1.9 TDI - Крив колянов вал. Изправяне?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
martin4o_mom4e
Автомобил: VW Golf II
Двигател: PF 1988

Re: 1.9 TDI - Крив колянов вал. Изправяне?

Мнениеот martin4o_mom4e » Вто 30 юни 2009 11:12

За какво беше темата до къде стигнахме!

Айде стига разбрахме вече за счупените валове как се въртят и т.н.

Проблема на колегата е както казаха другите колеги КРИВО ЧЕЛО НА КОЛЯНОВЯ ВАЛ.

П.П.Аз имах същия приблем при AAZ ,но се разминах с нов вал :Mr Green Fun

Та решението шлайфане на челото на вала и шлайфане на демферната шайба или подмята и с нова.

Само внимай при кой майстор ще ти шлайфат вала и шайбата да не изревеш после че пак ти бие ;)

Оправяй е по - бързо и отново да си брамчиш :)

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 30 юни 2009 19:29

martin4o_mom4e написа:За какво беше темата до къде стигнахме!

Та решението шлайфане на челото на вала и шлайфане на демферната шайба или подмята и с нова.

Само внимай при кой майстор ще ти шлайфат вала и шайбата да не изревеш после че пак ти бие ;)

Това дето съм подчертал по-горе не е ли поредния бисер?Изобщо правете разлики кое какво е,обработката допустима ли е,ролки-молки,търкалета...Да,челото на коляновия вал може да се наварява,стругова,шлайфа..Останалите неща-зъбно колело,демпферна шайба се сменят,централния болт също.Ако колегата има нужда ,ще го свържа с човек за Точково напластяване на вала(за София става дума),поне няма да го доизкривят на някой електрожен...

danii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот danii » Пон 06 юли 2009 0:47

emo-gar написа:
martin4o_mom4e написа:За какво беше темата до къде стигнахме!

Това дето съм подчертал по-горе не е ли поредния бисер?Изобщо правете разлики кое какво е,обработката допустима ли е,ролки-молки,търкалета...Да,челото на коляновия вал може да се наварява,стругова,шлайфа..Останалите неща-зъбно колело,демпферна шайба се сменят,централния болт също.Ако колегата има нужда ,ще го свържа с човек за Точково напластяване на вала(за София става дума),поне няма да го доизкривят на някой електрожен...

Що бе колега демпферната може да се шлайфа малко. :?:

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Пет 31 юли 2009 23:00

да си призная четох темата с недоверие, нооо днес се убедих , че има вариант да се кара със счупен вал :shock
пасат 131 коня през последните изминати 2000км има чукане като на лагери на колянов вал.убеден съм че има и други не вярващи като мен(до днес), но се оказа , че вала е скъсан и колата си върви без проблем

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пет 31 юли 2009 23:29

ifidik написа:да си призная четох темата с недоверие, нооо днес се убедих , че има вариант да се кара със счупен вал :shock
пасат 131 коня през последните изминати 2000км има чукане като на лагери на колянов вал.убеден съм че има и други не вярващи като мен(до днес), но се оказа , че вала е скъсан и колата си върви без проблем

:shock :shock :shock ,Кой цилиндър?

salama
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salama » Съб 01 авг 2009 7:43

:063: Браво братя убихте всичко детско в мен.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 01 авг 2009 20:55

И аз потвържавам , не че се хваля :) - карал съм със скъсан през биелен лагер колянов . Карането хич не беше продължително ( около километър ) и завърши с плавно намаляване на оборотите - до тотален стоп mhihi . Причината за тоталния стоп (естествено скъсания вал :D ) - мястото на скъсване беше под ъгъл ( стомана рядко се къса като с ъглошлайф) и лека-полека се е избутвало от скъсаното място - едната част на вала - напред , а другата назад до задиране в лагерите .

Потребителски аватар
kamus11
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kamus11 » Пон 03 авг 2009 7:08

danii написа:
kamus11 написа:
danii написа:Абе колеги става въпрос за класическия проблем на тези мотори,(предполагам 1Z) наистина ли никой от вас не се сеща за какво пита човека,че даже и администратора? :lol: Това,че въпроса не е зададен много точно не значи,че не е ясен,ама то си зависи и кой го чете. ПП.в случая е мн. вероятно да е крив вала но не там където всички си мислят. :?:
Сподели малко повече :beer и, аз не бях чувал за изправяне на вал, но един от майсторите ми каза, че това не е единичен случай и се монтирало някакво приспособление към вала и след обработка нещата си идвали на място. Много ми стана интересно и след, като този проблем е познат, реших да питам във раздела за дизели :oops:ама колегите ме нахраниха веднага :lol:

Колега (приспособлението) за което говориш е фреза тип: направи си сам, която един колега беше изровил от руския форум и май беше дадена само като идея, която лично аз не харесвам. Моя съвет е да свалиш скоростната кутия,съединителя,няколко шайби, капака на картера + 9 лагера и да занесеш вала да ти го челосат за 20лв. и си готов. ПП. да ти челосат и демпферната шайба за вс. случай. :beer

Проблема е решен с въпросното приспособление :D сега няма грижи и вибрациите изчезнаха, но шайбата все още дава леки отклонения, които явно не влияят на вала.

thejackal7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот thejackal7 » Сря 27 юни 2012 22:32

ifidik написа:да си призная четох темата с недоверие, нооо днес се убедих , че има вариант да се кара със счупен вал :shock

Дам напълно възможно е,аз карах над 3500км със скъсан вал и накрая изтрещя отдолу и угасна.Симптомите са точно такива както ги описва колегата!

Върни се в “Дизелови агрегати”