Нормално ли загрява ? Поло 1991г. 1,4 дизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
mladeja
Автомобил:
Двигател:

Re: Нормално ли загрява ?

Мнениеот mladeja » Пон 02 май 2011 18:35

Ами какво правим когато водата дето циркулира не може да се загрее в малкия кръг?Тоест термостата е затворен.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пон 02 май 2011 20:08

mladeja написа:Ами какво правим когато водата дето циркулира не може да се загрее в малкия кръг?Тоест термостата е затворен.

Колега няма шанс охладителната течност ако си седи само в мотора(без да излиза към радиатора) на външна температура 15-20 градуса да не достигне нормална температура-90 градуса.Това да не е фризер за да охлажда мотора-нали има отдеене температура и триене къде ходи тази температура според теб?
Ако си мислиш че на това време или през зимата дори на дълъг път е нормално температурата да е различна от 90 градуса ок,ако си мислиш че това е нормална температура също ок,но това може да е ок само за твоята кола,а колегите които имат този проблем да започнат първо от смяна на термостат.
Зимата и моята пада на около 80-85 градуса,но като е на място и с пуснато парно на 4 ,но като тръгна и пак е на 90 градуса и не по табло а гледано с вакком

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Пон 02 май 2011 21:32

За да не може да ти загрее трябва да е постоянно отворен големия кръг... аз поне друго обяснение нямам...

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 03 май 2011 10:43

mladeja написа:Ами какво правим когато водата дето циркулира не може да се загрее в малкия кръг?Тоест термостата е затворен.

Циркулацията в малкия кръг не може да охлади течността ,антифриза циркулира само през мотора и радиатора на парното , но по това време никой не си пуска парно , освен ако не е мазохист :Mr Green Fun . Няма къде да се отдава топлина , освен от повърхността на мотора като се обдухва от въздуха при движение , но за последното няма значение циркулацията . Циркулацията просто спомага за оеднаквяване на температурата , защото има места където отделената топлина е много голяма (главата най-вече) и други , където е по-малко .

Ефекта на охлаждането посредством повърхността на мотора (при затворен голям кръг) е същото , впрочем дори с много по-малък ефект от през зимата , защото въздушния поток е същия , но температурата на въздуха през зината е с 40 градуса по-студен . А щом зимата мотора загрява до 80-90 градуса , и то спуснато парно , къде отиваш лятото да му е трудно да достигне 90 , възможно е само ако термостата не работи :idea: .

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Вто 03 май 2011 20:10

Ами и аз съм диагностицирал това нееднократно пипайки маркучите вход и изход на охлаждащия радиатор, а и майстора при който бях за друго потвърди същото.През радиатора охлаждаща течност не върви.Термостат затворен двигателя по уред загрява на 90 само в задръствания при това предимно лятото и с климатик.Купил съм си термостат за да го сменям но ми се вижда излишно наливане на пари.За сигурност на органолептичния ми метод съм затапвал почити на 95% охлаждащия радиатор с мокет при това свалях броня и решетка за да затапя пълноценно входа на студен въздух - положителен ефект нямаше абсолютно никакъв /450 км. пробег или 5-6 часа без да гася двигателя мотора студен по уред/.При предишни автомобили такова изпълнение с мокета водеше при макар и неизправен термостат до работна температура 90 , че и нагоре. :screwy

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Вто 03 май 2011 22:54

mladeja написа:Ами и аз съм диагностицирал това нееднократно пипайки маркучите вход и изход на охлаждащия радиатор, а и майстора при който бях за друго потвърди същото.През радиатора охлаждаща течност не върви.Термостат затворен двигателя по уред загрява на 90 само в задръствания при това предимно лятото и с климатик.Купил съм си термостат за да го сменям но ми се вижда излишно наливане на пари.За сигурност на органолептичния ми метод съм затапвал почити на 95% охлаждащия радиатор с мокет при това свалях броня и решетка за да затапя пълноценно входа на студен въздух - положителен ефект нямаше абсолютно никакъв /450 км. пробег или 5-6 часа без да гася двигателя мотора студен по уред/.При предишни автомобили такова изпълнение с мокета водеше при макар и неизправен термостат до работна температура 90 , че и нагоре. :screwy

Колега ти парите си ги налил с покупката а сега остава само да го смениш и да се радваш на кола с работещ термостат и после ще пишеш за колко време ти достига до 90 градуса :beer . а на "майстора" му предай много по здрави. То ако термостата е леко отворен или износен "майстора" какво иска маркуча да е топъл ли?

Последна промяна от red.devilll на Сря 21 дек 2011 11:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 04 май 2011 9:37

mladeja написа:Ами и аз съм диагностицирал това нееднократно пипайки маркучите вход и изход на охлаждащия радиатор, а и майстора при който бях за друго потвърди същото.През радиатора охлаждаща течност не върви.Термостат затворен двигателя по уред загрява на 90 само в задръствания при това предимно лятото и с климатик.Купил съм си термостат за да го сменям но ми се вижда излишно наливане на пари.За сигурност на органолептичния ми метод съм затапвал почити на 95% охлаждащия радиатор с мокет при това свалях броня и решетка за да затапя пълноценно входа на студен въздух - положителен ефект нямаше абсолютно никакъв /450 км. пробег или 5-6 часа без да гася двигателя мотора студен по уред/.При предишни автомобили такова изпълнение с мокета водеше при макар и неизправен термостат до работна температура 90 , че и нагоре. :screwy

На мен не ми се вярва изобщо да върти вода в малкия кръг и да не може да отлепи до номинална раб.температура. И според мен термостатът ти е за смяна, явно седи поотворен лекинко mhihi

Danko87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danko87 » Сря 14 дек 2011 18:55

искам да попитам темп. датчик къде се намира ( Поло 1991г. дизел ) ???

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 14 дек 2011 19:10

На това Поло няма много датчици като цяло. Огледай добре маркучите си за антифриза. Трябва да е някъде около пластмасовия тройник, в който ти се намира термостата. Подозирам, че при 1.4Д това е малко под мястото, където при бензинките се намира делкото. :beer

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 14 дек 2011 19:21

Симптоми за ленив термостат - отваря навреме, но не затваря навреме, закъснява. Рядко, но се среща.

Danko87
Автомобил:
Двигател:

Re: Нормално ли загрява ? Поло 1991г. 1,4 дизел

Мнениеот Danko87 » Вто 20 дек 2011 15:25

сменихме термостата , но пак си е така . Майстора каза че стария термостат си бил добре , и че показанията на таблото не били верни , ама няма логика , защото перката си се включва някъде след 90-те градуса 95 може би . За това си мисля че показанията на таблото са верни .Как мога да разбера дали стария термостат който е свален не е останал отворен. по какво се разбира ?

Потребителски аватар
vladko1001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladko1001 » Вто 20 дек 2011 19:13

здрасти данко,нашите дизелчета "по-рождение" загряват мудно и държат относително ниска раб. темп. на мАтора...нищо ти няма на термостата,просто трябва да направиш доработката на парното на половия авт./писано е много във форума/...миналото лято се изкатерих с моето дизел4е до кадемлийското пръскало в центр. балкан - за два часа път догоре на първа перката се вкл. само 2/3 пъти :beer

P.S.
ако тогава бях с AAU -то щеше да му кипне чайника веднага :Mr Green Fun

Danko87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danko87 » Сря 21 дек 2011 0:14

vladko1001 написа:здрасти данко,нашите дизелчета "по-рождение" загряват мудно и държат относително ниска раб. темп. на мАтора...нищо ти няма на термостата,просто трябва да направиш доработката на парното на половия авт./писано е много във форума/...миналото лято се изкатерих с моето дизел4е до кадемлийското пръскало в центр. балкан - за два часа път догоре на първа перката се вкл. само 2/3 пъти :beer

P.S.
ако тогава бях с AAU -то щеше да му кипне чайника веднага :Mr Green Fun

брей ,че ме е яд сега, ще връщам стария термостат ,че си беше оригинален Бер-томпсън със щампите Ауди ФолксВ. :) моля те само ми дай линк към темата за парното която имаш предвид, че и аз съм почнал бавно да загрявам :beer :applause:

Потребителски аватар
vladko1001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladko1001 » Сря 21 дек 2011 10:23

Danko87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danko87 » Сря 21 дек 2011 12:37