ktamen написа:Ако си сигурен, че системата е напълно празна тогава съм съгласен, но в масовия случай се източва вода от разширителния съд и се долива антифриз, който не може да стигне до радиатора преди да се отвори термостата.
Пълното изпразване е доста сложна задача

По твоя метод има голяма вероятност радиатора да се напълни с чиста водичка и ако не загрееш на място...
Колега, явно не си чел внимателно темата. Става въпрос за промивка на системата и махане на термостат - естествено, че ще е празна. А да източиш почти напълно антифриза не е чак толкова "сложна задача". Пускаш първо от кранчето на радиатора, но преди това отваряш капачката на казанчето, за да има по-високо налягане. Като спре да тече откачаш тънкия маркуч от блока на двигателя и навираш докъдето може да стигне маркуче от медицинска система, за да изпомпиш останалото. Като свалиш и термостата едва ли ще има много за изтичане.
След като разбрахме, че източваш през разширителния съд, да те питам - ти да не би да наливаш през радиатора?!

Защото само така може да се получи това дето го повтаряш, че щял да се напълни с вода и да замръзне. Аз като си наливам през разширителния съд не се притеснявам, защото знам (но ти май не го знаеш), че от там течността не отива директно в радиатора, а в двигателя. И като съм налял преди водата антифриз-концентрат, проблемът ми е никакъв.