянно напрежение 12В от акумулатора така се разтоварва алтернатора и ако е от лагерите шума трябва да изчезне или поне да намалее чувствително,при мен така установихме къде е проблема.След като допреш кабела шума се появява отново смениха ми лагерите и за сега нямам проблем.
При махане на + от акумулатора при запален двигател няма никаква разлика в шум вибрации и каквото и да било

...
Ето снимка на ролката от преди няколко месеца

Ето снимка и от днес:

На клипчето което бях пуснал не се вижда ролката да играе чак толкова, но то проблема май не се забелязва толкова като гледаш нея, ами самия Г образен болт само подскача и ходи напред назад много бързо

-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравей ако си погледнеш постнатите снимки ще видищ че не болта г образен а гумения предпазен маншон се е придвижил.Аз поне поне това виждам.Та така как бих постъпил аз в такава ситуация.Смел съм щот точно това правих преди около 1,5 година може би и две.Като гледам втората снимка втулките дето лагурива г образния болт за заминали поне не се вижда външната им шапка а и имашрадиално изместване на болта спрямо оста на лагеруване - това по снимката.Просто разликите в диаметрите горе и долу се виждат с око начи втулките са ти свършили.Та на въпроса - ако не искаш да се вкарваш в допълнителни разходи предварително сваляш всичко що е по тоя механизъм на обтягане.Г образен болт, пружинно тяло.Дефектоваш болта - ако е с износвания чувствителни купуваш нов.Новите втулки са задължителни.Пружинно тяло старо.Ако отново подскача ролката - сменяш и пружинното тяло.Аз така бих постъпил ако не се консултирам с майстор или някой преживял тази епопея.
Двига ми е AHU 90 коня
Късмет
Двига ми е AHU 90 коня
Късмет
- Kung_Fu_Panda
- Автомобил:
- Двигател:
че как ще се извади г-образния лост бре, той нали е хванат с болт от другата страна през пружината
от снимките си личи че гумичката се е отместила, а лошото е че от втулките и спомен няма ? те трябва да излизат малко и да образуват един ръб на който се държи гумичката, а при тебе все едно ги няма въобще
от снимките си личи че гумичката се е отместила, а лошото е че от втулките и спомен няма ? те трябва да излизат малко и да образуват един ръб на който се държи гумичката, а при тебе все едно ги няма въобще
- BeckoTDI
Еми сигурно са заминали втулките... мен ме притеснява да не се е прецакало леглото и да си търся нова стойка.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
А и ремъка май е взел да ти напомня нещо , леко задиплен ми се види
.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Моите втулки ги извадих на парчета.Можеш да видиш пускал съм тема за това има и снимки.Болта Г образния доста хлопаше извътре.Леглата даже и да са износени няма да са в целия диаметър.Ще имат някакъв ексцентрик.Но все пак трябва да се провери какви парчета ще излязат от вътре.Като набивах новите доста зор видях.Така че уплътняват.Ако луфта при теб е голям можеш да намажеш с уплътнител има такива малко са скъпи на Вюрт-уплътнители.Иначе доста ще ти вземат а и не знам дали е възможно да се разстърже корпуса и ти набият втулки които да са на размер на тези дето ще си купиш от магазина.Не се пробвай с обикновенни.Тези от магазина отвътре имат някакво покритие.Не са скъпи.
- BeckoTDI
Мерси скоро ще гледам да има развитие по темата, дано го преборя без много зор този проблем.
Ремъка е на 30 000 км
Ремъка е на 30 000 км

Върни се в “Дизелови агрегати”