Ако погледнем в плоскостта лв./км съм уверен, че LongLife ще се върже по-евтино (не ми се смята в момента, но дори и 120лв. за 4 литра масло при приблизително 30,000км. съотнесено към 72лв. за 4 литра при ... max.8,000км., си е доста на далавера; да не кажа почти двойно, че и повече; и това само за маслото). Проблема при нас е друг - че при смяна с LongLife, маслото с филтрите сигурно ще се върже към 150-170лв., което както и да го погледнеш са си едни 70-80EUR за нещастния немец с доход от 2,000EUR/месец (милия, на ръба на жизнения минимум е), а у нас направо си е 1/3 от средностатистическия доход... Ама пък от друга страна, кой у нас с доход от 5/600лв. кара 5-6 годишен Passat или 3-4 годишен Golf...? А бе хубаво нещо си е LongLife, стига човек да може да си го позволи.
Честито на колегата yossarian! Като го вземеш да си го караш със здраве и безаварийно. И споделяй с приятелите от форума как е подръжката, консумативи и изобщо всички впечатления които имаш.
разни ремонти по Пасат Вариант 1.9 TDI
- yossarian
- Автомобил:
- Двигател:
daskal написа:yossarian написа:На колко km се сменят ремък и въпросните ролки. Двигателя е 1.9TDI
В сержизните книжки пише 90 000 км ,но почти на всякъде се препоръчва да се кара до 60 000 км защото агренажния ремък при Пасат (най вече при дизеловите двигатели) е слабо място
Преди месец сменях маслото в HAAS и там ми предложиха масло Long Life
норма на VW 506.00 но цената беше към 200 лв за 4 литра
Longlive e свързан не само с качеството на маслото. Горива, прах във въздуха, филтри и т.н. Системата следи за начина на каране, натоварване, количесто изразходвано гориво, студени стартове и т.н. и определя периода на смяна на маслото, може да е от 15000 до 50000 км. Ако в България труда за смяна на масло е около 15% от цената на консумативите, то в нормалните страни двете цени са съизмерими.
А в екологичен аспект се намалява количеството отработено масло което да речем за Швейцария е към 18000 тона годишно. Така че въпроса не опира само до пари.
Върни се в “Дизелови агрегати”