bate написа:Тази сутрин измерих колко е напрежението в акумулатора, беше пак ниско 11.67в. Но преди да запаля сложих ръка на генератора и о чудо - той беше доста топъл за кола която не е карана цяла нощ. В петък имам уговорка с един приятел да го свали и да смени четки и реле, както разбира се и да го прегледаме основно.
Нямам доверие на твоите приятели и на теб самия, защото толкова време не можете да откриете такава голяма утечка

Изобщо не съм привърженик на идеята да се сменят читави чаркове преди да си сигурен, че наистина са за смяна.
Реле регулатора щом поддържа 14В почти със сигурност е изправен.
milmar написа:bate написа:.... имам уговорка с един приятел да го свали и да смени четки и реле, както разбира се и да го прегледаме основно.
Ако проблемът е в генератора, не е задължително да е регулатор-четки, даже смятам че е малко вероятно. По-скоро е в силовата част, т.е. диоди.
Милен, както винаги май пак е прав.
bobocamaro написа:milmar написа:По-скоро е в силовата част, т.е. диоди.
Това се хваща на осцилоскоп, Миленски.
Схема "Ларионов": виждаш, че има липси в графиката, но плочката се хвърля така и така цялата.
Това за прекъснали диоди, а за пробили се разбира за една нощ.

bate написа: о чудо - той беше доста топъл за кола която не е карана цяла нощ
И аз много мразя да се сменят чаркове само по-подозрение, ама ти вярваш ли, че тези майстори дето толкова време не са открили 3А утечка знаят какво е осцилоскоп? Според мен плочката трябва да се свали с големия поялник и да се измерят диодите, преди да се купува нова. Или май е по-добре направо друг алтернатор за по-евтино.